Italiaanse gehaktschotel met tomatensaus
Bewaren
Comfortfood, daar gaan we vandaag voor! Met deze heerlijke Italiaanse gehaktschotel met tomatensaus. Met daarbij ook wat extra (verstopte) groenten. Oftewel een heerlijke voedzaam maar ook heel erg lekker maaltje. Zo lekker, om je bord bij af te likken!
Serveer de Italiaanse gehaktschotel met tomatensaus met ciabattabrood, of met pasta.
Italiaans met een twist
Zo kun je deze maaltijd ook wel noemen, Italiaans met een twist. Deze Italiaanse schotel is namelijk gebaseerd op een Italiaanse klassieker: spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus. Een van mijn favo pastarecepten van de website. Spaghetti met gehaktballetjes gegaard in tomatensaus.
Het leek me leuk om hier iets anders mee te doen en een beetje te freestylen. En extra groenten toe te voegen. Het werd deze versie van een Italiaanse ovenschotel. Met gehaktballetjes in tomatensaus, groenten en gegratineerde kaas. Kortom, smullen!
Italiaanse gehaktschotel met tomatensaus
Italiaanse gehaktschotel dus. Een heerlijke schotel van gehaktballetjes in een (met groente gevulde) tomatensaus gegratineerd met kaas.
Het bereiden van de Italiaanse schotel is eenvoudig. De gevulde tomatensaus bereiden we eerst. Hier voegen we naast ui en knoflook ook gesneden groenten aan toe. Ik vind het fijn om hiervoor al gesneden pastagroenten te gebruiken, bijvoorbeeld een macaroni/spaghettimix maar je kunt ook zelf een mix van bijvoorbeeld prei en paprika nemen.
De gehaktballetjes bereiden we ondertussen door de ingrediënten te mengen en hier mooie balletjes van de rollen. Ongeveer formaat van halve pingpong bal. De gevulde tomatensaus verdelen we over een ingevette ovenschaal, hierin leggen we de gerolde gehaktballetjes zodat ze lekker in de saus liggen. Hieroverheen verdelen we wat stukken mozzarella en geraspte Parmezaan.
Verwarm de gehaktschotel 30 minuten in de oven, zodat de gehaktballetjes mooi garen en de kaas gaat smelten en gratineren. Garneer voor het serveren eventueel met wat fijngehakte verse basilicum.
Nu zou je misschien verwachten dat ik pasta in de Italiaanse gehaktschotel hebt verwerkt, maar dat heb ik in dit geval juist expres een keer niet gedaan. Ik vind het namelijk ook heerlijk om deze schotel te eten met wat ciabatta brood erbij. Maar pasta kan ook, in dat geval zou ik de gekookte pasta bij het serveren toevoegen bij het opscheppen van de borden aan tafel.
Ingrediënten
Voor de gehaktballetjes
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze italiaanse gehaktschotel met tomatensaus
Stap 1
Verwarm een grote pan op het vuur met een beetje olijfolie. Snipper de ui en pers de knoflook. Fruit de ui met knoflook op laag vuur aan. Doe hierna de groenten erbij en bak dit even mee. Doe de passata erbij en breng op smaak met oregano. Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur hierna laag. Laat even pruttelen.Stap 2
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.Stap 3
Maak de gehaktballetjes klaar: pers de knoflook, snipper de ui fijn en snijd de verse basilicum fijn. Meng het gehakt met de knoflook, ui, Parmezaanse kaas, oregano, basilicum, paneermeel, paprikapoeder, mosterd en het ei en breng op smaak met peper en zout. Draai mooie gehaktballetjes van het gehaktmengsel.Stap 4
Verdeel de saus over een ovenschaal en verdeel de gehaktballetjes hierin. Verdeel de mozzeralla en Parmezaan over de schotel.Stap 5
Verwarm 30 minuten in de oven.Stap 6
Garneer met verse basilicumIngrediënten
Voor de gehaktballetjes
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze italiaanse gehaktschotel met tomatensaus
Stap 1
Verwarm een grote pan op het vuur met een beetje olijfolie. Snipper de ui en pers de knoflook. Fruit de ui met knoflook op laag vuur aan. Doe hierna de groenten erbij en bak dit even mee. Doe de passata erbij en breng op smaak met oregano. Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur hierna laag. Laat even pruttelen.Stap 2
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.Stap 3
Maak de gehaktballetjes klaar: pers de knoflook, snipper de ui fijn en snijd de verse basilicum fijn. Meng het gehakt met de knoflook, ui, Parmezaanse kaas, oregano, basilicum, paneermeel, paprikapoeder, mosterd en het ei en breng op smaak met peper en zout. Draai mooie gehaktballetjes van het gehaktmengsel.Stap 4
Verdeel de saus over een ovenschaal en verdeel de gehaktballetjes hierin. Verdeel de mozzeralla en Parmezaan over de schotel.Stap 5
Verwarm 30 minuten in de oven.Stap 6
Garneer met verse basilicumBlijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
2 reacties
Hella van Wijk
Het was geweldig lekker. Het hele gezin heeft er enorm van genoten
Clara
Zo heerlijk en gemakkelijk te maken