Ga naar de inhoud

Italiaans schuimtoetje – Dolce Vita

Een ideaal toetje, dat is dit Italiaans schuimtoetje. Dolce Vita. Schuim met marsala, cacao en chocolade. Lekker dippen met lange vingers of cantuccini.
20 minuten Bereidingstijd
Delen op
Italiaans schuimtoetje - Il Dolce Vita

Italiaans schuimtoetje – Dolce Vita

Een heerlijk en feestelijk Italiaans toetje. Van schuim met cacao en lange vingers. Een soort tiramisu, maar dan toch anders. Ik noemt het Italiaans schuimtoetje – Dolce Vita. Een heerlijk toetje van Zabaglione met mascarpone en marsala wijn. Alsof er een engeltje over je tong piest, zo lekker!

En wat ook heel handig is met dit toetje: je ‘moet’ hem vooraf klaarmaken en daarna een paar uur in de koelkast laten opstijven. Na het diner kun je het dus zo uit de koelkast pakken en direct serveren. Ideaal bij een kerstdiner of etentje!

Kun je meer inspiratie gebruiken voor het nagerecht van jouw kerstdiner? Op deze pagina vind je alle kersttoetjes bij elkaar.

Italiaans schuimtoetje - Il Dolce Vita

Topper buiten de kaart om

Dit recept hebben we op initiatief van mijn vriendin Jorien gemaakt. Jo helpt me vaak met kookdagen. Terwijl zij in de keuken staat om recepten te bereiden zet ik de gerechten op de foto.

Ze heeft in Hoorn bij Restaurant Eten enzo gewerkt. Aan het dolce vita toetje dat (zo nu en dan) buiten de kaart om werd geserveerd heeft ze goede herinneringen. Het was altijd een hit! Niet alleen het personeel genoot ervan, ook de gasten. Al jaren heeft zij het niet meer gegeten, maar het leek haar leuk om het een keer zelf te maken. We hebben het recept gekregen en gemaakt. En het is he-mels!

Het zal altijd het toetje van Eten enzo blijven, maar nu kunnen we er ook thuis mee aan de slag.

Italiaans schuimtoetje - Il Dolce Vita

Italiaans schuimtoetje

Ik vind dit Italiaans schuimtoetje erg lijken op tiramisu. Maar dan zonder de lange vingers erin. En een dikkere room/schuimmengsel. Zelfs als niet-koffie-drinker (ik lust het niet) kan ik van een toetje als deze, met een subtiele koffiesmaak, erg genieten.

Het Italiaans schuimtoetje, Dolce Vita is heeft als basis een combinatie van zabaglione met mascarpone. Zabaglione is een mengsel van opgeklopt eidooiers met suiker en marsalawijn. Ook voegen we er espresso aan toe. De room bereid je door de ingrediƫnten au bain-marie stijf te kloppen. Tijden het kloppen merk je dat de zabaglione luchtig en dikker wordt.

Dit mengsel mengen we met losgeroerde mascarpone en opgeklopte eiwitten. Dat mengsel verdelen we in glaasjes. Dek de glaasjes af met huishoudfolie en zet het in de koelkast. Laat het hier minimaal 4 uur opstijven, een aantal uur langer mag ook.

Voor het serveren bestrooi je de glaasjes met cacaopoeder en geraspte of gehakte chocolade. Serveer met lange vingers of cantuccini. En… geniet!

Italiaans schuimtoetje - Il Dolce Vita

Perfect kersttoetje

Omdat je dit Italiaans schuimtoetje in de koelkast laat opstijven is dit een perfect kersttoetje. Je hebt er namelijk helemaal geen werk meer aan tijdens het diner, of als je gasten er zijn.

Het toetje is niet geschikt voor zwangeren of kleine kinderen.

Tip: dit toetje is bij ons thuis uiteraard uitgebreid getest. De kinderen vonden dit zeer interessant, maar mochten het niet eten ivm de rauwe eieren die aan dit recept zijn toegevoegd. Uiteindelijk aten ze yoghurt of vla waar ze de lange vingers in doopten. Vonden ze ook lekker šŸ˜‰ Ook leuk om voor de kids bijvoorbeeld chocoaldevla te nemen. Voor een extra feestelijk tintje. 

Ingrediƫnten

porties
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze italiaans schuimtoetje – dolce vita

Bereiding: 20 minuten
Stap 1
Ontvet een grote kom en de mixer met een doekje met citroensap. Klop in deze kom de eiwitten op met een eetlepel van de suiker.
2
Stap 2

Klop in een andere kom au bain-marie de dooiers met de rest van de suiker, espresso en marsala wijn. Blijft dit doorkloppen tot een wat dikker en romig mengsel ontstaat.

3
Stap 3

Roer in een andere kom de mascarpone los. Voeg beetje bij beetje het dooier mengsel erbij en roer goed door elkaar. Zorg ervoor dat er geen klontjes van in de mascarpone ontstaan. Spatel tot slot de opgeklopt eiwitten door het mengsel.

4
Stap 4

Verdeel het mensel over glaasjes of bakjes. Dek het af met huishoudfolie en laat het opstijven in de koelkast voor minimaal 4 uur (langer mag ook).

5
Stap 5

Bestrooi de glaasjes Italiaans schuimtoetje voor het serveren met cacaopoeder en geraspte of grof gehakte chocolade. Serveer de glaasjes met lange vingers of cantuccini ernaast.

6
Stap 6

En.. genieten maar!

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Mango kwarktaart
Krieltjessalade met pesto en tomaatjes
Bahn mi met omelet
Eton Mess recept

1 reactie

Greetje

Erg lekker

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op