Ga naar de inhoud

Poké bowl met zalm en mango

Wil je zelf Poké bowl gaan maken? Dan tip ik je dit recept met mijn favoriete sushi-ingrediënten, namelijk zalm, avocado en mango.

34 minuten Bereidingstijd
Delen op

Poké bowl met zalm en mango

Ineens zijn ze overal, poké bowls. En daarom kon ik het niet laten ook met de poké bowl aan de slag te gaan en er een samen te stellen met mijn favoriete sushi-ingrediënten. Met zalm, avocado en mango.

Wat is een poke bowl?

Een poke bowl is een kom gevuld met verschillende verse ingrediënten. Het hoofdingrediënt in een klassieke poke bowl is meestal rauwe vis, zoals tonijn, zalm of octopus. De vis wordt in blokjes of plakjes gesneden en gemarineerd in een lekkere saus op basis van sojasaus, sesamolie en rijstazijn. Je kan ook een vegetarische poke bowl of een boke bowl met andere eiwitten maken, zoals tofu, kip, garnalen of zelfs rundvlees.

De basis van de bowl bestaat vaak uit sushirijst of een andere rijstsoort, maar je kan ook quinoa of gemengde groene bladgroenten gebruiken. Naast de vis of eiwitten gebruik je andere ingrediënten, zoals verse groenten en toppings. Populaire ingrediënten voor een poke bowl zijn bijvoorbeeld avocado, komkommer, edamame, wortel, zeewier, sesamzaadjes en lente-ui. Ten slotte wordt de bowl afgemaakt met sauzen zoals sriracha-mayonaise, wasabi-ponzu, of een soortgelijke smaakvolle dressing.

Waar komt poke bowl vandaan?

Poke bowl is een populair gerecht dat zijn oorsprong vindt in Hawaï. De naam “poke” (uitgesproken als poh-kay) is afgeleid van het Hawaiiaanse woord “pokē,” wat “in stukken snijden” of “snijden in stukjes” betekent.

Welke rijst voor poke bowl?

Een poke bowl vind ik persoonlijk erg lijken op een sushi-salade. Al hoef je het niet perse met sushirijst te maken, je kunt bijvoorbeeld ook bruine of witte rijst gebruiken.

Sushirijst of bruine rijst?

Sushirijst heeft een kleverige textuur en een milde, neutrale smaak. Het plakt goed samen, waardoor het makkelijker is om de ingrediënten in de kom bij elkaar te houden. Kies je liever voor een gezondere optie, ga dan voor bruine rijst. Bruine rijst is volkorenrijst en bevat meer vezels en voedingsstoffen dan witte sushirijst. Het heeft een lichte nootachtige smaak en een stevige textuur, ook heel lekker!

Naast sushirijst en bruine rijst, kun je ook experimenteren met andere rijstsoorten zoals jasmijnrijst, basmatirijst of zelfs quinoa als je een andere smaak en textuur wilt proberen. Het belangrijkste is dat je de rijst goed kookt en eventueel op smaak brengt met rijstazijn, suiker en zout.

Poke bowl met zalm en mango

Omdat ik sushirijst super lekker vind (maar het te weinig eet) ben ik voor een combinatie met sushirijst gegaan. Lekker met verse blokjes zalm die ik gemarineerd heb in sojasaus met limoensap, blokjes verse mango, avocado en komkommer. En in dit geval mag de zeewiersalade niet ontbreken. En de ingelegde gember ook niet, want daar ben ik gek op.

poke-bowl-met-zalm-en-avocado

Sushisalade

Een lekkere tip voor alle sushi-lovers en mensen die graag een salade willen eten maar eens iets anders willen dan de salade die ze iedere week op tafel zetten. Lekker als lunch of snelle avondmaaltijd.

Is een poke bowl gezond?

Je kan de poke bowl zo gezond maken als je zelf wil. Sushirijst is meestal de traditionele keuze, maar het is calorierijker dan bijvoorbeeld bruine rijst of quinoa. Net als bij elke maaltijd is de portiegrootte belangrijk. Een te grote poke bowl kan veel calorieën bevatten, dus let op de hoeveelheid die je eet.

Verder ligt het natuurlijk aan je toppings en sauzen. Vis of eiwitten zoals kip en tofu zijn lekker en gezond. Een goed samengestelde pokebowl met verse vis of eiwitten, veel groenten en een evenwichtige hoeveelheid rijst kan zeker gezonde en smakelijke maaltijd zijn.

Hoe maak je een poke bowl?

Het is heel erg simpel om een pokebowl te maken en het leuke is dat je er veel kanten mee op kunt. Houd je niet van een ingrediënt? Dan laat je het weg of voeg je iets toe waar je wel erg van houdt. Bijvoorbeeld sojaboontjes, radijsjes, sliertjes wortel of rode biet.

poke-bowl-met-zalm-en-mango

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze poké bowl met zalm en mango

Bereiding: 34 minuten
Stap 1
Bereid de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2
Stap 2
Verwarm de rijstazijn met zout en kristalsuiker in een pannetje en giet dit over de sushirijst. Laat de rijst afkoelen in een grote schaal.
3
Stap 3

Snijd de zalm in blokjes. Pers een helft van de limoen uit en meng dit met soyasaus. Marineer de zalm ongeveer 30 minuten in deze saus (afgedekt in de koelkast).

4
Stap 4
Snijd de mango en avocado in blokjes, de komkommer in schijfjes en de lente ui in ringen.
5
Stap 5
Verdeel de afgekoelde rijst over 2 kommetjes. Leg hier de gemarineerde zalm op met daarnaast avocado, komkommer, blokjes mango en tot slot de zeewiersalade. Leg de ingelegde gember er bij en bestrooi met ringen lente ui en sesamzaadjes.
6
Stap 6
Serveer de poké bowl direct.
Bekijk ook andere recepten
Goulash
Ravioli pannetje met tomatensaus
Kip met speculaaskruiden en rijst
Parelcouscous met pompoen en rode biet

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op