Ga naar de inhoud

Ovenschotel spinazie en zalm

Aardappelen, spinazie en zalm. Een veel gebruikte en succesvolle combinatie. Ga eens voor deze ovenschotel, net even anders dan anders! Eet smakelijk.

30 minuten Voorbereidingstijd
20 minuten Bereidingstijd

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht

Bereidingswijze

Stap 1
Vet de ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200 ºC.
2
Stap 2
Schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar. Giet aardappelen af maar bewaar het kookvocht.
3
Stap 3
Snipper de ui en fruit het in een koekenpan met olijfolie aan. Pers de knoflook en bak dit mee. Voeg hierna de verse spinazie toe en bak dit mee. Voeg vervolgens de kookroom toe en verwarm dit kort mee.
4
Stap 4
Bak in een andere koekenpan de zalm aan beide kanten kort aan, zodat de zalm nog rosé is en nog niet helemaal gaar. Trek de zalm met een vork uit elkaar.
5
Stap 5
Stamp de aardappelen fijn en voeg een beetje van het kookvocht toe zodat de aardappelen wat smeuïger worden. Breng op smaak met zout en peper.
6
Stap 6
Verdeel de zalm over de bodem van de ovenschotel. Verdeel hierover het spinaziemengsel en dek dit af met de aardappelpuree.
7
Stap 7
Verdeel de blokjes boter over de bovenkant van de schotel en bestrooi dit met geraspte kaas. Bestrooi de schotel tot slot met paneermeel.
8
Stap 8
Verwarm de ovenschotel met zalm 20 minuten in de oven tot de schotel goudbruin kleurt en een krokant dakje heeft.

Ovenschotel spinazie en zalm

zalmovenschotel-met-spinazie

Als je bovenstaande foto bekijkt dan kan dit een ovenschotel met van alles zijn. Kip, gehakt, pompoen of broccoli. Wat wel duidelijk is, is dat het een schotel is met aardappelen en een krokant dakje met kaas is. Lekker! Maar het wordt nog beter, dit is namelijk een ovenschotel met spinazie en zalm. Altijd een topcombi, zo ook in deze ovenschotel.

Spinazie en zalm zijn een match, we eten dit regelmatig samen. Vaak verwarmen we de spinazie kort in de wok, en bakken we de zalm in de koekenpan en bak ik er aardappeltjes bij. Nu deed ik zo ongeveer hetzelfde, maar dan net even anders. En daarom besloot ik er eens een ovenschotel van te maken. Alles lekker gemakkelijk in één schaal bij elkaar.

Vis combineer ik niet zo vaak in een ovenschotel omdat ik er niet van houd dat de complete schotel een ‘vissig’ bijsmaakje krijgt. In deze schotel is dat niet het geval. Dat komt doordat de zalm is voorgebakken en  de zalm ligt onderop in de schaal. Hierdoor komt de aardappel pas in contact met de vis op je bord.

ovenschotel-spinazie-en-zalm

Bekijk ook andere recepten
BLT Salade
Pasta pesto salade
Salade van geroosterde biet met appel en pistache 3 bieten biet 85 gram rucola 0,5 avocado 0,5 appel, in blokjes 80 gram zachte geitenkaas 2 el gepelde pistachenootjes (of walnoten) Voor de dressing: 4 eetlepels balsamicoazijn 2 eetlepels extra vergine olijfolie 1 theelepel mosterd 1 theelepel honing zout en peper Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de bieten en besprenkel met olijfolie, zout en peper. Verpak in aluminiumfolie en rooster 30 minuten in de oven. Laat de biet hierna afkoelen en snijd ze in partjes. Maak de dressing door de ingrediënten te mengen in een kommetje. Verdeel rucola over een groot bord of schaal. Verdeel hierover partjes avocado, partjes geroosterde rode biet en blokjes appel. Verdeel hierover verkruimelde geitenkaas en bestrooi met grof gehakte pistachenootjes. Verdeel tot slot de dressing over de salade van rode biet
Aardappelsalade met geroosterde bloemkool

15 reacties

Ton

Heerlijk gegeten met gerookte zalm i.p.v. gebakken zalm.

Laat een bericht achter

Martine

Dank Brenda! Ik vond dit een super gerecht, mijn gasten ook! :)

Laat een bericht achter

Esther

Heerlijk..zelf champignons en cherry tomaatjes en pijnboompitjes meegebakken Wel duur..alleen de zalm al 18 euro

Laat een bericht achter

jaap

ik heb de spinazie schotel gemaakt heerlijk erg lekker

Laat een bericht achter

Renske

Wat een heerlijk recept! Wordt de zalm niet te droog?

Laat een bericht achter

Jose

Als ik verse zalm koop, hoeveel gram kan ik dan ongeveer aanhouden?

Laat een bericht achter

Mieke

Gisteren gemaakt voor vrienden en familie. Het was erg lekker en voor herhaling vatbaar.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk om te horen!

Wes

Klopt de foto wel bij het verhaal, er staat dat de smaak niet door de hele schotel gaat omdat deze onderop in de schaal ligt....... en ook de bereiding is zo geschreven, maar op de foto zie ik de toch echt bovenin de schotel verwerkt zijn. Grappig

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dit lijkt inderdaad zo op de foto. Als je de zalm liever op de spinazie over schotel verdeeld is dit geen probleem. Omdat ze zalm al gaar is gaat de smaak evengoed niet over op de spinazie en puree.

siem

Gisteren gegeten, helaas wordt de zalm op deze manier echt superdroog en veel te gaar.

Laat een bericht achter

Kym

Hallo, Kun je aardappelen ook vervangen met een soort pasta?

Laat een bericht achter

Gemma

hoeveel kookroom heb je nodig?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ongeveer 100 ml

Linn

Goed idee! Want van gewone aardappels houden we niet ;)

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op