Deze gekarameliseerde balsamico-uientaartjes bladerdeegtaartjes heb ik alweer een tijdje geleden gemaakt. Dat was met kerst namelijk.
Ik wilde graag een voorgerechtje met bladerdeeg maken. Het moest iets zijn dat iedereen lust. Ook de minder gedurfde eters. Bij collega-foodbloggers ben ik opzoek gegaan, en ik vond!
Bij Caroline vond ik het recept voor deze gekarameliseerde balsamico-uientaartjes. Aan het recept heb ik mijn eigen draai gegeven.
Dit is een erg lekker voorgerechtje. Gemakkelijk te maken, maar ook wel een beetje apart. Door de balsamico, gekarameliseerde uien en geitenkaas.
Aan de slag!
De ingrediënten staan er weer klaar voor! Alleen de bladerdeeg ontbreekt nog.
Voordat je de taartjes kunt maken moeten de uien eerst gekarameliseerd worden. In een braadpan laat je de ui sudderen met basterdsuiker, rozemarijn en balsamico in een beetje water. Na een kleine 20 minuten is dit klaar.
De uien kun je een dag van te voren karameliseren en bewaren in de koelkast zodat je tijdens het etentje zelf alleen het taartje hoeft op te bouwen.
Omdat we meerdere voorgerechten/amuses hadden heb ik de plakjes bladerdeeg gehalveerd. Als dit het enige voorgerecht is kun je de plakjes bladerdeeg heel houden, of per persoon twee taartjes serveren.
Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes
Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes
Ingrediënten
- 6 plakjes bladerdeeg
- 2 eetlepels olijventapenade
- 250 gram gekarameliseerde uien
- 80 gram geitenkaas
- rozemarijn voor de garnering
Ingrediënten voor de gekarameliseerde uien:
- 4 uien
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels bruine suiker
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 125 ml water
- 1 theelepel rozemarijnblaadjes
- zout en peper
Bereiding
- Gekarameliserde uien: pel de ui en snijd ze in halve ringen.
- Verwarm een braadpan, voeg hierbij de uien, olijfolie, basterdsuiker, balsamicoazijn, water, rozemarijn, zout en peper.
- Verwarm dit 10 minuten op laag vuur met de deksel op de pan.Haal de deksel van de pan en laat alles onder af en toe roeren nog 5 tot 8 minuten zachtjes koken tot het water verdampt is.
- Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Als je amuses maakt halveer je de plakjes zodat de amuses niet te groot worden.
- Verwarm de oven voor op 200 C. Leg de plakjes bladerdeeg op een me bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bladerdeeg met olijventapenade. Leg hier een volle eetlepel gekarameliseerde uien op. Bestooi met kruimels geitenkaas, en een beetje rozemarijn.
- Zet de hapjes 10 minuten in de oven. Schakel de temperatuur hierna terug naar 170 C en bak de taartjes nog 10-12 minuten tot ze goudbruin zijn en het deeg gaar is.
- Serveer de taartjes warm.
Tips:
• Geitenkaas kan worden vervangen door feta.
• Als dit het voorgerecht is kun je de plakjes bladerdeeg heel houden, of per persoon twee taartjes serveren.
• Het diagonaal doorsnijden van de bladerdeeg geeft ook een leuk effect.

Bron: Carolines Blog