Ga naar de inhoud

Sinterklaastaart: Appel kruimeltaart met speculaas en amandelspijs

Vandaag heb ik iets heel erg lekkers voor jullie, een sinterklaas appel kruimeltaart met speculaas en amandelspijs! En bij deze trap ik een hele leuke week af op Brenda Kookt. Het is inmiddels traditie geworden om een sinterklaasweek te houden. Een week die helemaal in het teken staat van recepten...
1 uur Voorbereidingstijd
1 uur Bereidingstijd
Delen op

Sinterklaastaart: Appel kruimeltaart met speculaas en amandelspijs

Appelkruimeltaart met pepernoten en amandelspijs sinterklaasVandaag heb ik iets heel erg lekkers voor jullie, een sinterklaas appel kruimeltaart met speculaas en amandelspijs! En bij deze trap ik een hele leuke week af op Brenda Kookt. Het is inmiddels traditie geworden om een sinterklaasweek te houden. Een week die helemaal in het teken staat van recepten voor de sinterklaastijd. Hij en zijn pietermannen zijn inmiddels in het land, dus bij deze gaat hij van start: de sinterklaasweek!

De komende week deel ik hier op het blog de lekkerste sinterklaasrecepten. Voor bij de koffie, als toetje of bij de borrel. En deze recepten zijn niet alleen voor de aller kleinsten, mijn ervaring is inmiddels dat jullie, de volwassenen, er ook wel pap van lusten.

De sinterklaastaart met monchou die ik vorig jaar maakte (klik hier voor recept) is nog steeds een HIT. Toch wilde ik er dit jaar weer voor gaan en een lekkere sinterklaastaart voor jullie maken. Omdat iedereen gek is op appeltaart besloot ik een appeltaart om te toveren tot een heerlijke sinterklaastaart. Met amandelspijs, speculaaskruimel en pepernoten.

Klinkt goed toch? En dat is het!

Is dit de taart die jij dit jaar serveert op het heerlijke avondje?

Sinterklaastaart appelkruimel met pepernoten

Pepernotentaart appelkruimel met amandelspijs

Appel kruimeltaart met speculaas en amandelspijs

Extra benodigd:

Ingrediënten

Ingrediënten voor het bodemdeeg: 

Ingrediënten voor de amandelspijs:

Om het gemakkelijker te maken kun je ook een pakje amandelspijs uit de supermarkt gebruiken. 

Ingrediënten voor de appel-topping:

Ingrediënten voor het kruimeldeeg:

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze sinterklaastaart: appel kruimeltaart met speculaas en amandelspijs

Voorbereiding: 1 uur
Bereiding: 1 uur

Bereiding bodemdeeg: 

Stap 1
Meng de bloem met de basterdsuiker en speculaaskruiden, voeg hierna de citroenschil toe en meng dit goed door. Voeg vervolgens de helft van de boter toe en kneed dit tot een deeg. Meng vervolgens het ei en de rest van de boter tot een mooie deegbal ontstaat. Bedek het deeg in huishoudfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.

Bereiding amandelspijs:

1
Stap 1
Maal de amandelen in een keukenmachine samen met de suiker tot grove kruimels. Rasp de citroen en pers het sap eruit. Voeg de citroenrasp en -sap samen met het ei bij de amandelkruimels. Draai dit in de keukenmachine (of bijvoorbeeld blender of staafmixer) tot een gladde massa.
2
Stap 2
Pak de amandelspijs in huishoudfolie en laat dit 30 minuten rusten in de koelkast (kan ook 10 – 15 minuten in de vriezer).

Bereiding appelen:

1
Stap 1
Schil de appelen en snijd in plakjes. Voeg citroensap, vanillesuiker en kaneel toe en meng dit goed door elkaar.

Bereiding kruimeldeeg:

1
Stap 1
Meng met de hand de boter, suiker, bloem en speculaaskruiden door elkaar totdat er een soort van korrelige kruimels ontstaan. Voeg vervolgens de garneer amandelen en gehakte pepernoten toe.

Het opmaken van de appel kruimeltaart: 

1
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 ºC, vet de springvorm in.
2
Stap 2
Rol het deeg voor de bodem uit tot een ronde lap waarmee je de springvorm plus de zijkanten kunt bedekken. Rol de lap deeg over de deegroller en plaats het voorzichtig in de springvorm. Verdeel het over de bodem, snijd eventueel overtollig deeg weg. Verdeel de amandelspijs over de bodem van de kruimeltaart. Verdeel hierover de kaneelappeltjes en tot slot het kruimeldeel met pepernoten en amandelen. Versier de sinterklaastaart eventueel met extra pepernoten en amandelen.
3
Stap 3
Bak de taart 60 minuten in de oven. Controleer ondertussen of de taart niet te donker wordt, dek hem in dat geval af met aluminiumfolie.
4
Stap 4
Laat de taart voor het serveren even afkoelen in de vorm, op een rooster.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Witte chocolade koeken met karamel en pretzels
Eton mess met lemoncurd
Bladerdeegnestjes met Nutella
MonChoutaart Paastaart met bokkepootjes en lemon curd

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op