Pannenkoeken (basisrecept)
Basisrecept voor de Hollandse pannenkoeken. Dit pannenkoekenbeslag maak je zelf, zonder pakjes. En dat is super simpel, en lekker!
Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier inPannenkoeken (basisrecept)
Bewaren
Een recept wat natuurlijk niet kan ontbreken op de blog is een pannenkoeken basisrecept! Hier op het blog heb ik al vaak geroepen dat ik er gek op ben. Dus dat hoef ik jullie niet meer te vertellen. Er staan al meerdere pannenkoeken recepten voor- en met dit Hollandse baksel online.

Pannenkoeken basisrecept
Hoe maak je pannenkoeken?
De lekkerste pannenkoeken maak je helemaal zelf, met dit basisrecept. Voor het maken van mooie, ronde pannenkoeken, gebruik ik een pannenkoekpan. Dit is een koekenpan met lage randen en daardoor dus erg geschikt voor pannenkoekjes, flensjes en crêpes. Door de lage rand kun je ze makkelijk omdraaien en goudgeel bakken.
Standaard mix of zelf maken?
Natuurlijk kun je een standaard mix uit een pakje gebruiken maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Met dezelfde moeite stel je zelf je pannenkoekenmix samen.
Ik deel mijn basisrecept voor deze heerlijke maaltijd met je. Basis, de standaard zoals het eigenlijk hoort. Of terwijl: naturel, zodat je zelf kunt los gaan met beleggen. Ik ga meestal voor een hele simpele (maar super lekkere) topping zoals stroop (mijn lievelings), geraspte kaas of suiker (gewone, geen poedersuiker).

Hoe lang kan je pannenkoeken bewaren?
Je kunt pannenkoeken op twee manieren bewaren: in de koelkast of in de vriezer. In de koelkast bewaar je ze in een luchtdichte container of verpak ze strak in plasticfolie of aluminiumfolie. Ze blijven ongeveer 3-5 dagen goed in de koelkast.
Als je de pannenkoeken in wil vriezen is het belangrijk dat ze eerst volledig afgekoelt zijn. Plaats vervolgens een stukje vetvrij papier, bakpapier of plasticfolie tussen elke pannenkoek om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken. Verpak ze vervolgens strak in plasticfolie of aluminiumfolie en doe ze in een hersluitbare plastic zak of luchtdichte container. Je bewaart ze dan maximaal 2 maanden.
Om ze weer op te warmen, verwarm je de oven voor op 175°C en plaats je de pannenkoeken (uit de koelkast) in een enkele laag op een bakplaat. Bedek ze losjes met aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen. Verwarm ze ongeveer 8-10 minuten of tot ze volledig zijn opgewarmd. Als je ze vanuit de vriezer wilt opwarmen, laat ze dan eerst ontdooien in de koelkast of de magnetron voor je ze in de oven plaatst. Je kunt ze ook opwarmen in de magnetron; begin met 20-30 seconden op hoge stand en voeg indien nodig meer tijd toe.

Heerlijk pannenkoeken recept
Er zijn zoveel lekkere recepten met pannenkoeken, je kan er alle kanten mee op. Wat is jouw favoriete beleg of topping? Ga jij voor kaas, spek of een pannenkoek met appel? Top je hem dan af met stroop of met poedersuiker?
Maar er zijn ook hele lekkere varianten. Wat dacht je van bananen pannenkoeken? Gemaakt van een beslag van bananen, eieren en meel. Of havermout pannenkoeken, waarbij havermout wordt gebruikt als vervanger voor tarwebloem.
Wanneer is het bij jou thuis weer tijd voor een pannenkoek? en staan deze bij jou op tafel?
Ingrediënten
Extra benodigd
- toppings om de pannenkoeken mee te beleggen. Bijvoorbeeld kaas, spek of stroop, poedersuiker.. noem maar op!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze pannenkoeken (basisrecept)
Stap 1
Schil de appel en rasp deze fijn.Stap 2
Zeef de bloem en mix dit samen met het zout en de kaneel met de helft van de melk. Voeg een voor een de eieren toe (mix het ondertussen door) en voeg tot slot beetje bij beetje de rest van de melk en een scheutje olijfolie toe. Roer de geraspte appel door het beslag.Stap 3
Verwarm een beetje boter in een koekenpan, zorg er voor dat de pan goed heet is voor je de pannenkoeken gaat bakken.Stap 4
Verdeel (bijvoorbeeld met een soeplepel) beslag in de pan en bak de pannenkoek om en om mooi bruin. Herhaal dit tot het beslag op is.Ingrediënten
Extra benodigd
- toppings om de pannenkoeken mee te beleggen. Bijvoorbeeld kaas, spek of stroop, poedersuiker.. noem maar op!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze pannenkoeken (basisrecept)
Stap 1
Schil de appel en rasp deze fijn.Stap 2
Zeef de bloem en mix dit samen met het zout en de kaneel met de helft van de melk. Voeg een voor een de eieren toe (mix het ondertussen door) en voeg tot slot beetje bij beetje de rest van de melk en een scheutje olijfolie toe. Roer de geraspte appel door het beslag.Stap 3
Verwarm een beetje boter in een koekenpan, zorg er voor dat de pan goed heet is voor je de pannenkoeken gaat bakken.Stap 4
Verdeel (bijvoorbeeld met een soeplepel) beslag in de pan en bak de pannenkoek om en om mooi bruin. Herhaal dit tot het beslag op is.Bekijk ook andere recepten

Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier in
Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier in
Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier in
Recept bewaren
Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten.
Voeg dit recept toe aan je favorieten om deze snel terug te vinden.
Maak een account aan Bekijk hier jouw favorieten Of log hier in4 reacties
Ellen
Met zelfrijzend bakmeel ijn ze 10x lekkerder. Dit recept gevolgd maar vonden ze niet lekker.
Erick
Prima bookmark voor een perfecte pannenkoeken recept👍
Thomas
Alweer een mooi recept! Dank je Brenda!
Anke Postma
bedankt voor het idee met appel, erg lekker,