Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes

Gekarameliseerde balsamico-uientaartjesDeze gekarameliseerde balsamico-uientaartjes bladerdeegtaartjes heb ik alweer een tijdje geleden gemaakt. Dat was met kerst namelijk.

Ik wilde graag een voorgerechtje met bladerdeeg maken. Het moest iets zijn dat iedereen lust. Ook de minder gedurfde eters. Bij collega-foodbloggers ben ik opzoek gegaan, en ik vond!
Bij Caroline vond ik het recept voor deze gekarameliseerde balsamico-uientaartjes. Aan het recept heb ik mijn eigen draai gegeven.

Dit is een erg lekker voorgerechtje. Gemakkelijk te maken, maar ook wel een beetje apart. Door de balsamico, gekarameliseerde uien en geitenkaas.

Aan de slag!

Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes

De ingrediënten staan er weer klaar voor! Alleen de bladerdeeg ontbreekt nog.

Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes

Voordat je de taartjes kunt maken moeten de uien eerst gekarameliseerd worden. In een braadpan laat je de ui sudderen met basterdsuiker, rozemarijn en balsamico in een beetje water. Na een kleine 20 minuten is dit klaar.

De uien kun je een dag van te voren karameliseren en bewaren in de koelkast zodat je tijdens het etentje zelf alleen het taartje hoeft op te bouwen.

Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes

Omdat we meerdere voorgerechten/amuses hadden heb ik de plakjes bladerdeeg gehalveerd. Als dit het enige voorgerecht is kun je de plakjes bladerdeeg heel houden, of per persoon twee taartjes serveren.

Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes

Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes

Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes

Ingrediënten

  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 2 eetlepels olijventapenade
  • 250 gram gekarameliseerde uien
  • 80 gram geitenkaas
  • rozemarijn voor de garnering

    Ingrediënten voor de gekarameliseerde uien:

    • 4 uien
    • 2 eetlepels olijfolie
    • 2 eetlepels bruine suiker
    • 1 eetlepel balsamicoazijn
    • 125 ml water
    • 1 theelepel rozemarijnblaadjes
    • zout en peper

    Bereiding

    • Gekarameliserde uien: pel de ui en snijd ze in halve ringen.
    • Verwarm een braadpan, voeg hierbij de uien, olijfolie, basterdsuiker, balsamicoazijn, water, rozemarijn, zout en peper.
    • Verwarm dit 10 minuten op laag vuur met de deksel op de pan.Haal de deksel van de pan en laat alles onder af en toe roeren nog 5 tot 8 minuten zachtjes koken tot het water verdampt is.
    • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Als je amuses maakt halveer je de plakjes zodat de amuses niet te groot worden.
    • Verwarm de oven voor op 200 C. Leg de plakjes bladerdeeg op een me bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bladerdeeg met olijventapenade. Leg hier een volle eetlepel gekarameliseerde uien op. Bestooi met kruimels geitenkaas, en een beetje rozemarijn.
    • Zet de hapjes 10 minuten in de oven. Schakel de temperatuur hierna terug naar 170 C en bak de taartjes nog 10-12 minuten tot ze goudbruin zijn en het deeg gaar is.
    • Serveer de taartjes warm.

      Tips:

        • Geitenkaas kan worden vervangen door feta.

          • Als dit het voorgerecht is kun je de plakjes bladerdeeg heel houden, of per persoon twee taartjes serveren.

            • Het diagonaal doorsnijden van de bladerdeeg  geeft ook een leuk effect.


              Bron: Carolines Blog

              Deel dit bericht:

              Share on facebook
              Share on twitter
              Share on whatsapp
              Share on email
              Reacties

              18 Reacties

              1. Karen 19 april 2013 om 09:09

                Hallo, wat ziet dit er goed uit Brenda! Leuk om je culi-activiteiten te volgen.
                Overigens een soortgelijk recept staat ook in boek v Donna Hay. En ik zag rond kerst ook keer bij 24kitchen kleine tarte tatin met sjalotten als voorgerecht. Denk dat deze jou ook aanspreken.

