Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Bloemkoolsoepje met krokant baconkruim

Bloemkoolsoepje txt 2Beginnen de kerstkriebels al te borrelen bij je? Bij mij wel, mijn kerstboom staat en het huis is versierd. Inmiddels ben ik aan het nadenken over mijn eigen kerstdiners. Dit zal een mix worden van recepten uit de #feestdagenspecial op mijn blog met daarbij een aantal nieuwe gerechten. Als de kerstkriebels jou inmiddels ook hebben gegrepen en je aan het nadenken bent over het kerstdiner dan ben je hier aan het juiste adres. Ik deel vandaag niet alleen mijn overheerlijke bloemkoolsoep met baconkruim, maar een compleet kerstdiner.

Dit soepje is namelijk onderdeel van een compleet 6-gangen diner welke ik heb samengeteld met 5 andere bloggers. Het menu ziet er als volgt uit:
(klik op de titel van het gerecht om deze te bekijken)

——

Foodbloggers kerstdiner

Vooraf
‘East meets West’ borrelplateau
door Bluebelle.nl

Voorgerecht
Happy salmon met munt, spek, tuinboon en boekweit
door Phillippine van Liefdevoorlekkers.nl

1e Tussengerecht
Bloemkoolsoepje met krokant baconkruim
door Brenda van BrendaKookt.nl

2e Tussengerecht
Torentje van pompoenpuree met kabeljauw en gamba

door Hanneke van Hannekemegens.nl

Hoofdgerecht
Hertenbiefstuk met rodeportsiroop met peperkoek, pastinaakpuree met tijm en créme fraiche, geroerbakte spruitjes met een sjalotje en hazelnootboter met roze peper
door Maura van Yellowlemontreeblog.nl

Dessert
Panna cotta met boozy cranberrycompôte
door Hazel van Cookiecottage.nl

—–

 

Bloemkoolsoepje 2

De bloemkoolsoep is een heerlijk zacht soepje, niet te machtig. Het baconkruim zorgt voor een bite en extra pit, met een vleugje frisheid van het citroen. Daarbij zorgt het voor een feestelijke touch. Extra leuk als je het soepje serveert in glaasjes op een schoteltje. Om het compleet te maken serveer je bij de soep mijn zelfgemaakte (en stiekem hele makkelijke) soepstengels.

Wist je dat soep een ideaal gerecht is om te serveren bij een diner met veel gangen én/of een diner voor een groot aantal personen? Soep kun je namelijk goed voorbereiden doordat je het een of meer dagen van tevoren kunt maken. Omdat je soep goed kunt voorproeven weet je zeker dat je iets lekkers op tafel zet, én op D-day (de dag van het etentje) kun je je op de andere gerechten richten.

Bloemkoolsoepje

De ingrediënten van het soepje én de zelfgemaakte baconkruim bij elkaar.

Bloemkoolsoepje 5

Bloemkoolsoep met krokant baconkruim

Bloemkoolsoepje met krokant baconkruim

40 minuten

Ingrediënten

  • 1 ui
  • stengel bleekselderij
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 bloemkool
  • 1 aardappel
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • 800 ml water
  • 125 ml kookroom slagroom kan ook
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 100 gram bacon
  • 2 sneetjes brood
  • 30 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie/bieslook ik nam een mengsel van beide
  • rasp van een halve citroen

Bereiding

  • Snipper de ui en snijd de bleekselderij in stukjes.
  • Bak dit in een pan met olijfolie even aan tot de ui glazig is. Snijd de knoflook in plakjes en bak dit ook even mee in de pan.
  • Schil de aardappel en snijd de bloemkool in stukjes.
  • Bak de aardappel en bloemkool ook even mee in de pan. Voeg het water en de bouillonblokjes erbij, breng dit aan de kook en laat het ongeveer 20 tot 30 minuten koken. De soep is gaar als je de blokjes aardappel gemakkelijk stuk kunt drukken met een lepel.
  • Snijd de plakjes bacon in stukjes en bak dit krokant in de koekenpan.
  • Verkruimel de boterhammen (bijvoorbeeld in een keukenmachine). Haal de bacon uit de pan en bak het broodkruim krokant in het vet van de bacon.
  • Meng de Parmezaanse kaas door het broodkruim als het krokant is. Bak dit kort even mee.
  • Meng in een kom het broodkruim met krokant gebakken bacon, peterselie/bieslook en citroenschil.
  • Pureer de soep en voeg de cayennepeper en de room toe.
  • Verwarm de soep nog even.
  • Serveer de soep in glaasjes met daarop het krokante baconkruim.
  • Plaats de glaasjes op schoteltjes of gebaksbordjes en serveer er een zelfgemaakte feestelijke soepstengel bij.

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

29 Comments

  1. Riet 13 oktober 2014 at 11:17

    Hallo Brenda,
    De soep kan inderdaad een paar dagen van tevoren, goed idee.
    Kan dat ook met het baconkruim? Dat is nl. nog best wel wat gepriegel als je druk bent met andere gerechten.
    Vr.gr.

    Reply
    1. Brenda Kookt 14 oktober 2014 at 10:30

      De baconkruim kun je dan het beste bewaren in een goed afgesloten luchtdichte trommel.

      Reply
      1. Riet 14 oktober 2014 at 12:05

        Bedankt voor de tip.
        Ik ga het eerst eens uitproberen en bewaren. Kijken hoe dat afloopt.
        Gr. Riet

        Reply
  2. Lenny 27 december 2016 at 20:51

    Dit soepje was een succes afgelopen kerst, de broodkruim maakt het helemaal af en bijzonder. De soep inderdaad geserveerd in een glas, lekker feestelijk! Deze ga ik zeker vaker maken!

    Reply
    1. Judith 27 januari 2017 at 17:22

      Hij is nogal dik uitgevallen bij mij. Niet echt vloeibaar zeg maar. Kan dat kloppen? Iets dunner maken met extra boullion?
      Hoe lang van tevoren is ie al te maken?

      Reply
      1. Brenda Kookt 29 januari 2017 at 09:44

        Je kunt het 1 tot 2 dagen van te voren maken, of invriezen. Als de soep te dik is kun je extra bouillon of water toevoegen.

        Reply
  3. Judith 27 december 2017 at 11:42

    Hij was echt heerlijk! Zeker ook in combinatie met de baconkruim met citroenrasp. Ik was vergeten de kookroom toe te voegen, maar dat was geen gemis. Daardoor misschien juist niet te zwaar en geschikt als voorgerecht.

    Reply
  4. Elena 27 december 2017 at 16:15

    Wat was die lekker zeg! Ik heb alleen grotere porties aan iedereen gegeven dan een glaasje ;) En spekjes gebruikt in de plaats van bacon. Het kerstdiner begon goed!

    Reply
  5. Eva 3 januari 2018 at 19:43

    De bloemkoolsoep mèt zelfgemaakte stengels aan de hele familie gepresenteerd met 1e kerstdag. Een beetje aangepast hier en daar door dieetwensen (bijv Al­pro Rijst cui­si­ne en groentebouillon), maar het werd zeer gewaardeerd door iedereen, alleen maar positief!

    Reply
  6. Henriette 24 december 2018 at 13:25

    HA Brenda, ik ga vandaag alvast je bloemkoolsoepje maken voor morgen maar kan ik de kruim voor bovenop ook al van te voren maken??

    Reply
    1. Brenda Kookt 26 december 2018 at 14:01

      Hoi Henriette, ja dat kan. Heb ik zelf ook gedaan, ik het de soep gister geserveerd

      Reply
      1. Henriette 27 december 2018 at 10:29

        Goedemorgen Brenda, toen ik even verder las zag ik dat iemand daar al eerder naar gevraagd had en heb het dus in een luchtdichte trommel afgesloten bewaard en even “opgepimpt” in de koekenpan. Kon idd heel goed. Het was een heerlijk begin van ons dineetje. Dank je wel!! Mvg, Jacqueline

        Reply
  7. Aukje 24 december 2018 at 15:22

    Hallo Brenda,
    Ik ben het bloemkoolsoepje aan het klaarmaken, maar vraag me af of een theelepel
    Cayennepeper wel klopt?
    Ben maar begonnen met een halve theelepel, maar ik hoor het graag van je.
    Gr. Aukje

    Reply
  8. marloes 25 februari 2019 at 15:56

    Hi Brenda, ik heb de soep net gemaakt en vind hem zo massief / stevig/ vol. Hoe kan ik hem iets dunner krijgen? Water erbij of…?

    Reply
    1. Brenda Kookt 26 februari 2019 at 06:21

      Hoi Marloes, bloemkoolsoep wordt inderdaad snel dik/romig. In dat geval kun je extra vocht toevoegen.

      Reply

Geef een reactie

Misschien vindt je dit ook leuk: