Rode portsaus recept
Bewaren
Rode portsaus: een goed voorbeeld van heerlijke saus recepten die altijd goed zijn om achter de hand te hebben. Of erbij te hebben. Een feestelijke saus die super lekker is en bij bijna ieder stukje vlees past. Dus ook een hele fijne aanvulling bij het kerstdiner.
In dit artikel delen we het rode portsaus recept van mijn vriendin Jorien, deze saus zet zij ieder etentje weer op tafel. En het is iedere keer een topper!
Wat is rode portsaus?
Rode portsaus is een saus op basis van rode port, rode wijn en runderbouillon. Deze klassieke saus heeft een diepe, rijke smaak en past perfect bij verschillende soorten vlees, zoals mals rundvlees, een biefstukje of sappige kip. Het rode portsaus recept dat ik hier deel is eenvoudig te maken en ideaal om toe te voegen aan je kerstdiner of een ander feestelijk etentje.
Het is een veelzijdige saus die bij vele gerechten past. Het is niet voor niets dat wij deze saus altijd direct in een grote batch maken zodat we meer dan genoeg hebben.
Rode portsaus recept
Het is eenvoudig om rode portsaus zelf te maken. De basis is rode port met rode wijn en runderbouillon. daarbij voegen we een beetje wat er en suiker toe aan onze versie. Dit laten we even lekker pruttelen in koken zodat een mooi rode saus ontstaat.
Om rode portsaus te maken verwarm je water met suiker in een steelpannetje. Roer tot de suiker volledig is opgelost. Voeg vervolgens de port en rode wijn toe, breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer 20 minuten inkoken. Voeg daarna de bouillon toe en laat de saus opnieuw 20 minuten pruttelen, zodat deze verder indikt. Maak een papje van maïzena en water, voeg dit toe aan de saus en laat het nog even meekoken tot de gewenste dikte is bereikt.
Serveer de rode portsaus bij een stukje vlees naar keuze, zoals rundvlees of kip.
Invriezen
Ik maak altijd een meer van de saus dan ik nodig heb wanneer het op het menu staat. Het is zo lekker en maakt een simpel gerecht extra lekker. Met het invriezen heb je altijd een heerlijke saus achter de hand.
Je kunt rode portsaus tot ongeveer 3 tot 4 maanden in de vriezer bewaren.
Bavette en geroerbakte bimi
We serveren de rode saus bij de foto’s van dit recept bij een stukje bavette met geroerbakte bimi. Maar de heerlijke saus past zoals hierboven ook al verteld bij meerdere gerechten. Het is een topper om in je kookrepertoire te hebben en heerlijk voor de kerst.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze rode portsaus recept
Stap 1
Doe het water samen met de suiker in een steelpannetje en verwarm dit door. Roer tot de suiker is opgelost in het water.Stap 2
Doe hierna de port en wijn erbij en breng dit aan de kook. Laat het even inkoken, zo’n 20 minuten. Doe hierna de bouillon erbij en breng de saus nogmaals aan de kook. Laat ook dit weer 20 minuten pruttelen zodat het inkookt.
Stap 3
Maak een papje van een theelepel maizena en water en doe dit bij de rode port saus. Laat dit nog even meekoken zodat de saus wat dikker wordt.
Stap 4
Serveer de rode portsaus met een stukje vlees naar keuze. Maar ook lekker bij een stukje witvis en zelfs bij groenten.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze rode portsaus recept
Stap 1
Doe het water samen met de suiker in een steelpannetje en verwarm dit door. Roer tot de suiker is opgelost in het water.Stap 2
Doe hierna de port en wijn erbij en breng dit aan de kook. Laat het even inkoken, zo’n 20 minuten. Doe hierna de bouillon erbij en breng de saus nogmaals aan de kook. Laat ook dit weer 20 minuten pruttelen zodat het inkookt.
Stap 3
Maak een papje van een theelepel maizena en water en doe dit bij de rode port saus. Laat dit nog even meekoken zodat de saus wat dikker wordt.
Stap 4
Serveer de rode portsaus met een stukje vlees naar keuze. Maar ook lekker bij een stukje witvis en zelfs bij groenten.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
7 reacties
Ruud
Prima recept, vraag me af of de andere kritiek leveranciers de maizena misschien vergeten zijn?
Melissa
Bij mij bleef de saus ook dun. Zelfs wat langer dan 2 keer 15 minuten laten inkoken zonder deksel op pan. Hoop vocht verdampte, overgebleven saus (was op een gegeven moment niet heel veel meer) bleef dun. In andere portsaus recepten op internet zag ik toevoeging zoals ontbijtkoek of maizena of roomboter aan de saus. Daarom dus op een gegeven moment maar dikker gemaakt met maizena papje. Is wel oppassen met de maizena, omdat er niet veel saus meer over was na inkoken was die iets te dik geworden. Ik zie nu trouwens wel dat het recept is aangepast en er nu toevoeging van maizena bijstaat. De volgende keer ga ik het met toevoeging van ontbijtkoek proberen i.p.v. maizena, want dat lijkt me ook wel lekker erdoor.
Jos
Volgens het recept zou de saus klaar zijn na het koken maar deze saus heeft dan geen dikte. Het is gewoon nog net zo vloeibaar als de wijn/port/water. Op de foto is de saus toch echt wat dikker. Hoe heb je dat gedaan?
Laura
Heb het recept exact gevolgd en na half uur inkoken is het nog niet ingedikt. Misschien moet het in een koperen pan of zo?
Peter
Mijn inschatting is dat het dun blijven ligt aan het toevoegen van water (en rode wijn) en het ontbreken van peperkoek in dit recept.
Brenda Hoff
Hoi Jos, Heb je het minimaal 2x een kwartier laten inkoken? (zonder deksel op de pan). Je kunt het nog wat langer laten inkoken. Of eventueel met maizena en water wat dikker maken. Maar dat is bij ons nog nooit nodig geweest moet ik zeggen.