Ga naar de inhoud

Kip Marbella – ‘Simpel’ van Ottolenghi

De recepten van Ottolenghi zijn niet altijd Brenda-Kookt-Proof. De ingrediënten zijn vaak niet gemakkelijk te krijgen (zeker niet als je net zoals ik in een kleiner dorp woont) en soms duurt de bereiding ook wat langer. Daarentegen zijn de recepten wel altijd vol van smaak, en is het een hele...
15 minuten Voorbereidingstijd
1 uur Bereidingstijd
Delen op

Kip Marbella – ‘Simpel’ van Ottolenghi

De recepten van Ottolenghi zijn niet altijd Brenda-Kookt-Proof. De ingrediënten zijn vaak niet gemakkelijk te krijgen (zeker niet als je net zoals ik in een kleiner dorp woont) en soms duurt de bereiding ook wat langer. Daarentegen zijn de recepten wel altijd vol van smaak, en is het een hele fijne manier om meer in contact te komen met Oosterse smaken en gerechten.

Het nieuwste, onlangs uitgebrachte, kookboek van Ottolenghi is ‘Simpel’. Én dat klinkt wel Brenda-Kookt-Proof! Daarom ging Joor ermee aan de slag en verteld ons wat ze van het boek vind. En natuurlijk delen we ook een recept, de Kip Marbella!

Simpel -Ottolenghi

Voordat ik jullie meer vertel over wat ik vind van het nieuwe kookboek van Ottolenghi, moet ik je ook vertellen dat ik een supergrote fan ben van deze man. Er zijn weinig kookboeken die ik liever inkijk dan die van hem. Het was dan ook een feestje om dit nieuwe kookboek, Simpel, te ontvangen, erin te lezen en eruit te koken.

Wat ik zo goed vind aan de recepten van Ottolenghi? Dat eigenlijk al zijn recepten lekker zijn en ook altijd net wat bijzonderder dan gemiddeld. Bovendien heeft hij de Midden-Oosterse keuken in Europa meer op de kaart gezet en bereikbaarder gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan zijn bekende recept van geroosterde aubergine met yoghurt en granaatappelpitjes. Heel erg lekker. Ik kook dus graag ‘een Ottolenghi’.

Kip Marbella Ottolenghi

Wat is simpel?

Over naar dit nieuwste kookboek: Simpel. Volgens Ottolenghi is een recept simpel als dat ‘ […] er altijd ongedwongen en gemakkelijk uitziet.’ Hij focust zich in dit boek op 6 aspecten van koken (snelheid, ingrediënten, de mogelijkheid om van tevoren een gerecht te maken, voorraad, eenvoud en luiheid). Alle recepten uit ‘Simpel’ zijn op minstens een van die aspecten heel erg makkelijk. En vaak ook op meerdere.

Zo, dan heb ik meteen 1 van de vooroordelen die ik had over dit boek getackeld: dat dit boek ‘Simpel’ heet betekent dus niet dat er alleen maar supersimpele recepten instaan met overal makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Dat geldt voor sommige recepten wel, maar voor heel veel ook niet. Dat is ook eigenlijk wat Ottolenghi ons wil vertellen: ieders idee bij het woord ‘simpel’ is verschillend. De een denkt bij het woord ‘simpel’ aan de snelheid van een recept, de ander aan de verkrijgbaarheid van de ingrediënten en weer een ander denkt aan het maken van een recept uit zijn of haar voorraadkast.

Kip Marbella Ottolenghi

Kip Marbella

Ik heb de afgelopen weken drie recepten gemaakt uit dit nieuwe kookboek van Yotam: de kip Marbella, de toast met avocadoboter en tomatensalsa en de amandelcake met bosbessen en citroen. Stuk voor stuk superlekkere gerechten en inderdaad verschillen ze allemaal wat betreft simpelheid: bij de cake waren alle ingrediënten makkelijk te krijgen, maar was de bereiding (in 2 stappen bakken) weer niet zo simpel als normaal. Bij de toast avocadoboter was de bereiding weer behoorlijk makkelijk, maar kon ik de verse dragon in de winkel niet vinden. En bij de Kip Marbella van hieronder moest de kip eigenlijk 2 dagen lang marineren en hadden we dadelmelasse nodig, maar de bereiding was a piece of cake.

Wat alle gerechten gemeen hadden? Ze waren allemaal heel erg lekker. Dus zoek je een kookboek met net-wat-anders-dan-andersrecepten en vind je het niet erg om voor 1 van de kookaspecten iets meer moeite te doen dan normaal? En heb je zin in heerlijke gerechten die altijd goed zijn? Dan raad ik je zeker Ottolenghi’s ‘Simpel’ aan.

Oh en trouwens: wij hebben bij het recept voor de Kip Marbella de kippenbouten slechts een half uur laten marineren en ze waren nog steeds heel erg lekker.

