Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes

Gekarameliseerde balsamico-uientaartjesDeze gekarameliseerde balsamico-uientaartjes bladerdeegtaartjes heb ik alweer een tijdje geleden gemaakt. Dat was met kerst namelijk.

Ik wilde graag een voorgerechtje met bladerdeeg maken. Het moest iets zijn dat iedereen lust. Ook de minder gedurfde eters. Bij collega-foodbloggers ben ik opzoek gegaan, en ik vond!
Bij Caroline vond ik het recept voor deze gekarameliseerde balsamico-uientaartjes. Aan het recept heb ik mijn eigen draai gegeven.

Dit is een erg lekker voorgerechtje. Gemakkelijk te maken, maar ook wel een beetje apart. Door de balsamico, gekarameliseerde uien en geitenkaas.

Aan de slag!

Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes

De ingrediënten staan er weer klaar voor! Alleen de bladerdeeg ontbreekt nog.

Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes

Voordat je de taartjes kunt maken moeten de uien eerst gekarameliseerd worden. In een braadpan laat je de ui sudderen met basterdsuiker, rozemarijn en balsamico in een beetje water. Na een kleine 20 minuten is dit klaar.

De uien kun je een dag van te voren karameliseren en bewaren in de koelkast zodat je tijdens het etentje zelf alleen het taartje hoeft op te bouwen.

Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes

Omdat we meerdere voorgerechten/amuses hadden heb ik de plakjes bladerdeeg gehalveerd. Als dit het enige voorgerecht is kun je de plakjes bladerdeeg heel houden, of per persoon twee taartjes serveren.

Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes

Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes

Gekarameliseerde balsamico-uientaartjes

Ingrediënten

  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 2 eetlepels olijventapenade
  • 250 gram gekarameliseerde uien
  • 80 gram geitenkaas
  • rozemarijn voor de garnering

    Ingrediënten voor de gekarameliseerde uien:

    • 4 uien
    • 2 eetlepels olijfolie
    • 2 eetlepels bruine suiker
    • 1 eetlepel balsamicoazijn
    • 125 ml water
    • 1 theelepel rozemarijnblaadjes
    • zout en peper

    Bereiding

    • Gekarameliserde uien: pel de ui en snijd ze in halve ringen.
    • Verwarm een braadpan, voeg hierbij de uien, olijfolie, basterdsuiker, balsamicoazijn, water, rozemarijn, zout en peper.
    • Verwarm dit 10 minuten op laag vuur met de deksel op de pan.Haal de deksel van de pan en laat alles onder af en toe roeren nog 5 tot 8 minuten zachtjes koken tot het water verdampt is.
    • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Als je amuses maakt halveer je de plakjes zodat de amuses niet te groot worden.
    • Verwarm de oven voor op 200 C. Leg de plakjes bladerdeeg op een me bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bladerdeeg met olijventapenade. Leg hier een volle eetlepel gekarameliseerde uien op. Bestooi met kruimels geitenkaas, en een beetje rozemarijn.
    • Zet de hapjes 10 minuten in de oven. Schakel de temperatuur hierna terug naar 170 C en bak de taartjes nog 10-12 minuten tot ze goudbruin zijn en het deeg gaar is.
    • Serveer de taartjes warm.

      Tips:

        • Geitenkaas kan worden vervangen door feta.

          • Als dit het voorgerecht is kun je de plakjes bladerdeeg heel houden, of per persoon twee taartjes serveren.

            • Het diagonaal doorsnijden van de bladerdeeg  geeft ook een leuk effect.

              Pin dit recept
              Afdrukken

              Bron: Carolines Blog


              Brenda Hoff
              Brenda Hoff
              Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
              17 comments
              1. Hallo, wat ziet dit er goed uit Brenda! Leuk om je culi-activiteiten te volgen.
                Overigens een soortgelijk recept staat ook in boek v Donna Hay. En ik zag rond kerst ook keer bij 24kitchen kleine tarte tatin met sjalotten als voorgerecht. Denk dat deze jou ook aanspreken.

              2. Wat lekker! En inderdaad voor iedereen “behapbaar”!
                Dit jaar heb ik drie kerstdagen en alledrie de dagen bij mij thuis, dus ben flink aan het mindmappen geslagen voor de kerstdagen. Maar dit taartje gaat zeker geserveerd worden op 1ste kerstdag! Heerlijk.

              3. Als je geen olijventapenade hebt, zou je in plaats daarvan pesto kunnen gebruiken, of zou dat een te sterke smaak zijn? Of kun je misschien iets anders voorstellen, alsjeblieft?

              4. Mijn uien worden niet zo donker als bij jou op de foto, denk teveel water bij gedaan (ik gebruik meer uien). Kan ik er gewoon extra balsamico en suiker bij doen of wordt de smaak dan te sterk?

                1. Als je meer uien gebruikt kun je naar verhouding ook meer balsamico en suiker toevoegen. Vooral door de balsamico kleurt de uien bruin, al kan dit ook per type balsamico verschillen. Succes, en eet smakelijk straks :)

              5. Heb de gekarameliseerde uientaartjes gegeten,ze waren heerlijk.
                We kregen ze als klein hapje,ik zal dit zeker zelf ook gaan maken op een feestje.

              6. Ik heb net mijn eerste hapje genomen en: héérlijk! Ik ben vegetarier en samen met een lekkere salade is dit een supergoed hoofdgerecht.

              7. Dit recept was een groot succes! En ik had zelf spelt bladerdeeg gebruikt. Ik wist alleen niet welke soort fetta hierbij hoort.

                Bedankt voor de inspiratie.

              8. Had nog een restje hartige taartdeeg in de vriezer. Daarmee een paar haojes gemaakt met
                Gekaramelliseerde ui (was ok maar voortaan doe ik er niet teveel bruine suiker bij, 1 theelepeltje is genoeg want t was te zoet)
                Nog plakje kaans en kers_ tomaatjes en verse tijm heerlijk!

              Geef een reactie

              Misschien vind je dit ook leuk