Ga naar de inhoud

Panzanella met perzik en aardbeien

Een heerlijke zomermaaltijd. Een salade van krokant gebakken brood met perzik, aardbeien en tomaat. Heerlijk met basilicum en burrata. Dat is de zomer op je bord!
20 minuten Bereidingstijd
Delen op
Zomerse panzanella met perzik en aardbeien

Panzanella met perzik en aardbeien

Het is zomer, dus tijd voor een zomerse salade. Daar kunnen we er deze tijd van het jaar niet genoeg van hebben toch? Deze keer gaan we voor een (geroosterd) broodsalade, oftewel een panzanella. Een zomerse panzanella met perzik en aardbeien. Een heerlijke frisse maaltijdsalade.

Al weet ik inmiddels dat de zomerse panzanella het ook heel erg goed als bijgerecht, bijvoorbeeld bij de barbecue.

Zomerse panzanella met perzik en aardbeien

Wat is een panzanella?

In de zomer – en eigenlijk in ieder ander seizoen ook – eet ik dolgraag panzanella. Dit is een Italiaanse salade met krokant gebakken brood. Deze salade ontstond ooit om restjes brood en tomaten op te maken, vandaar ook het brood als basis van de salade (in plaats van bijvoorbeeld een slasoort als basis). Ik vind het vooral een heerlijke combinatie.

Welke ingrediënten zitten er in een panzanella?

De basis van een traditionele Italiaanse panzanella is krokant gebakken brood net tomaten en burrata (of mozzarella). Daarbij worden andere verse ingrediënten en smaakmakers toegevoegd. Zo kun je dus iedere keer variëren met de Italiaans broodsalade, de panzanella. Zo ga ik deze keer voor een panzanella met perzik en aardbeien. Een heerlijke frisse zomer panzanella.

Zomerse panzanella met perzik en aardbeien

Zomerse panzanella met perzik en aardbeien

Aan deze zomerse panzanella wilde ik lekker veel verse en typische zomeringrediënten toevoegen. Ik koos daarom voor een combinatie van groenten en fruit: verschillende soorten tomaten, aardbeien en perziken. Heerlijk zomers!

Hoe maak je panzanella?

Het is vrij eenvoudig om een panzanella te bereiden. Het belangrijkste en eigenlijk het ook het enige dat je echt hoeft te koken is het brood. Het geroosterde of gegrilde brood.

Ciabatta snijd je in blokjes, en deze meng je op de bakplaat met olijfolie, peper en zout. Dit rooster je 10 – 15 minuten in de voorverwarmde oven totdat het brood goudbruin en gaar is.

De perziken, aardbeien, tomaten en croutons mengen we met een dressing van olijfolie, wittewijnazijn, knoflook, zout en peper. Basilicum en burrata (of mozzarella) maken de Italiaanse broodsalade, onze zomerse panzanella met perzik en aardbeien af.

Serveer de panzanella meteen, en geniet van deze heerlijke zomermaaltijd.

Tip: dit is ook een perfect recept om restjes stokbrood (bijvoorbeeld van de BBQ van gister) in te verwerken.

Zomerse panzanella met perzik en aardbeien

Andere variaties op panzanella met perzik en aardbeien

Ik zou je aanraden eerst de zomerse panzanelle met perzik en aardbei te maken. Want hij is zo lekker, die moet je deze zomer wat mij betreft geproefd hebben! Heb je daarna de smaak te pakken en zin om met de Italiaanse broodsalade te variëren? Dan tip ik je ook graag deze toppers van de website:

Ingrediënten

personen

Voor de dressing

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze panzanella met perzik en aardbeien

Bereiding: 20 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2
Stap 2

Snijd de ciabatta in hapklare stukken. Meng ze op de bakplaat met de olijfolie en peper en zout. Bak 10 – 15 minuten in de voorverwarmde oven totdat ze goudbruin en gaar zijn.

3
Stap 3
Snijd in de tussentijd de perziken in schijfjes, de aardbeien in schijfjes en de cherrytomaten in kwarten. Snijd de tomaten in grove stukken.
4
Stap 4
Meng de ingrediënten voor de dressing met het geperste teentje knoflook, peper en zout.
5
Stap 5
Meng de perziken, aardbeien, tomaten en croutons op een grote schaal met de dressing.
6
Stap 6
Garneer de zomerse panzanella met verse basilicum en verdeel de bollen burrata over de salade. Serveer meteen.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
MonChou borreldip – met zalm, kip en pistache
Traybake met zalm en broccoli
Pizza met pistachepesto en ricotta
Geroosterde pompoensoep met bloemkool

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op