{Twee weken geleden} Zondag ochtend. Ik word langzaam wakker en pak mijn telefoon. Ik lees whatt’s app berichten van vriendinnen, check facebook, twitter en instagram. Lees het nieuws op de app’s van Nu en RTV-NH. Als afsluiter van dit ritueel open ik het recept van de dag via de app van 24Kitchen.
Recept van de dag zijn Chocolate Crinkle Cookies. Wauw! Die zien er lekker uit! Wat heb ik er voor nodig? Pure chocolade, bloem, suiker, eieren. Ik heb nog 2 repen chocolade liggen. En wat blijkt? Verder heb ik ook bijna alles in huis! Niets houdt me tegen om deze koekjes diezelfde middag nog te gaan bakken.
De ingrediënten bij elkaar. Een ding ontbreekt, cacao poeder. Dit heb ik laatst gebruikt in een ander recept en heb ik niet meer in huis. Naar de ingrediënten kijkend concludeer ik dat de koekjes zonder cacao ook wel moeten smaken. Dus ik maak mijn koekjes zonder cacao. En dat ging prima, de koekjes waren verrukkelijk!
Een kleine tegenvaller. Het deeg van deze koekjes moet 2 uur rusten in de koelkast. Ik heb eigenlijk geen twee uur de tijd om het deeg op te laten stijven. De koekjes wil ik ‘s middags meenemen naar de schoonfamilie.
De rusttijd heb ik daarom verkort naar 1,5 uur. Dat ging goed. Maar het is beter om twee uur te wachten. Dan kun je het deeg beter tot balletjes rollen. Door het rusten stijft het deeg op.
Van het deeg maak je balletjes ter grootte van een pingpongbal. De balletjes rol je vervolgens in de poedersuiker. Daarna maak je platte schijven van de balletjes.
Doordat de koekjes uitzetten tijdens het bakken ontstaan er scheuren in de koekjes. Door de poedersuiker geeft dit een mooi wit effect op de donkerbruine chocoladekoekjes.
Chocolate Crinkle Cookies
Ingrediënten
- 200 gram pure chocolade
- 30 gramboter
- 250 gramsuiker
- 2 eieren
- 120 gram bloem
- 1 mespuntje zout
- 1 theelepel bakpoeder
- 25 gram cacaopoeder
- 100 gram poedersuiker
Bereiding
Smelt een kwart van de chocolade en boter (Die kan au bain marie of in de magnetron) roer dit tot een egale massa. Hak de rest van de chocolade grof. Meng de suiker, ei en het boter-chocolademengsel door elkaar. Meng hierna de bloem, zout en het bak- en cacaopoeder door het eimengsel. Meng als laatste de gehakte chocolade erdoor.
Laat het beslag afgedekt 2 uur in de koelkast opstijven.
Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Rol balletjes van het beslag, ongeveer ter grootte van een pingpongbal. Verdeel de poedersuiker in een diep bord. Rol de deegballetjes door de poedersuiker, druk ze plat en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de koekjes zit, in de oven lopen ze nog iets uit.
Bak de koekjes in ongeveer 17 minuten. Laat de koekjes na het bakken minimaal 10 minuutjes op een rooster afkoelen. Ze worden lekker knapperig.
Bron: 24Kitchen