Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Spitskool in bladerdeeg

 Spitskoolschotel met bladerdeeg

Spitskool heb ik tot mijn 21e niet gegeten (ook niet geprobeerd). Mijn schoonmoeder heeft de groente geïntroduceerd door het te wokken met een uitje en spekjes (eten we nog steeds regelmatig!). We zijn inmiddels gek op spitskool, maar ook op ovenschotels.

Deze spitskool ovenschotel kan dan ook niet missen: zijn we ook gek op!

Dit recept heb ik geplaatst toen ik mijn blog in 2012 net was begonnen. We eten deze schotel nog steeds regelmatig. Nou, dat zegt wat hoor. Behoort deze schotel straks ook tot jouw favorieten?

Spitskool in bladerdeeg

Op het eerste gezicht is dit misschien een vreemde combinatie. Maar het is zo lekker, als je eenmaal hebt geproefd ben je om!

De gebakken spitskool combineren we in dit geval met rul gebakken gehakt. Het gehakt kruiden we met Italiaanse gehaktkruiden, dit geeft de schotel extra smaak. Hierbij voeg ik ook blokjes appel toe. Rondom de schotel zit een krokante korst van bladerdeeg. Dat is misschien wel het allerlekkerste ;)

De spitskool bak ik tegenwoordig eerst even aan in de wok, dit deed ik in het oorspronkelijke recept niet. Zo hoeft de schotel minder lang in de oven, en is de spitskool mooi zacht en gaar.

Ovenschotel spitskool met bladerdeeg

Spitskool in bladerdeeg

20 minuten
+ 50 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • een middelgrote spitskool
  • 9 plakjes bladerdeeg ontdooid
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 zakje Italiaanse gehaktkruiden
  • 3 appels
  • 1 snuf kaneel
  • 1,5 theelepel suiker
  • olijfolie

Bereiding

  • Vet een ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verwarm een grote koekenpan met olie. Meng het gehakt met de Italiaanse kruiden en bak het rul.
  • Snijd de spitskool in repen. Verwarm een grote hapjespan of wok op het vuur met een beetje olie en bak hier de spitskool in aan.
  • Snijd de appels in blokjes. Bestrooi de blokjes appel met een beetje suiker en kaneel.
  • Bekleed de ingevette ovenschaal met bladerdeeg. Omdat de schotel ook met bladerdeeg word afgedekt is het handig om het over de randen van de ovenschaal heen te laten vallen.
  • Als het gehakt erg vochtig is, giet het vocht dan af. Verdeel het gehakt vervolgens over de ovenschaal. Leg hier de gebakken spitskool op, dit mag je een beetje aandrukken. Tot slot gaan de blokjes appel boven de spitskool. Dek de schotel tot slot af met bladerdeeg.
  • Bak de ovenschotel in circa 30-35 minuten op 200 graden, tot het bladerdeeg mooi goudbruin is.

Hoofdgerecht
Ovenschotel

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

68 Reacties

  1. Willeke 10 maart 2021 om 15:40

    Dit is zó lekker!
    Mijn vriend zei gelijk na een hap dat hij het niets vond, toch kwam hij later op de avond daarop terug en zei hij dat hij het lekker vond maar gewoon even moest wennen want, appel met spitskool vond hij maar raar.
    Het is echt heerlijk staat al weer op de planning voor volgende week wij kunnen er lekker twee dagen.

    1. Brenda Hoff 10 maart 2021 om 15:44

      Hi Willeke, wat leuk om te horen! Was dus even wennen, maar daarna helemaal verkocht ;)

  2. Dillian 6 juni 2021 om 18:35

    Heel lekker. We hebben het al vaak gemaakt.
    Ik heb het al vaak geadviseerd om ditvte maken.

  3. Hilly 1 september 2021 om 17:06

    Wij vinden het heerlijk. Ik heb het al vaker gemaakt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept