Ga naar de inhoud

Lente-plaattaart met serranoham

Heerlijke lente-plaattaart met serranoham. Zo'n toprecept dat altijd kan.Lekker als lunch of onderdeel van de brunch, borrelhapje of avondmaaltijd.
15 minuten Voorbereidingstijd
25 minuten Bereidingstijd
Delen op
Lente-plaattaart met serranoham

Lente-plaattaart met serranoham

Vandaag deel ik een heerlijke plaattaart met je op de website, een lente-plaattaart met serranoham. Maar dat is niet alles. Want dit recept vind je niet alleen op mijn website, maar ook in (en op de cover van) Koken & Genieten Magazine!

Ja, je leest het goed! Vanaf nu vind je mijn recepten niet alleen hier op de website, maar ook maandelijks in het magazine! Een enorme eer en zo leuk om te zien.

Koken & Genieten Magazine - Cover 4 - Brenda Kookt

Koken & Genieten magazine X Brenda Kookt

Vanaf deze editie van Koken en Genieten Magazine (nummer 4 van 2023) vind je maandelijks een rubriek van Brenda Kookt in het magazine. Ik ben supertrots op deze samenwerking en vind het zo tof dat mijn recepten nu iedere maand in het magazine te zien zullen zijn!

Koken & genieten is hét kookmagazine waarbij het draait om de recepten. Zodra je het magazine openslaat, krijg je zijn om te koken. Van een snelle pasta, ovenschotel of vleesgerecht voor door de week tot uitgebreide maaltijden in het weekend. Van lekkere hapjes voor bij de borrel tot zoete baksels voor al je feestelijke momenten. De gerechten van Koken & genieten zijn altijd maakbaar én verrassend. Dat sluit perfect aan bij de makkelijke maaltijden die ik hier op mijn platform deel.

Recept met serranoham

Iedere maand deel ik in mijn rubriek de lekkerste seizoensrecepten. Het thema van de Brenda Kookt recepten in het magazine van deze maand is ‘Vrolijk voorjaar’! Ik deel zonnige voorjaarsrecepten zoals een frisse stamppot en een risotto die proeft als het voorjaar. En de lente-plaattaart met serranoham die op de cover staat.

Koken & Genieten magazine #4 is nu verkrijgbaar in de winkels. Wil je niets van mijn recepten in het magazine missen? Neem dan een maand-abonnement, klik hier voor alle informatie.

Lente-plaattaart met serranoham

Lente-plaattaart met serranoham

Ik ben dol op plaattaarten. Het voelt een beetje als snacken, alsof je een pizza eet maar dan anders. Het fijn is ook dat je vele variaties kunt maken, je kunt lekker variëren met ingrediënten en toppings. Zo is het iedere keer net weer een beetje anders. Deze keer ben ik gegaan voor een frisse en lichte lente-plaattaart met serranoham.

Plaattaart voor Pasen

Het maken van een plaattaart voor Pasen zoals deze is gemakkelijk. De basis is het bladerdeeg, dit besmeren we voor het in de oven wordt gebakken met crème fraîche. Als het bladerdeeg gebakken is laten we het even afkoelen voor we het beleggen met de toppings. In dit geval veldsla, groene aspergetips en doperwten met serranoham. De verkruimelde geitenkaas maakt het af. En met een beetje balsamicoazijn erover krijgt deze plaattaart nóg meer smaak. Zo lekker!

Lente-plaattaart met serranoham

Plaattaart recept

Een plaattaart is eigenlijk net een soort pizza. Je maakt het door een dunne laag bladerdeeg uit te rollen en deze te bedekken met verschillende toppings. Deze lente-plaattaart kun je ook omschrijven als een salade op een krokante bodem van bladerdeeg. Smullen! Niet alleen in de lente, maar alle zonnige maanden die voor de deur staan. Het bladerdeeg kun je kant-en-klaar kopen in de winkel, dus dat is vast lekker simpel.

De binnenkant van het bladerdeeg bestrijk je met crème fraîche, en de randen met een losgeklopt eitje. Zo zorg je ervoor dat het bladerdeeg een mooie glans krijgt tijdens het bakken en mooi goudbruin en knapperig wordt.

Lente-plaattaart met serranoham

Als het bladerdeeg in de oven is geweest beleg je deze lekkere plaattaart met geitenkaas, serranoham, veldsla, groene aspergetips en doperwten. Echt heerlijk voor de lunch, maar ook als makkelijke maaltijd met een lekkere kop soep.

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze lente-plaattaart met serranoham

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 25 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2
Stap 2
Verdeel het bladerdeeg over de bakplaat en vouw de zijkanten een stukje om zodat er een randje ontstaat. Prik gaatjes in de bodem met een vork, zodat het deeg straks niet omhoog komt.
3
Stap 3
Besmeer de binnenkant van het bladerdeeg (dus niet de randen) met crème fraîche.
4
Stap 4
Bestrijk de randen van de plaattaart met losgeroerd ei.
5
Stap 5
Verwarm de plaattaart 20-25 minuten in de oven, tot het deeg goudbruin is gekleurd en gaar is.
6
Stap 6
Laat de plaattaart kort afkoelen voor je hem gaat beleggen met de overige ingrediënten.
7
Stap 7

Verdeel de veldsla over de bodem van de plaattaart, samen met de groene aspergetips en doperwten. Drapeer er stukken serranoham over en maak de lenteplaattaart af met verkruimelde geitenkaas.

8
Stap 8
Snijd de lente plaattaart in stukken en garneer het eventueel met wat balsamicoazijn. Serveer de plaattaart hierna direct.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
MonChou borreldip – met zalm, kip en pistache
Gevulde varkenshaas met truffeltapenade
Traybake met zalm en broccoli
Pizza met pistachepesto en ricotta

2 reacties

Anita Voets

Hi, Leuk recept de lente-plaattaart! Eerst bakken en dan beleggen = handig. De asperges zullen wel eerst geroerbakt worden? of gebruik je hele dunne? Bedankt voor het recept.

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Anita, in dit geval bak of grill ik de asperges niet. Omdat ik aspergetips gebruik en deze heel erg dun zijn. Bij dikkere asperges zou ik ze wel even kort grillen.

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op