Simpel | Yotam Ottolenghi| Fontaine Uitgevers | Verkoopprijs € 29,99
Klik hier voor meer informatie via bol

Kip Marbella Ottolenghi

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze kip marbella – ‘simpel’ van ottolenghi

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 1 uur
Stap 1
Leg de kip in een glazen of roestvrijstalen kom en voeg alle overige ingrediënten toe, behalve de wijn en de dadelmelasse, samen met 1 theelepel zout en royaal versgemalen zwarte peper. Meng alles rustig door elkaar, dek de kom af en laat de kip 1-2 dagen in de koelkast marineren: schep de kip in die tijd een paar keer om (dit hoef je niet te doen, wij marineerden de kip 30 minuten).
2
Stap 2
Verhit de oven tot 180 graden.
3
Stap 3
Verdeel de kippenbouten in een middelgrote braadslee met een hoge rand met alle ingrediënten voor de marinade. Roer de wijn en de melasse door elkaar en giet het mengsel over de kip. Zet de braadslee in de oven en braad de bouten 50 minuten. Bedruip ze in die tijd twee of drie keer tot het vlees goudbruin en gaar is.
4
Stap 4
Haal de braadslee uit de oven, schik alle bouten op een grote schaal, bestrooi ze met wat versgeplukte oreganoblaadjes en dien ze op.
Bekijk ook andere recepten
Croissantkrans met roerei, spinazie en kaas
Caesar salad recept
Mini plaattaartjes met ham, ei en MonChou
Club egg met bacon

12 reacties

Lous

De kip maribella is erg lekker maar wat wordt ermee de jus gedaan Ik heb overal eerst en maar 2 kippen poten omdat ik alleen ben

Laat een bericht achter

Addie

Echt heerlijk, had er pasta bij maar was groenten vergeten. Had pot witte bonen in tomatensaus staan. Nou een geweldige combi, ga het de volgende keer weer doen.

Laat een bericht achter

Haniet

Wat een heerlijk gerecht. Mijn partner, een kok met nog niet zoveel ervaring, heeft het gemaakt en vond het inderdaad 'simpel' om te maken. En het resultaat was alles behalve simpel. We serveerden het tijdens een etentje met vrienden en iedereen was er enthousiast over. Zelf aten we er gekruide frietjes bij uit de airfryer met aïoli en een frisse salade met aardbeien en geitenkaas. De kip zelf heeft overigens 24 uur gemarineerd en dat was ruimschoots voldoende. Bedankt voor het delen van dit heerlijke recept!

Laat een bericht achter

Jasmin

Waarom heb je de optie tot reageren terwijl je blijkbaar toch de reacties en vragen niet beantwoordt?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hi Jasmin, we krijgen zoveel reacties dat het ons niet altijd lukt om alles te beantwoorden.

Maud

Heerlijk recept , maar volgens mij plagiaat , het zelfde recept staat in het boek “ the silver palate” . Ook een geweldig ( oud) boek !

Laat een bericht achter

Frans

8 kippenbouten voor 4 personen?? Lijkt me erg veel en daar moet je een flinke braadslee voor hebben.

Laat een bericht achter

Tilly

Ohhh, deze kip was zo lekerrrr, heb de kip één dag gemarineerd, wat de smaak wel heel intens maakte en de dadelmelsse heb ik zelf gemaakt, fluitje van een cent en de rest wat er over was is erg lekker op een cracker. Dadelstroop 500 ml 250 gram ontpitte dadels 300 ml heet water Doe de dadels en het water in een blender en laat even staan zodat de dadels zacht worden (ongeveer 10 minuten) Pureer de dadels in een blender tot er een dikke stroop ontstaat. Bewaar de dadelstroop in de koelkast in een glazen pot met deksel. Nieuwsgierig geworden? Hier kun je dadelstroop voor gebruiken: Om appelstukjes in te dippen. Over de havermoutpap In smoothies Als vervanger voor jam of honing op je boterham of cracker In thee of koffie Als zoetmiddel tijdens het bakken In de yoghurt In elk gerecht waar dadels erg goed in passen, maar waarbij het onhandig is om dadels te prakken. ( ik had de halve hoeveelheid genomen.) Gr. Tilly

Laat een bericht achter

Alfons van Klink

Heerlijk is die Kip Marbella, was voor mij het eerste wat ik uit SIMPEL maakte, de marineertijd die Yotam aanhoudt is wel héèl erg lang; kreeg van een klant al de opmerking dat je met 2 dagen marineren zelfs een schoenzool lekker kan maken...

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Ha misschien toch eens proberen met een schoenzool? ;)

Marleen

Ha Brenda....... zijn het de zoute kappertjes die je gebruikt? Omdat je 2 eetlepels pekel toevoegd! Lijkt me heerlijk

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Kappertjes zijn volgens mij altijd zout, het is het vocht van de kappertjes wat we er ook bij doen in dit geval.

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op