Ga naar de inhoud

Knapperige perentaart met karamel

Een perentaart van knapperig bladerdeeg met zachte peren en zoete karamel. He-mels!
20 minuten Voorbereidingstijd
25 minuten Bereidingstijd
Delen op
Knapperige perentaart met karamel

Knapperige perentaart met karamel

Een perentaart van knapperig bladerdeeg met zachte peren en zoete karamel. Ik kan je zeggen, hij is he-mels. Zo lekker! Zet jij de knapperige perentaart met karamel ook op tafel deze herfst?

Knapperige perentaart met karamel

Perentaart maken

Oh deze is zó lekker! Denk: zachte peren, knapperig bladerdeeg en zoete karamel. Dat klínkt alleen al lekker, niet? En het is ook nog supersimpel om te maken. De enige uitdaging is de karamel, maar als je de aanwijzingen precies volgt, kan het bijna niet misgaan. En wil je liever geen peren? Probeer dan eens appels, die doen het ook erg goed in deze taart. Genieten maar!

Knapperige perentaart met karamel

Knapperige perentaart met karamel

Het geheim voor de lekkerste perentaart? Lekkere, dikke en sappige peren. En de herfst is het perfecte seizoen om de lekkerste peren te kopen. Deze taart wil je dus écht op tafel zetten. Beloofd.

Voor de taart gebruik je bladerdeeg. Die kan je zelf maken, maar ik koop het voor het gemak kant-en-klaar. Bijna net zo lekker!

Met het bladerdeeg bekleed je een quichevorm. Daar prik je gaatjes in, dit voorkomt dat het deeg tijdens het bakken gaat opbollen. Wel zo handig! De bodem bak je vervolgens in tien minuten gaar. Dan is het tijd voor de vulling van de perentaart.

Karamel maken

In deze taart gebruik je zelfgemaakte karamel. Dat is helemaal niet moeilijk. Voor de karamel doe je suiker en water in een steelpannetje. Dit verwarm je op zacht vuur. Je hoeft niet te roeren, laat het z’n gang gaan tot het geheel een amberkleur krijgt. Verwarm in de tussentijd de slagroom in de magnetron tot deze handwarm is.

De slagroom gaat bij je suiker- en watermix. Zorg er wel voor dat je eerst het pannetje van het vuur haalt, want dit kan behoorlijk borrelen. Roer het geheel dan goed door elkaar en laat de boter erin smelten. Voila, je eigen gemaakte karamel!

Vulling van de perentaart

De peren van de perentaart was je eerst. Je halveert ze in de lengte. Leg ze vervolgens ingeklemd tussen twee snijplanken of pollepels van gelijke hoogte en snijd ze elke halve cm (of minder) in. De snijplanken of pollepels zorgen ervoor dat je de peren niet helemaal kunt doorsnijden.

Dan giet je tweederde van de karamelsaus over de bodem en verdeel je hier de peerhelften overheen. Dan giet je de rest van de karamelsaus over de peren heen en zet de taart meteen in de oven. In zo’n 20 tot 25 minuten is je taart klaar.

Laat de taart nog wel minimaal 30 minuten in de vorm en op een rooster afkoelen zodat de karamel licht kan stollen. Snijd dan in stukken en garneer eventueel met artsina cress.

Knapperige perentaart met karamel

Knapperige perentaart met karamel maken

Geloof me, deze taart wil je proeven. De combinatie van sappige peren en rijke, zoete karamel is onweerstaanbaar. Serveer de taart met een kopje koffie of een bolletje vanille-ijs, en je hebt een dessert waar niemand ‘nee’ tegen zegt!

Ingrediënten

punten

Extra benodigd

  • quichevorm van 24cm
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze knapperige perentaart met karamel

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 25 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de quichevorm in met boter en bekleed de vorm vervolgens met het bladerdeeg. Snijd overtollig bladerdeeg weg. Prik met een vorm flink wat gaatjes in de bodem. Bak de bodem vervolgens 10 minuten vorm.
2
Stap 2
Doe in de tussentijd de suiker samen met het water in een steelpannetje en verwarm op zacht vuur. Roer niet, laat het gewoon gaan. Wacht tot het geheel een amberkleur heeft gekregen.
3
Stap 3
Verwarm in de tussentijd de slagroom in de magnetron tot deze handwarm is.
4
Stap 4
Schenk de slagroom vervolgens in batches in de amberkleurige suiker-watermix, haal het pannetje eerst van het vuur. Dit kan behoorlijk borrelen, roer voorzichtig door. Laat vervolgens terwijl je blijft roeren de boter erdoor en laat deze smelten. Laat de karamel vervolgens even staan.
5
Stap 5
Was de peren en halveer ze vervolgens over de lengte. Leg ze vervolgens ingeklemd tussen twee snijplanken of pollepels van gelijke hoogte en snijd ze elke halve cm (of minder) in. De snijplanken of pollepels zorgen ervoor dat je de peren niet helemaal kunt doorsnijden.
6
Stap 6
Giet als de bodem voorgebakken 2/3 van de karamelsaus over de bodem en verdeel hier de peerhelften overheen. Giet de rest van de karamelsaus over de peren heen en zet de taart meteen in de oven. Bak in 20 – 25 minuten gaar.
7
Stap 7
Laat de taart minimaal 30 minuten in de vorm en op een rooster afkoelen zodat de karamel licht kan stollen. Snijd dan in stukken en garneer eventueel met artsina cress.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
MonChou borreldip – met zalm, kip en pistache
Traybake met zalm en broccoli
Pizza met pistachepesto en ricotta
Sinterklaas kwarktaart met chocolade kruidnoten

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op