Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Spitskool in bladerdeeg

 Spitskoolschotel met bladerdeeg

Spitskool heb ik tot mijn 21e niet gegeten (ook niet geprobeerd). Mijn schoonmoeder heeft de groente geïntroduceerd door het te wokken met een uitje en spekjes (eten we nog steeds regelmatig!). We zijn inmiddels gek op spitskool, maar ook op ovenschotels.

Deze spitskool ovenschotel kan dan ook niet missen: zijn we ook gek op!

Dit recept heb ik geplaatst toen ik mijn blog in 2012 net was begonnen. Het zijn denk ik de slechtste foto’s die ik heb gemaakt, maar de schotel is zoo lekker. We eten deze schotel nog steeds regelmatig. Nou, dat zegt wat hoor. Behoort deze schotel straks ook tot jouw favorieten?

Ovenschotel spitskool met bladerdeeg

Spitskool in bladerdeeg

 Ingrediënten voor 4 personen

 • een middelgrote spitskool
 • 9 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
 • 500 gram rundergehakt
 • zakje Italiaanse gehaktkruiden
 • 3 appels
 • kaneel
 • suiker
 • vloeibare margarine

Bereiding

Vet een ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200°C.

Meng het gehakt met de Italiaanse kruiden en bak het rul. Snijd de spitskool in repen en de appels in blokjes. Bestrooi de blokjes appel met een beetje suiker en kaneel.

Bekleed de ingevette ovenschaal met bladerdeeg. Omdat de schotel ook met bladerdeeg word afgedekt is het handig om het over de randen van de ovenschaal heen te laten vallen.

Als het gehakt erg vochtig is, giet het vocht dan af. Verdeel het gehakt vervolgens over de ovenschaal. Leg hier de gesneden spitskool op, dit mag je een beetje aandrukken. Tot slot gaan de appel boven de spitskool. Dek de schotel tot slot af met bladerdeeg.

Bak de ovenschotel in circa 60 minuten op 200°C. (hou de schotel in de gaten zodat de bladerdeeg niet zwart blakert, niet iedere oven is hetzelfde)

———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via Facebook, Twitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!


Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

59 Comments

 1. Wilsophie de Weger 21 januari 2018 at 13:27

  Het staat nu in de oven, ik vroeg me af of de kool niet eerst aangebraden of geblancheerd moest worden en 60 min. is wel lang voor bladerdeeg en dan op 200 graden dus voor alle zekerheid op 180 graden gezet. Ik ben benieuwd.

  Reply
 2. Wilma 31 januari 2018 at 13:49

  Wat een heerlijk recept! Vooraf waren de kritische reacties niet van de lucht. Dit kon niets zijn volgens onze stoere knullen… Achteraf moesten ze toegeven dat dit toch wel erg lekker was/is. Omdat ik geen tijd had voor 1 uur in de oven, roerbakte ik eerst de spitskool. Met 30 min. stond de ovenschaal op tafel. Fantastisch gerecht! Komt vaker op het menu.

  Reply
 3. Patricia 5 april 2018 at 16:02

  Hey brenda. We hebben het van de week uitgeprobeert maar vond de spitskool erg de overhand hebben… en we hadden het idee iets te missen… iets zoets… mischien iets van rozijntjes… we gaan het nog eens uitproberen… heb jij verder nog tips? En dat recept van je schoonmoeder… dat wokken met spekjes en uitjes….hen je daar een werkbeschrijving van? Klinkt wel erg lekker… ik hoor het graag en tot een volgende keer. Groetjes Patricia

  Reply
 4. Nanda 18 mei 2018 at 16:48

  Hij staat hier nu in de oven….ben heel benieuwd, maar meer nog wat mijn 2 kids (10 en 12 en beide moeilijke eters) ervan vinden.

  Reply
 5. Paulien 18 december 2018 at 17:01

  Hoi Brenda, jouw recepten zijn hier steevast favoriet! Vooral deze die door de kinderen ook wel als ‘Koektaart’ omschreven wordt. Ik zou dit recept heel graag een keer aan mijn zussen laten proeven alleen zijn ze beiden vegetarisch. Heb je het recept wel eens met ‘nep’ gehakt gemaakt? Groetjes Paulien

  Reply
 6. Gerda 29 maart 2019 at 07:41

  Hmm ik dacht wat kan ik een keer anders maken met Mn spitskool even snuffelen op Pinterest en kwam jou recept tegen. Makkelijk te maken en onwijs lekker. Zelfs mijn boys en man vonden het geweldig Haha en dat zegt wat. Deze recept ga ik vaker gebruiken. Dank je wel

  Reply
 7. Kim 6 augustus 2019 at 17:52

  Wauw!! Heerlijk!
  Vanavond gegeten. Waar we anders meestal nog iets overhouden van een ovenschotel of hartige taart is dit schoon op gegaan!

  Reply

Geef een reactie

Misschien vindt je dit ook leuk: