Witlof uit de oven

2 x witlof 2 txt

Dit is een recept in de 26x Groente-reeks. Bij de W hoort witlof, voor mij als witloffanaat kon dat niet anders. Witlof met ham en kaas uit de oven vind ik het aller lekkerste. Dat kan ik iedere week wel eten. Maar ik vond het een beetje saai (en eigenlijk niet kunnen) om alleen dat simpele  recept te plaatsen. Daarom ben ik gaan experimenteren. Hieruit kwam witlof met bacon en geitenkaas.

Vandaag geef ik je beide recepten. Allebei witlof, allebei lekker.

Nu ik inmiddels de gerechten van de 26 Groente-reeks heb doorgenomen bleek dat ik de letter W al gebruikt heb bij deze reeks. Ook met witlof en ook lekker, maar deze twee met kaas uit de oven blijven het lekkerste. Ben je ook gek op witlof? Wat is jouw favoriete witlof-gerecht?

2 x witlof 4

Witlof met ham en kaas

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 3 stronken witlof
  • 3 plakken ham
  • 3 grote plakken belegen kaas

Bereiding

Halveer de stronken witlof in de lengte. Kook de halve stronken witlof 20 minuten. Giet ze hierna af en laat ze desgewenst een beetje afkoelen zodat je ze op kunt pakken.

Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet een ovenschaal in. Leg de stronkjes naast elkaar in de ovenschaal, met de platte kant naar beneden. Halveer de plakken ham en kaas. Leg op ieder stronkje witlof een stuk ham met hierop de kaas.

Verwarm de witlof 15 minuten in de oven.
Het is lekker om het vocht dat in de ovenschaal achterblijft als jus over aardappels te schenken.

2 x witlof 3

Witlof met bacon en geitenkaas

2

Ingrediënten

  • 3 stronken witlof
  • rode pesto
  • 6 plakjes bacon
  • geitenkaas
  • 2 eetlepels pijnboompitjes

Bereiding

  • Halveer de stronken witlof in de lengte. Kook de halve stronken witlof 20 minuten. Giet ze hierna af en laat ze desgewenst een beetje afkoelen zodat je ze op kunt pakken.
  • Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet een ovenschaal in. Leg de stronkjes naast elkaar in de ovenschaal, met de platte kant naar beneden.
  • Smeer op ieder stronkje witlof een beetje rode pesto. Leg hier een plakje bacon op. Verkruimel de geitenkaas over de stronkjes en strooi de pijnboompitjes erover.  Verwarm de witlof 15 minuten in de oven.
  • Het is lekker om het vocht dat in de ovenschaal achterblijft als jus over aardappels te schenken.
Witlof uit de oven
Hoofdgerecht
Bacon, Kaas, Witlof
Hoofdgerecht, Ovenschotel
Pin dit recept
Afdrukken

8 Comments

  1. wil 26 november 2013 at 12:19

    Gisteren witlof met pesto bacon geitenkaas pijnboompitten gemaakt.
    Wat een heerlijk en tevens makelijk recept. Gaan we zeker heel vaak maken.
    Dank je wel

    Reply
  2. Edith 1 december 2014 at 09:00

    Hoi Brenda, de witlof met pesto is echt heerlijk! Ik heb er een ovenschotel van gemaakt. Bedankt voor het recept :)

    Reply
    1. Brenda Kookt 1 december 2014 at 16:52

      Goed om te horen Edith, ik moet hem zelf ook weer eens nodig op tafel zetten.

      Reply
  3. Carla 23 juni 2015 at 00:57

    Dank je!!

    Ik leeeef (zo af en toe) voor witlof uit de oven, maar ik durfde het nooit zelf te maken omdat ik geen recept had en bang was het te verprutsen want dat is té jammer van de ingrediënten. Nu gaat het zeker vaker op tafel komen hier!

    Reply
  4. René kookt ook 2 november 2017 at 20:27

    Toch weer zonde dat de witlof eerst (20 minuten!?) gekookt wordt. Gewoon ongekookt en gehalveerd in een beboterde schaal met, bijvoorbeeld, ham en kaas erover 30 minuten op 180C.

    Reply
    1. Sonja 13 december 2017 at 12:35

      Ik ga dat witlooff eerst even bakken

      Reply
  5. els 25 november 2017 at 13:57

    Witloof met bacon en geitenkaas, héérlijk eens iets anders dan we gewoon zijn! Voor herhaling vatbaar.

    Reply
  6. Manon 6 februari 2019 at 14:29

    Dankje wel Brenda ik was bang dat we vandaag geen witlof met ham en kaas gingen eten want me moeder leek het moeilijk maar toen ze dit zag niet meer nu eten we het vanavond

    Ps: ik ben 11 jaar

    Reply

Geef een reactie