Rodekool a la Nigella

Rodekool a la Nigella

Het eerste recept dat ik kook uit een kookboek van Nigella Lawson. En wat maak ik? Geen chocoladetaart maar een recept in de 26x Groente-reeks! Rodekool namelijk.

Ik hou van rodekool. We eten het regelmatig.  Ik kocht het meestal in een potje, of uit de diepvries. Rodekool was ons makkelijk voedsel op dagen dat we niet veel tijd hadden, of wilde maken, om te koken. Nu is het tijd voor een echte rode kool, dus niet uit een pakje of zakje. Maar lekker vers, gekocht aan de weg.

Gewoon, zelf snijden en op smaak brengen. En dat met een recept van Nigella.

Rodekool a la Nigella

Ik had een kleine kool gekocht. Dacht ik. Maar van deze ingrediënten hebben we met zijn 2en wel 4 keer gegeten! Ideaal om de rodekool na bereiding in porties in te vriezen.

Nigella geeft ook aan dat dit (bij)gerecht goed van te voren gemaakt kan worden. De bereiding duurt wel even namelijk.
De kool smaakt als je hem de volgende dag of een paar dagen later opnieuw opwarmt nog lekkerder.
Dus: Maak dit weekend een grote pan rodekool, en vries dit in. Zodat je de weken erna een dag in de week een heerlijke maaltijd hebt.

Rodekool a la Nigella

Een heerlijk groente recept. Met rodekool. Van deze lekkere rodekool blijf je opscheppen.

Rodekool a la Nigella

Rodekool a la Nigella

Ingrediënten (voor 6 personen)

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui
  • 1 krappe halve eetlepel fijn tafelzout
  • 1 rodekool
  • 3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 3,75 dl rode wijn
  • het sap van 1 sinaasappel
  • 1/4 theelepel koekkruiden
  • 2 appels

Bereiding:

Verhit olie in een grote pan met dikke bodem of braadpan. Snijd de ui in dunne halve ringen en doe ze met het zout in de pan, hierdoor brand de ui niet aan. Bak de ui op laag vuur tot hij zacht is, maar nog niet bruin. Schaaf of snijd de kool fijn. En roer de kool door de uien in de pan.
Strooi de suiker en koekkruiden erover en giet de wijn en het sinaasappelsap erbij. Schil de appel en snijd het in blokjes. Voeg ze bij de rodekool.

Roer het door als alles een beetje geslonken is en leg de deksel op de pan. Houdt de kool op het laagste vuur ongeveer 2 uur tegen de kook aan. De rodekool kan niet té gaar worden.

Nigella raad aan om hier zalm bij te eten. De combinatie van de kool met gegrilde of heel kort gebakken zalm is spectaculair.

Tip: de kool smaakt als je hem de volgende dag of een paar dagen later opwarmt nog lekkerder.

Bron: Feest! van Nigella Lawson (2009)


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
16 comments
  1. Wat een mooie kool ligt daar op de snijplank! Goed dat ik lees dat de kool nooit te gaar kan worden. Ik denk dat ik het weleens te kort opzet. De combinatie met zalm maakt mij nieuwsgierig… ga ik ook proberen.
    Ik plant ze zelf ook in de volkstuin maar nooit meer dan 2 of 3 stuks omdat wij er ook inderdaad wel 4 x van kunnen eten!

    1. Wat leuk dat je het zelf ook teelt! kan me voorstellen dat je aan een paar voldoende hebt.
      Combinatie met zalm is echt een aanrader! Toevallig eet ik rodekool vaak met vis, of stoofvlees.

  2. Had een rode kool gekregen en had dit nog nooit ” vers” klaargemaakt
    ( shame!!)
    Dit recept geprobeerd en het was erg lekker , wel meer werk als pot of diepvries maar ik ga het zeker vaker maken.
    Bij gebrek aan koekkruiden maar ontbijtkoek verkruimeld..

    1. Hoi Brenda, je recept ziet er lekker uit, ga het dit weekend proberen!
      Alleen lees ik op andere sites dat je rode kool niet te. Lang moet koken, omdat de vitamine en kleur dan verloren gaan.
      Maar hier staat dat je het niet te lang kan koken. Weet jij hoe het zit?

  3. Vraagje. Hoeveel gesneden rode kool moet ik gebruiken? Ik haal het namelijk gesneden bij de groenteboer en wil niet Te weinig gebruiken bij de andere ingrediënten ? Deze vraag had ik per ongeluk bij de ovenschotel geplaatst …☺️

  4. voor het eerst in mijn leven verse rode kool gemaakt met dit overheerlijke recept !
    omdat ik geen basterdsuiker had heb ik bruine rietsuiker gebruikt maar dit zal niet zoveel uitgemaakt hebben. Ik vond het echt een super lekker recept en de tip om de overgebleven kool in de vriezer te doen heb ik ook overgenomen. Ben benieuwd hoe de kool straks smaakt. Nog lekkerder kan bijna niet …hihi..

  5. Kerst 2016. Als extraatje cranberries en blanke rozijnen toegevoegd. En met appelsap ipv rode wijn gemaakt. Maar je hebt gelijk, heerlijk recept voor rodekool.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk