Kaiserschmarren

De wintersportfanaten zullen meteen weten wat dit is. Namelijk KAISERSCHMARREN!
Kaiserschmarren is een heerlijk Oostenrijks gerecht. Tijdens de wintersport in Oostenrijk eet ik dit een paar keer per week als lunch.

Het is een soort pannenkoekendeeg met krenten. Aangezien ik dol ben op pannenkoeken, viel de kaiserschmarren direct bij mij in de smaak.
Op de wintersportoorden waar ik kom wordt er meestal  appelmoes bij geserveerd, maar je ziet het ook vaak met abrikozen- of pruimencompote.

Heb je dit nog nooit gegeten en ben je dol op pannenkoeken?
Maak dan de volgende keer deze heerlijke kaiserschmarren in plaats van pannenkoeken!

Het deeg van kaiserschmarren heeft bijna dezelfde ingrediënten als pannenkoeken. Het verschil maken de eiwitten die apart geklopt worden. Dit wordt later door het beslag gevouwen. Hierdoor ontstaat een luchtig beslag.

Het beslag bak je als een dikke pannenkoek. Nadat je de pannenkoek hebt omgedraaid trek je met twee vorken of houten spatels het deeg uit elkaar. Zodat er stukken kaiserschmarren ontstaan.

Dit recept gaf een collega een aan me omdat ik kaiserschmarren zo lekker vind.
Sindsdien staat kaisersschmarren ook iedere winter bij ons in Nederland op tafel.

Kaiserschmarren smaakt heerlijk boven op een berg na een ochtend skiën.
Maar dit recept smaakt wat mij betreft nóg lekkerder!
Dus, maak het snel! Allemaal aan de kaiserschmarren!

Kaiserschmarren

Ingrediënten (voor 2 porties)

  • 50 gram rozijnen
  • sinaasappelsap
  • 4 eieren
  • 4 eetlepels suiker
  • zout
  • 400 ml melk
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel

Bereiding:

Week de rozijnen in sinaasappelsap. Scheid de eieren. Klop de eiwitten stijf.
Klop de eidooiers los met 4 eetlepels suiker en een snufje zout. Klop om en om de melk en het zelfrijzend bakmeel door de eidooiers. Spatel de rozijnen en stijve eiwitten erdoor.

Schep een deel van het beslag in een koekenpan. Keer de dikke pannenkoek om als de onderkant goudgeel wordt. Trek het deeg met 2 vorken in grove stukken. Bak dit nog even door.

Bestuif de overheerlijke kaiserschmarren met poedersuiker en serveer het met appelmoes.

Doe je ogen dicht en waan je in Oostenrijk, buiten op terras, in het zonnetje, genietend van je bordje kaiserschmarren.


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
15 comments
  1. Lekker is het! Mooie foto’s heb je gemaakt. Dit is weer eens wat anders dan de afgezaagde pannenkoek, vind je niet?
    Mooi blauw bord heb je.
    groeten, Caroline

  2. Ik heb net ontbeten met een pannenkoek. :)
    Ziet er lekker it Brenda! Nu ben ik niet zo van het zoete, maar ik denk dat het bij gezin wel in de smaak zal vallen!

  3. Al meerdere keren gemaakt als lunch, erg lekker en makkelijk te maken. Zag nu toevallig ook een pak kaiserschmarrenmix staan bij de Aldi. (Lang niet zo lekker natuurlijk….), maar zo wordt het wel steeds bekender in NL!

  4. Klinkt lekker , ga m snel eens proberen,heb alleen ff wat vraagjes, wordt t sinasappelsap alleen gebruikt om de rozijnen in te weken? En proef je de sinasappelsap ook terug in t gerecht of juist niet? En de appelmoes, gewoon erbij serveren en deze wordt apart opgesmuld of…??

    1. De sinaasappelsap gebruik je alleen om de rozijnen te wellen, je proeft dit niet heel duidelijk terug in het gerecht. (dus het is niet per se noodzakelijk wat mij betreft) De appelmoes kun je apart serveren, maar ook mengen met de kaiser. Zelf eet ik het liever apart.

  5. Vandaag een variant op gemaakt. Heb het met de havermout pannenkoeken gedaan en geen suiker gebruikt maar kaneel er over heen. Erg lekker!

  6. Volgens mij veels te veel melk, ik had het klaar gemaakt en leek wel water.
    Nog 200 gr. Bloem bijgedaan en toen kwam het in de buurt. ( of is die hoeveelheid om ook nog een glas te drinken terwijl je aan het bakken bent?)

  7. Bedankt voor dit heerlijke recept!
    De kleinkinderen, die net terug zijn van de wintersport, vonden het net zo lekker als in Oostenrijk.

  8. Gisteravond gemaakt, maar volgens mij is de verhouding melk- zelfrijzend bakmeel niet goed. Het beslag was veel te dun en na het bakken erg klef

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk