Krokante spruitjes met pesto-citroendip
Bewaren
Spruitjes hoeven echt niet saai te zijn. Want heb je er ooit aan gedacht om gekookte spruiten te pletten en vervolgens te roosteren in de oven? Deze krokante spruitjes met pesto-citroendip waren bij ons aan tafel in ieder geval razendsnel op. En dat lag niet alleen aan de heerlijke dip die erbij geserveerd werd!
Aardappels pletten en roosteren is een bekende techniek om ze een knapperig randje te geven. Heel erg lekker, en misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Maar spruiten? Ik kan je verzekeren dat dit heel erg lekker is én dat deze bereiding ervoor kan zorgen dat iedereen aan tafel zijn bordje helemaal leeg eet. Dikke aanrader dus, deze geplette spruiten!
Krokante spruitjes met pesto-citroendip
Door spruitjes te koken, te pletten en vervolgens te roosteren in de oven, krijgen ze een heerlijk krokant laagje. Dit zorgt niet alleen voor een verrassende textuur, maar ook voor een intensere smaak. De buitenkant wordt knapperig terwijl de binnenkant zacht en sappig blijft.
Het geheim van dit gerecht zit hem niet alleen in de bereiding van de spruitjes, maar ook in de dip. Die is heel simpel om te maken: pesto, citroen en mayonaise. De combinatie van deze drie ingrediënten zorgt voor een romige, frisse en tegelijkertijd hartige dip die perfect samengaat met de krokante spruitjes.
Spruitjes uit de oven
Voordat je de spruitjes in de oven doet, kook je ze eerst beetgaar. Zo zijn ze zacht genoeg om te pletten. Dat is heel makkelijk, gewoon met een vork of een glas. Vervolgens breng je ze op smaak met wat geraspte kaas, specerijen en olijfolie en bak je ze in de oven. Zo worden de spruitjes uit de oven lekker krokant.
Lekker als bijgerecht
Dit is echt een lekker bijgerecht, bijvoorbeeld bij gegrilde steak, lamskoteletten, gebraden kip of varkenskarbonades. Of bij een zachte vis, zoals zachte vissoorten zoals zalm, kabeljauw of tilapia. Ook heel erg lekker als kerst bijgerecht! Bijvoorbeeld bij kalkoen.
Ingrediënten
Voor de dip
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze krokante spruitjes met pesto-citroendip
Stap 1
Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.Stap 2
Kook de spruiten beetgaar. Giet ze daarna af. Verdeel ze over de bakplaat en gebruik een glas of een vork om de spruiten te ‘pletten’. Verdeel vervolgens de olijfolie, geraspte kaas en flink wat peper en eventueel zout over de spruiten en bak ze in 20 minuten (of langer) goudbruin, knapperig en gaar.Stap 3
Maak in de tussentijd de dip. Meng hiervoor de mayonaise met de pesto, citroenrasp en de helft van het -sap tot een romig geheel.
Stap 4
Serveer de spruiten met de dip. Zowel warm als koud lekker.Ingrediënten
Voor de dip
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze krokante spruitjes met pesto-citroendip
Stap 1
Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.Stap 2
Kook de spruiten beetgaar. Giet ze daarna af. Verdeel ze over de bakplaat en gebruik een glas of een vork om de spruiten te ‘pletten’. Verdeel vervolgens de olijfolie, geraspte kaas en flink wat peper en eventueel zout over de spruiten en bak ze in 20 minuten (of langer) goudbruin, knapperig en gaar.Stap 3
Maak in de tussentijd de dip. Meng hiervoor de mayonaise met de pesto, citroenrasp en de helft van het -sap tot een romig geheel.
Stap 4
Serveer de spruiten met de dip. Zowel warm als koud lekker.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.