Ga naar de inhoud

Polenta met spinazie, ei en tomaatjes

Een maaltijd voor elke dag. Een variant op aardappelen met spinazie en ei, maar dan met een twist! Polenta met spinazie, ei en tomaatjes.
30 minuten Bereidingstijd
Delen op
Polenta met spinazie, ei en tomaatjes

Polenta met spinazie, ei en tomaatjes

Vandaag gaan we voor een gerecht dat anders is dan anders. Een polenta recept met groenten en ei. Een heerlijke maaltijd voor elke dag. Een variant op aardappelen met spinazie en ei, maar dan met een twist!

Polenta met spinazie, ei en tomaatjes

Ik checkte de site en kwam erachter dan er nog nauwelijks polenta recepten op Brendakookt staan. Tijd dus om daar verandering in te brengen! Ik maakte een simpele maaltijd met polenta dat een beetje lijkt op het welbekende AGV’tje: aardappels, groenten, vlees. Maar dan: polenta, groenten en ei. 

Wat is polenta?

Polenta is een Italiaans gerecht dat gemaakt wordt van gemalen graan. Het wordt geserveerd als pap of puree, maar je kunt het bijvoorbeeld ook laten afkoelen en er repen van snijden. Zo kun je het bakken er een soort frietjes van maken.

Polenta recept

Het enige andere polenta-recept hier op de website zijn polenta frietjes. Maar wist je dat je polenta ook op andere manieren kunt bereiden. En dit dus ook heel goed kunt verwerken in een makkelijke maaltijd voor elke dag? Ik vertel je er alles over!

Hoe maak je polenta?

Het is helemaal niet moeilijk om polenta te maken.

  1. Breng water aan de kook in een grote pan op middelhoog vuur.
  2. Voeg geleidelijk de polenta toe aan het kokende water toe. Blijf constant roeren, dit helpt klontjes te voorkomen.
  3. Zet het vuur laag als je alle polenta hebt toegevoegd. Blijf roeren om te voorkomen dat de polenta aan de bodem van de pan blijft plakken en aanbrandt.
  4. Voeg zout toe naar smaak. Je kunt ook andere kruiden of smaakmakers toevoegen, zoals boter of geraspte kaas, om de polenta op smaak te brengen.
  5. Blijf de polenta roeren en koken op laag vuur totdat het dik en romig wordt. Dit duurt meestal ongeveer 20-30 minuten, maar de exacte kooktijd kan variëren afhankelijk van het maïsmeel dat je gebruikt.
  6. Zodra de polenta de gewenste consistentie heeft bereikt, haal je de pan van het vuur.
Polenta met spinazie, ei en tomaatjes

Is polenta gezond?

Polenta is zeker gezond als je het in een gebalanceerd dieet opneemt. Het maïsmeel zit vol met belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, vezels en verschillende vitamines. De vezels in polenta zijn goed voor je spijsvertering en kunnen helpen om je cholesterol te verlagen. Bovendien is polenta van nature glutenvrij, dus is het ook een goede keuze wanneer je een glutenintolerantie hebt.

Is polenta vegan?

Ja, polenta is vegan! Omdat het hoofdingrediënt maïsmeel is, dat van nature geen dierlijke producten bevat. Het biedt dus veel mogelijkheden voor veganistische recepten. Je kunt het combineren met groenten, sauzen en kruiden naar keuze om heerlijke (vegan) maaltijden te creëren.

Polenta recept met spinazie, ei en tomaatjes

Polenta is een ingrediënt of product dat ik zelf weinig gebruik. Zonde eigenlijk, want het kan zo lekker zijn. In dit recept kook je namelijk de polenta tot een puree die je kunt vergelijken met aardappelpuree. Erbij serveer je gesauteerde spinazie en cherrytomaten met een heerlijke knoflooksmaak.

Het eitje voor erbij maakt het af. Liever geen ei? Denk dan eens aan een stuk gebakken kipfilet gewikkeld in prosciutto, dat zal hier ook heerlijk bij smaken!

Scroll naar beneden voor het receptkaart met het uitgewerkte recept.

Polenta met spinazie, ei en tomaatjes

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze polenta met spinazie, ei en tomaatjes

Bereiding: 30 minuten
Stap 1
Bereid de polenta volgens de aanwijzingen op de verpakking (ga voor de puree-consistentie).
2
Stap 2
Verwarm olie in een grote koekenpan of hapjespan op middelhoog vuur en bak hierin de tomaatjes enkele minuten. Voeg dan hand voor hand de spinazie toe en laat slinken.
3
Stap 3
Snijd of pers de teentjes knoflook fijn en voeg ze toe als de spinazie geslonken is. Roerbak enkele minuten totdat het meeste vocht van de spinazie is verdampt. Breng op smaak met zout en peper.
4
Stap 4
Bak in de tussentijd de 4 eieren zoals je ze zelf het lekkerst vindt.
5
Stap 5
Serveer de polenta en de groenten met een gebakken eitje. Breng alles op smaak met zout, peper, fijngesneden peterselie en eventueel nog wat olijfolie extra vierge en serveer meteen.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Grazing table Beemster kaas
Tarte tartin van sjalot en wortel
Bladerdeegkrans met zalm en MonChou
Gourmethapjes met vlees, tips gourmetten

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op