Ga naar de inhoud

Witloftaart met prosciutto, champignons en tomaatjes

Yes! Er staat weer een lekkere schotel online! Ik ben gek op ovenschotels en weet inmiddels dat jullie deze recepten ook erg graag maken. Daarom heb ik vandaag weer een lekkertje voor jullie klaarstaan. Deze schotel is extra lekker, want het is een variatie op mijn oh zo geliefde witlof. Witlof met ham en kaas, maar

Witloftaart met prosciutto, champignons en tomaatjes

Witloftaart txt

Yes! Er staat weer een lekkere schotel online!

Ik ben gek op ovenschotels en weet inmiddels dat jullie deze recepten ook erg graag maken. Daarom heb ik vandaag weer een lekkertje voor jullie klaarstaan.

Deze schotel is extra lekker, want het is een variatie op mijn oh zo geliefde witlof. Witlof met ham en kaas, maar dan anders. Extra lekker door het toevoegen van tomaatjes, tijm en champignons. En de prosciutto geeft de schotel ook net dat beetje extra in vergelijking met ‘normale’ ham.

Schotels als deze zijn heel goed voor te bereiden, handig! Mijn tip: maak de schotel en bak hem af (eventueel iets korter dan de aangegeven baktijd). Bewaar de witloftaart in de koelkast, de dag er na hoef je hem alleen nog even op te warmen in de oven. Invriezen is met deze taart ook geen probleem.

Witloftaart 03

Witloftaart met prosciutto, champignons en tomaatjes

Bereidingstijd 20 minuten en 30 – 40 minuten baktijd

Ingrediënten voor 4 personen (hoofdmaaltijd):

 • 6-7 plakjes deeg voor hartige taart (ontdooid)
 • 3 stronken witlof
 • 125 gram champignons
 • 8 Cherry tomaatjes
 • 6 plakken prosciutto
 • 60 ml Alpro Cuisine (1/3 van het pakje)
 • 4 eieren
 • 30 gram bloem
 • 75 gram geraspte kaas
 • 2 takjes tijm
 • peper en zout
 • olijfolie om in te bakken en de bakvorm in te vetten

Extra benodigd: een quichevorm of springvorm

Bereiding:

Halveer de witlof over de lengte en verwijder eventueel de bittere kern. Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de halve stronken witlof hier in aan. Draai ze tussendoor ook even om zodat beide kanten mooi gebakken zijn en de witlof alvast gaart.

Snijd de champignons in plakjes en bak ze in een andere koekenpan met olie kort aan. Breng de champignons op smaak met peper, zout en de blaadjes van 1 takje tijm.

Vet de bakvorm in en bekleed het met de plakjes deeg. Zorg dat de plakjes deeg goed aan elkaar zitten zodat de gehele vorm bedekt is.
Verwarm de oven voor op 180ºC.

Meng de eieren met Alpro Cuisine, geraspte kaas en bloem. Breng het mengsel op smaak met de blaadjes van een half takje tijm, peper en zout.
Roer de champignons ook door het mengsel.

Laat de stronken witlof even uitlekken. Leg de stronken witlof ieder in een plakje prosciutto en leg ze in de vorm. Giet het eimengsel voorzichtig in de vorm. Haal de prosciutto aan de bovenkant van de stronken witlof los zodat de witlof goed zichtbaar is. Halveer de Cherry tomaatjes en verdeel deze over de witloftaart. Garneer de taart met extra

Bak de witloftaart 35-40 minuten in de oven, tot het deeg gaar en goudbruin is en het eimengsel gestold.

Dit is een gesponsord artikel, lees mijn disclaimer

Bekijk ook andere recepten

10 reacties

Rienke

Heb je echt alpro cuisine nodig of kan ik ook gewoon melk gebruiken?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

In plaats van alpro zou ik je dan een andere kookroom adviseren

Annie

Hi, Heb 2 vragen. De hartigetaart invriezen voordat deze afgebakken is of erna? En kan de hartige taart deeg vervangen worden door bladerdeeg? Of wordt dat niet lekker na het invriezen? Dankje

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Vries de hartige taart in nadat deze gebakken is. Hartige taartdeeg kun je vervangen door bladerdeeg. Zorg er wel voor dat je de taart na het invriezen in de oven opwarmt, zo wordt het bladerdeeg niet zo zacht en zompig.

Jolanda

Hoi bij deze heerlijke witloftaart moet de alpro cuisine met kaas en bloem vermengd worden. Hoeveel bloem heb je nodig. Groetjes Jolanda

Laat een bericht achter

Linda Delichef

Dat klinkt goed! Zo op z'n tijd vind ik witlof best lekker. De combinatie met champignons, tomaatjes en prosciutto klinkt ook erg goed.

Laat een bericht achter

Emily van Kampen

Ik word altijd heel blij van ovenschotels en hartige taarten! Deze lijkt best apart met de witlof, maar wel heel lekker.

Laat een bericht achter

kelly

Oooohh!! Deze ga ik zeker uitproberen!!! Ben gek op witlof! Al ben ik geen hartige taart liefhebber..valt deze denk ik wel in de smaak!..Wat bedoel je precies met: 'Haal de prosciutto aan de bovenkant van de stronken witlof los zodat de witlof goed zichtbaar is?"

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ik heb 30 gram bloem gebruikt, ongeveer 1,5 eetlepel.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hij is écht heel erg lekker. We hebben hem twee dagen achter elkaar gegeten ;)

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op