Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

Geroosterde Spruitjes

Geroosterde spruitjes

Spruitjes! Je houdt er van of niet. De meeste mensen niet geloof ik. Ik hoop niet dat je nu stopt met lezen omdat je ze niet lust. Dit recept met spruitjes is namelijk heel erg lekker! Zelf heb ik er iemand die geen spruitjes lust van laten eten. En hij vond het lekker. Het mag vaker op tafel komen.

Zelf ben ik er niet gek op. Maar ik lust ze wel. Met kruiden en andere smaakmakers kun je een heerlijke maaltijd bereiden met spruitjes.

Deel 3 in de 26x Groente-reeks, de S van Spruitjes.
Ik geef je een recept met geroosterde spruitjes, en twee serveersuggesties.
Met aardappelen en een gehaktbal en als stamppotje.

Geroosterde spruitjes

Om de spruitjes smaak te geven gaan we ze roosteren in de oven. Andere smaakmakers zijn citroen, Parmezaanse kaas, knoflookolie en rozemarijn. Dat moet wel lekker zijn. En dat is het ook.

geroosterde spruitjes

Dit recept kwam ik tegen via okoko, en blijkt een recept van Nigella Lawson te zijn! Uit haar nieuwe boek, Nigellissima. Weer een groente-recept van Nigella, geen chocoladetaart dus ;-)

Geroosterde spruitjes

Serveer de spruitjes met gekookte aardappelen en een gehaktbal.

Of

Als stamppotje met aardappelen gebakken spekjes.

Geroosterde spruitjes

Geroosterde Spruitjes (citroen/rozemarijn)

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels (30 ml) knoflookolie
  • 1 theelepel verse rozemarijn
  • 1 citroen
  • 500 gram kleine spruitjes
  • 2 eetlepels (30 ml) geraspte pecorin0 of Parmezaanse kaas
  • peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Hak te rozemarijn fijn, rasp de citroen (gebruik een fijne rasp), rasp de kaas. Maak de spruitjes schoon en halveer ze.

Giet de knoflookolie in een ondiepe braadslee of ovenschaal, doe hier de gehakte rozemarijn, citroenschil en dan de gehalveerde spruitjes in. Verdeel dit goed. Ze de schotel 20 minuten in de oven.

Controleer of de spruitjes gaar zijn. Rooster ze anders nog 5 minuten extra. Haal de schotel uit de oven.

Doe de spruitjes in een verwarmde schaal, strooi de kaas erover en hussel goed voor je er na smaak peper en zout aan toevoegt. Voeg indien gewenst een beetje citroensap toe aan de geroosterde spruitjes.

Serveer de spruitjes met aardappelen en een gehaktbal.
Hou je meer van stamppot? Meng er aardappelen, beetje warme melk en uitgebakken spekjes door.

Tips:

  • Als je geen knoflook-olijfolie in huis hebt, gebruik dan olijfolie met een half teentje geperste knoflook.
  • Zijn je spruitjes aan de grote kant? Snijd ze dan in vieren.

Bron: Nigellissima, Nigella Lawson (2012) Okoko

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

8 Reacties

  1. Wanda 3 februari 2013 om 20:38

    Ze zijn ook erg lekker met een eetlepel grove mosterd en een theelepel honing. Of met gebakken spekjes en dan met een scheutje ketjap en een theelepel sambal… Of je gratineert ze even in de oven met wat geraspte kaas erover…
    Je ziet het, wij eten ze in alle varianten!

    1. Brenda 4 februari 2013 om 12:00

      Bedankt voor de tips Wanda, leuk :)

  2. Angelina 7 oktober 2014 om 20:01

    Ik ben altijd al dol op spruitjes geweest haha! Dit heb ik alleen nog nooit geprobeerd, ga ik zeker onthouden. :))

    1. Brenda Kookt 8 oktober 2014 om 16:58

      Wat leuk Angelina, dan moet je dit recept ook zeker maken.

  3. Marianne 22 december 2015 om 09:27

    Gisteren gemaakt. Heerlijk en zó gemakkelijk. Komt met Kerst op tafel…
    Ik ga nu. De rest van je recepten bekijken. Bedankt!

  4. Richard 12 oktober 2016 om 19:12

    Dit recept heb ik vanavond gemaakt. Wat een ontzettend heerlijk recept. Lijkt wel of de Citroen de structuur van de spruitjes zachter maakt. Echt heerlijk!

    Richard

  5. denise dijk 23 januari 2020 om 14:54

    beste Wanda,
    ik ben hartpatiënt. met weinig energie
    heb je voor mij gezonde recepten met slowcooker ?
    zoutarm, suikerarm, gezond weinig vet
    bij voorkeur vegetarisch, of met gezonde vis: tonijn of zalm?
    alvast bedankt voor je reactie1

    Denise

    1. Brenda Kookt 28 januari 2020 om 07:41

      Hoi Denise, Zoek hier op de site even op het woord slowcooker dan vind je de slowcooker-recepten. Al heb ik nog geen slowcooker-recepten met vis geprobeerd, dus weet niet of het aan jouw wensen voldoet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *