Toscaanse broodsalade
Bewaren
De Toscaanse broodsalade: ook wel panzanella genoemd. Een heerlijke salade met brood, die op smaak wordt gebracht met frisse groenten. Ik maak het met lekkere cherrytomaatjes en verse basilicum. Een echte aanrader voor de zomer!
Bella Toscane
Afgelopen week ben ik thuisgekomen van 10 dagen Italië, Toscane om precies te zijn. Het was heerlijk! Lekker eten (vrijdag laat ik je zien wat voor lekkers ik gegeten heb), mooi weer (al was het in Nederland ook lekker) en relaxen afwisselen met activiteiten.
Italiaanse broodsalade
Deze Toscaanse broodsalade heb ik niet in Toscane gegeten, maar at ik voordat ik naar Toscane vertrok. Om alvast in de stemming te komen. Lekkere olijfolie, tomaten, Parmezaanse kaas, basilicum en kappertjes. In gedachten zit ik daar weer. Op het terras van het hotel, onder een parasol, uitkijkend over Siena, genietend van een ijskoude orange juice en een bruschetta tomaat als antipasti…
Panzanella: broodsalade
In Italië noemen ze een broodsalade als deze een panzanella. Dit werd vroeger gemaakt met restjes oud brood en overrijpe tomaten. Mijn brood was niet oud, de tomaten wel rijp, maar niet overrijp.
Toch smaakte deze Toscaanse broodsalade super lekker. Echt een aanrader. Ook als je niet naar Italië op vakantie gaat, proef een beetje Italië.
Al moet ik toegeven dat de tomaten in Italië lekkerder zijn. Vol van smaak en sappiger. Maar dat mag de pret niet drukken. Deze broodsalade is een topper. Ik ga hem zeker vaker maken. Al is het alleen maar om me even in Italië te wanen.
Tussen de ingrediënten staat keurig een flesje balsamicosiroop. Het was de bedoeling dat ik de balsamico voor het serveren (en fotograferen) over de salade zou sprenkelen. Maar dat is er niet van gekomen. Toen ik dacht dat de salade klaar was zag het er zo lekker uit dat ik direct wilde gaan eten. Ik heb snel foto’s gemaakt, voor ik het wist was het op. Het flesje balsamicosiroop stond nog keurig onaangeroerd op het aanrecht. Volgende keer sprenkel ik het er wel over heen, het lijkt me een prima aanvulling. Daarom laat ik het in het recept staan.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze toscaanse broodsalade
Stap 1
Verwarm de oven voor op de grillstand (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C). Scheur de ciabatta in stukken van ca. 2 cm en doe ze in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie, zout en peper. Pers 1 teentje knoflook erboven uit en bestrooi met deStap 2
oregano. Hussel met je handen goed doorelkaar. Bak het brood in ca. 20 minuten krokant in de oven. Schep halverwege de baktijd om.Stap 3
Snijd de tomaten in grove stukken en doe ze in een kom. Besprenkel met de olijfolie en de azijn. Snijd de kappertjes fijn en voeg ze toe aan de tomaten. Knijp 1 teentje knoflook erboven uit. Voeg het brood toe en hussel met je handen goed door elkaar. Proef en voeg naar smaak zout en peper toe. Schep het basilicum erdoorheen.Stap 4
Besprenkel de salade met een paar druppels olijfolie en balsamicosiroop. Rasp tot slot de parmezaan erover.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze toscaanse broodsalade
Stap 1
Verwarm de oven voor op de grillstand (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C). Scheur de ciabatta in stukken van ca. 2 cm en doe ze in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie, zout en peper. Pers 1 teentje knoflook erboven uit en bestrooi met deStap 2
oregano. Hussel met je handen goed doorelkaar. Bak het brood in ca. 20 minuten krokant in de oven. Schep halverwege de baktijd om.Stap 3
Snijd de tomaten in grove stukken en doe ze in een kom. Besprenkel met de olijfolie en de azijn. Snijd de kappertjes fijn en voeg ze toe aan de tomaten. Knijp 1 teentje knoflook erboven uit. Voeg het brood toe en hussel met je handen goed door elkaar. Proef en voeg naar smaak zout en peper toe. Schep het basilicum erdoorheen.Stap 4
Besprenkel de salade met een paar druppels olijfolie en balsamicosiroop. Rasp tot slot de parmezaan erover.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
11 reacties
Jan Storm
Is ook lekker met een beetje ansjovis uit een blikje erbij. Is een super recept. Oregano weg laten is veel lekkerder.
Danique
Is dit geschikt voor een voorgerecht of vult het heel erg?
Brenda Kookt
Dit gerechtje is zeker geschikt als voorgerecht, ik zou de porties dan iets kleiner maken.
Ina
Ik weet natuurlijk niet of het veel goedkoper zal zijn om het zelf te maken. Ik vond het gewoon leuk om het te proberen, en sta versteld dat het zo makkelijk was, en lekker is. Ik heb daarnet wat op mijn ontbijt-yogurt-met-verse-ananas gesprinkeld, en ga het straks proberen op ratatouille en gebakken aardappeltjes!
Ina
Mijn hele huis ruikt naar azijn, dat wel! Maar het is heel goeg gelukt en was heel makkelijk. Ik weet natuurlijk niet of het net zo lekker is als jouw gekochte flesje. Ik heb 1 1/2 cup balsamico azijn met 3 el suiker tot 1/2 cup in laten koken. Dat duurde zo'n half uurtje terwijl ik mijn afwasje deed. Ik heb het totnutoe alleen over een toastje met aardbeien gesprinkeld, heel lekker, maar ik denk dat ik er een volgende keer meer suiker door ga doen.
Brenda Kookt
Lijkt me heerlijk. Bedankt voor de tip :)
Ina
Ik had nog nooit van balsamico siroop gehoord, en heb het even moeten Googlen. Het klinkt gemakkelijk genoeg om zelf te maken, dus Ik zal het morgen proberen, en het zowel over jouw heerlijke salade als over een fruitsalade sprinkelen! :)
Brenda Kookt
Wat goed dat je zelf Balsamico-siroop gaat maken. Dat heb ik nog nooit gedaan. Dit flesje heb ik bij de supermarkt gekocht. Misschien volgende keer ook eens zelf maken :)
Maxime
Lekker!
Charlotte
Hm lekker!! Bedankt voor dit heerlijke recept :)
Lisa
Lijkt me lekker. En ik ben benieuwd naar wat je in Italië hebt gegeten :)