                1. Brenda Kookt 19 april 2013 om 19:00

                  Wat leuk Karen, ik pak het boek van Donna Hay dat ik heb er meteen even bij ;-)

                  1. Gert 10 januari 2021 om 18:27

                    5 sterren
                    Leuk bijgerecht Brenda. We hebben er van gesmuld. Volgens mij is het ” het” bladerdeeg maar het of de proef je niet ; )

              2. Priscilla 19 april 2013 om 16:33

                Dit ziet er heerlijk uit. Makkelijk om te maken en een heerlijk hartig hapje. Misschien maak ik deze wel voor de BBQ van aanstaande zondag.

              3. Silphya 18 december 2013 om 11:16

                Wat lekker! En inderdaad voor iedereen “behapbaar”!
                Dit jaar heb ik drie kerstdagen en alledrie de dagen bij mij thuis, dus ben flink aan het mindmappen geslagen voor de kerstdagen. Maar dit taartje gaat zeker geserveerd worden op 1ste kerstdag! Heerlijk.

                1. Brenda Kookt 18 december 2013 om 11:54

                  Wat leuk, succes met koken voor de drie kerstdagen. En geniet en eet smakelijk :)

              4. Ina 18 december 2013 om 19:35

                Als je geen olijventapenade hebt, zou je in plaats daarvan pesto kunnen gebruiken, of zou dat een te sterke smaak zijn? Of kun je misschien iets anders voorstellen, alsjeblieft?

                1. Brenda Kookt 18 december 2013 om 20:05

                  Ik denk dat Pesto een goede vervanger is voor de olijventapenade.

                  1. Ina 18 december 2013 om 20:29

                    Dankjewel, Brenda. Ik zal het proberen. Ze zien er zo gezellig uit, ook voor bij een wijntje of borrel! :)

              5. Jessica 24 december 2014 om 18:49

                Mijn uien worden niet zo donker als bij jou op de foto, denk teveel water bij gedaan (ik gebruik meer uien). Kan ik er gewoon extra balsamico en suiker bij doen of wordt de smaak dan te sterk?

                1. Brenda Kookt 24 december 2014 om 19:09

                  Als je meer uien gebruikt kun je naar verhouding ook meer balsamico en suiker toevoegen. Vooral door de balsamico kleurt de uien bruin, al kan dit ook per type balsamico verschillen. Succes, en eet smakelijk straks :)

              6. Dientje 3 oktober 2015 om 12:26

                Heb de gekarameliseerde uientaartjes gegeten,ze waren heerlijk.
                We kregen ze als klein hapje,ik zal dit zeker zelf ook gaan maken op een feestje.

                1. Brenda Kookt 5 oktober 2015 om 17:00

                  Wat leuk om te horen Dientje, zeker nu in de herfst is (en ook de winter) is dit een heerlijk hapje.

              7. Carmen 19 juli 2016 om 18:43

                Ik heb net mijn eerste hapje genomen en: héérlijk! Ik ben vegetarier en samen met een lekkere salade is dit een supergoed hoofdgerecht.

              8. Leonie 27 december 2016 om 01:06

                Dit recept was een groot succes! En ik had zelf spelt bladerdeeg gebruikt. Ik wist alleen niet welke soort fetta hierbij hoort.

                Bedankt voor de inspiratie.

              9. Mariëlle 25 december 2017 om 19:40

                Was een succes! We vroegen ons nog af of zwarte olijven tapenade ook goed zou smaken? Dit was in ieder geval heerlijk.

              10. Rian 29 maart 2019 om 18:57

                Had nog een restje hartige taartdeeg in de vriezer. Daarmee een paar haojes gemaakt met
                Gekaramelliseerde ui (was ok maar voortaan doe ik er niet teveel bruine suiker bij, 1 theelepeltje is genoeg want t was te zoet)
                Nog plakje kaans en kers_ tomaatjes en verse tijm heerlijk!

              Laat een reactie achter

              Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

              Beoordeel recept




              Makkelijk & Snel

              Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tijdelijk een heerlijk recept uit mijn nieuwste kookboek Makkelijk & Snel helemaal gratis!