Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

Spitskool in bladerdeeg

 Spitskoolschotel met bladerdeeg

Spitskool heb ik tot mijn 21e niet gegeten (ook niet geprobeerd). Mijn schoonmoeder heeft de groente geïntroduceerd door het te wokken met een uitje en spekjes (eten we nog steeds regelmatig!). We zijn inmiddels gek op spitskool, maar ook op ovenschotels.

Deze spitskool ovenschotel kan dan ook niet missen: zijn we ook gek op!

Dit recept heb ik geplaatst toen ik mijn blog in 2012 net was begonnen. We eten deze schotel nog steeds regelmatig. Nou, dat zegt wat hoor. Behoort deze schotel straks ook tot jouw favorieten?

Spitskool in bladerdeeg

Op het eerste gezicht is dit misschien een vreemde combinatie. Maar het is zo lekker, als je eenmaal hebt geproefd ben je om!

De gebakken spitskool combineren we in dit geval met rul gebakken gehakt. Het gehakt kruiden we met Italiaanse gehaktkruiden, dit geeft de schotel extra smaak. Hierbij voeg ik ook blokjes appel toe. Rondom de schotel zit een krokante korst van bladerdeeg. Dat is misschien wel het allerlekkerste ;)

De spitskool bak ik tegenwoordig eerst even aan in de wok, dit deed ik in het oorspronkelijke recept niet. Zo hoeft de schotel minder lang in de oven, en is de spitskool mooi zacht en gaar.

Ovenschotel spitskool met bladerdeeg

Spitskool in bladerdeeg

20 minuten
+ 50 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • een middelgrote spitskool
  • 9 plakjes bladerdeeg ontdooid
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 zakje Italiaanse gehaktkruiden
  • 3 appels
  • 1 snuf kaneel
  • 1,5 theelepel suiker
  • olijfolie

Bereiding

  • Vet een ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verwarm een grote koekenpan met olie. Meng het gehakt met de Italiaanse kruiden en bak het rul.
  • Snijd de spitskool in repen. Verwarm een grote hapjespan of wok op het vuur met een beetje olie en bak hier de spitskool in aan.
  • Snijd de appels in blokjes. Bestrooi de blokjes appel met een beetje suiker en kaneel.
  • Bekleed de ingevette ovenschaal met bladerdeeg. Omdat de schotel ook met bladerdeeg word afgedekt is het handig om het over de randen van de ovenschaal heen te laten vallen.
  • Als het gehakt erg vochtig is, giet het vocht dan af. Verdeel het gehakt vervolgens over de ovenschaal. Leg hier de gebakken spitskool op, dit mag je een beetje aandrukken. Tot slot gaan de blokjes appel boven de spitskool. Dek de schotel tot slot af met bladerdeeg.
  • Bak de ovenschotel in circa 30-35 minuten op 200 graden, tot het bladerdeeg mooi goudbruin is.

Hoofdgerecht
Ovenschotel

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

60 Reacties

  1. Wilsophie de Weger 21 januari 2018 om 13:27

    Het staat nu in de oven, ik vroeg me af of de kool niet eerst aangebraden of geblancheerd moest worden en 60 min. is wel lang voor bladerdeeg en dan op 200 graden dus voor alle zekerheid op 180 graden gezet. Ik ben benieuwd.

  2. Wilma 31 januari 2018 om 13:49

    Wat een heerlijk recept! Vooraf waren de kritische reacties niet van de lucht. Dit kon niets zijn volgens onze stoere knullen… Achteraf moesten ze toegeven dat dit toch wel erg lekker was/is. Omdat ik geen tijd had voor 1 uur in de oven, roerbakte ik eerst de spitskool. Met 30 min. stond de ovenschaal op tafel. Fantastisch gerecht! Komt vaker op het menu.

  3. Patricia 5 april 2018 om 16:02

    Hey brenda. We hebben het van de week uitgeprobeert maar vond de spitskool erg de overhand hebben… en we hadden het idee iets te missen… iets zoets… mischien iets van rozijntjes… we gaan het nog eens uitproberen… heb jij verder nog tips? En dat recept van je schoonmoeder… dat wokken met spekjes en uitjes….hen je daar een werkbeschrijving van? Klinkt wel erg lekker… ik hoor het graag en tot een volgende keer. Groetjes Patricia

  4. Nanda 18 mei 2018 om 16:48

    Hij staat hier nu in de oven….ben heel benieuwd, maar meer nog wat mijn 2 kids (10 en 12 en beide moeilijke eters) ervan vinden.

  5. Paulien 18 december 2018 om 17:01

    Hoi Brenda, jouw recepten zijn hier steevast favoriet! Vooral deze die door de kinderen ook wel als ‘Koektaart’ omschreven wordt. Ik zou dit recept heel graag een keer aan mijn zussen laten proeven alleen zijn ze beiden vegetarisch. Heb je het recept wel eens met ‘nep’ gehakt gemaakt? Groetjes Paulien

  6. Gerda 29 maart 2019 om 07:41

    Hmm ik dacht wat kan ik een keer anders maken met Mn spitskool even snuffelen op Pinterest en kwam jou recept tegen. Makkelijk te maken en onwijs lekker. Zelfs mijn boys en man vonden het geweldig Haha en dat zegt wat. Deze recept ga ik vaker gebruiken. Dank je wel

  7. Kim 6 augustus 2019 om 17:52

    Wauw!! Heerlijk!
    Vanavond gegeten. Waar we anders meestal nog iets overhouden van een ovenschotel of hartige taart is dit schoon op gegaan!

  8. Wendy 10 januari 2021 om 18:49

    5 sterren
    Heerlijk! Zelfs de kinderen hebben er van genoten. Smaakte een beetje naar apfelstrudel zeiden ze 😜

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept