Ga naar de inhoud

Vanillecake – basisrecept

Vanillecake maken: met dit basisrecept vanillecake geniet je keer op keer weer van deze klassieker. Bij de koffie of in een ander dessert.

20 minuten Voorbereidingstijd
50 minuten Bereidingstijd
Delen op
Vanillecake basisrecept

Vanillecake – basisrecept

Er zijn maar weinig desserts en baksels die zo geliefd zijn als een goedgemaakte vanillecake. Oftewel de echte Hollandse basis cake. Lekker op zichzelf als plakje bij de koffie, maar bijvoorbeeld ook heel lekker om te verwerken in een trifle.

Vanillecake basisrecept

Basisrecept vanillecake

Om te genieten van een heerlijke vanillecake, heb je een goed basisrecept nodig. Dit is mijn favoriete recept om vanille cake te maken. Lekker en eenvoudig: een recept dat je keer op keer kunt gebruiken om zelf cake te bakken.

Vanillecake heeft een subtiele maar hele lekkere smaak, waardoor je er veel mee kan variëren. Je kunt bijvoorbeeld stukjes fruit zoals bessen, partjes appel of perziken toevoegen aan het beslag voor een frisse en fruitige twist. Chocoladestukjes of noten kunnen de cake een knapperige textuur en extra smaak geven. Voor een feestelijke traktatie kun je de vanillecake bedekken met glazuur, besprenkelen met poedersuiker of decoreren met eetbare bloemen.

Vanille

Het geheim achter de heerlijke smaak van vanillecake is natuurlijk vanille zelf. Deze kostbare specerij wordt gewonnen uit de peulen van de vanilleorchidee en staat bekend om zijn rijke, zoete aroma en subtiele, bloemige smaak.

Je kunt kiezen voor echte vanillestokjes voor het lekkerste resultaat, maar vanille-extract of vanillepasta werkt ook goed. Ook kun je een deel van de suiker die in het recept wordt gebruikt vervangen door vanillesuiker.

Vanillecake basisrecept

Hoe bak je een luchtige vanillecake?

Het geheim achter een luchtige vanillecake zit ‘m in het mixen. Het is heel belangrijk om de vanillecake niet te lang te mixen, omdat te veel mixen de cake zwaar maakt. Kleine luchtbelletjes in het cakebeslag maken de cake licht en luchtig. Als je te veel of te lang mixt, knal je die luchtbelletjes als ballonnen uit elkaar, en dan wordt de cake zwaar en niet zo lekker.

Dus mix lang genoeg om alles te mengen, maar stop zodra alles goed gemengd is om een lekkere, luchtige cake te krijgen.

Hoe lang moet vanillecake in de oven?

De baktijd voor een vanillecake hangt af van het recept, de grootte van de cakevorm en de temperatuur van je oven. Over het algemeen moet een standaard vanillecake in een voorverwarmde oven op 170°C worden gebakken voor ongeveer 50 tot 60 minuten.

Tip: gebruik een tandenstoker om te zien of de cake gaar is

Om te controleren of de cake gaar is, kun je een tandenstoker of satéprikker in het midden van de cake steken. Als de steker eruit komt zonder beslagresten (schoon), is de cake klaar. Houd er rekening mee dat de baktijd enigszins kan variëren, dus het is een goed idee om de cake een paar minuten voor het minimumaantal aanbevolen baktijd te controleren om te voorkomen dat deze te gaar wordt.

Vanillecake met zonnebloemolie

Geen roomboter bij de hand? Dan kan je ook kiezen voor zonnebloemolie. Dit is een handige optie als je een lichtere cake wilt of als je lactosevrij wilt bakken. Zonnebloemolie houdt de cake lekker smeuïg en vochtig. Zorg ervoor dat je dezelfde hoeveelheid zonnebloemolie gebruikt als de hoeveelheid boter die in het recept staat aangegeven. Het is een eenvoudige vervanging die vaak goed werkt en een heerlijke vanillesmaak behoudt.

Ingrediënten

plakken

Extra benodigd

  • cakeblik van 21 cm
  • Bakpapier
  • satéprikker
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze vanillecake – basisrecept

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 50 minuten
Stap 1
Vet een cakeblik in, plaats eventueel een bakpapiertje in de vorm. Verwarm de oven voor op 170 graden.
2
Stap 2
Meng de boter met de suiker en vanillesuiker. Klop dit tot het goed gemengd is en een romig mengsel ontstaat. Meng hierna één voor één de eieren door het mengsel. Voeg hierna het zelfrijzend bakmeel toe en mix dit goed door.
3
Stap 3

Giet het beslag in de vorm.

4
Stap 4
Bak de cake in 50 tot 60 minuten gaar. Controleer of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken, als de prikker er droog uit komt is de cake gaar.
5
Stap 5
Laat de cake afkoelen voor je het uit de vorm haalt.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
MonChou borreldip – met zalm, kip en pistache
Pizza met pistachepesto en ricotta
Sinterklaas kwarktaart met chocolade kruidnoten
Cakerol met stoofpeer en witte chocolade

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op