Twix koeken – Koekjes met karamel en chocolade
Bewaren
Ik zit blijkbaar helemaal in de koekjes-fase. De afgelopen weken heb ik opvallend veel koekjes gebakken. Deze Twix-koekjes zijn mijn favoriete van dit moment. Alles wat het bekende reepje heeft is verwerkt in dit heerlijk Tiwx-koeken. Koek gevuld met karamel en chocolade. Yum!
Recepten met een twist
Jullie weten inmiddels wel dat ik dol ben op recepten met een twist. Ik maakte er niet voor niets (mijn eerste) kookboek over. Bekende gerechten die net even anders bereid worden of andere ingrediënten bevatten. Of de ingrediënten of combinatie van een bekend gerecht verwerkt in een nieuw gerecht.
Zo is dat ook bij deze Twix-koeken. We nemen de combinatie van de candybar en die verwerken we in deze koeken.
Twix koeken
De Twix koeken bestaan uit een paar hele simpele componenten. Ten eerste een zacht biscuit-achtig koekje. Het koekje is gebaseerd op dit recept dat ik tegenkwam via Pinterest. Opvallende ingrediënten in dit koekje zijn poedersuiker, olie en maizena. Maar dit maakt samen met de bloem, boter, basterdsuiker, ei vanille-extract en bakpoeder een lekker zacht koekje. Net zoals het koekje dat verwerkt is in de welbekende Twix repen.
Het koekje maken we zo zodat er een kuiltje in zit. Ik gebruik hier de achterkant van een maatlepel voor, maar bijvoorbeeld een ijslepel kan ook.
Andere belangrijke componenten zijn de karamel en chocolade. In dit geval gebruik ik Dulce de leche om de kuiltjes van de Twix koeken mee te vullen. Het is geen echte karamel, maar wel super gemakkelijk om te maken van een blikje gecondenseerde melk. En erg lekker. Tip: bewaar dulce de leche dat over is in de koelkast.
En als finishing touch verdelen we gesmolten melkchocolade over de Twix koeken.
Het resultaat zijn mega lekkere zachte koeken met karamel en chocolade. Onweerstaanbaar lekker! Misschien wel de lekkerste koeken die ik ooit zelf gemaakt heb.
Candybar met een twist
De Twix-koeken zijn super goed gelukt. Het is ook niet voor niets dat ik ze zelf bijna allemaal heb opgegeten. Zo lekker! Sowieso ben ik gek op de combinatie karamel met chocolade. En ik gebruik regelmatig een candybar of chocoladereep als basis voor een nieuw recept-idee. Bij deze recepten deed ik dat bijvoorbeeld ook. Tip voor als je meer lekkers wilt maken na de Twix-koeken 😉
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze twix koeken – koekjes met karamel en chocolade
Stap 1
Bereid de dulce de leche door het blikje gecondenseerde melk 3 uur in een pan water dat tegen de kook aan zit te verwarmen. Zorg dat het blikje onder water blijft staan. Laat het blikje hierna afkoelen.Stap 2
Verwarm de oven voor op 180 graden, bekleed 2 bakplaten met bakpapier.Stap 3
Mix in een kom de boter met olie, bruine suiker en poedersuiker tot een romig mengsel dat goed gemengd is.Stap 4
Doe hierna het ei en de vanille erbij en mix het goed door.Stap 5
Doe de bloem, maïzena, bakpoeder en zout erbij en mix tot het gemengd is.Stap 6
Gebruik een ijslepel om gelijkmatige deegballetjes te maken. Druk de deegballetjes plat, tot ongeveer 1 cm dik. Gebruik een maatlepel (formaat eetlepel) om een kuiltje in de koekjes te maken.Stap 7
Leg de koekjes op de bakplaat met bakpapier. Zorg dat ze ongeveer 2,5 cm uit elkaar liggen. Verwarm 10-12 minuten in de oven.Stap 8
Laat de koekjes hierna afkoelen op een rek.Stap 9
Smelt ondertussen de melkchocolade.Stap 10
Verdeel de dulce de leche over het kuiltje van de afgekoelde koekjes, verdeel hierover de gesmolten melkchocolade.Stap 11
Laat de koekjes hierna afkoelen zodat de chocolade kan stollen.Stap 12
Daarna is het een kwestie van genieten, van deze overheerlijke Twix-koekjes.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze twix koeken – koekjes met karamel en chocolade
Stap 1
Bereid de dulce de leche door het blikje gecondenseerde melk 3 uur in een pan water dat tegen de kook aan zit te verwarmen. Zorg dat het blikje onder water blijft staan. Laat het blikje hierna afkoelen.Stap 2
Verwarm de oven voor op 180 graden, bekleed 2 bakplaten met bakpapier.Stap 3
Mix in een kom de boter met olie, bruine suiker en poedersuiker tot een romig mengsel dat goed gemengd is.Stap 4
Doe hierna het ei en de vanille erbij en mix het goed door.Stap 5
Doe de bloem, maïzena, bakpoeder en zout erbij en mix tot het gemengd is.Stap 6
Gebruik een ijslepel om gelijkmatige deegballetjes te maken. Druk de deegballetjes plat, tot ongeveer 1 cm dik. Gebruik een maatlepel (formaat eetlepel) om een kuiltje in de koekjes te maken.Stap 7
Leg de koekjes op de bakplaat met bakpapier. Zorg dat ze ongeveer 2,5 cm uit elkaar liggen. Verwarm 10-12 minuten in de oven.Stap 8
Laat de koekjes hierna afkoelen op een rek.Stap 9
Smelt ondertussen de melkchocolade.Stap 10
Verdeel de dulce de leche over het kuiltje van de afgekoelde koekjes, verdeel hierover de gesmolten melkchocolade.Stap 11
Laat de koekjes hierna afkoelen zodat de chocolade kan stollen.Stap 12
Daarna is het een kwestie van genieten, van deze overheerlijke Twix-koekjes.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.