Bloemkoolsoepje met krokant baconkruim

Bloemkoolsoepje txt 2Beginnen de kerstkriebels al te borrelen bij je? Bij mij wel, mijn kerstboom staat en het huis is versierd. Inmiddels ben ik aan het nadenken over mijn eigen kerstdiners. Dit zal een mix worden van recepten uit de #feestdagenspecial op mijn blog met daarbij een aantal nieuwe gerechten. Als de kerstkriebels jou inmiddels ook hebben gegrepen en je aan het nadenken bent over het kerstdiner dan ben je hier aan het juiste adres. Ik deel vandaag niet alleen mijn overheerlijke bloemkoolsoep met baconkruim, maar een compleet kerstdiner.

Dit soepje is namelijk onderdeel van een compleet 6-gangen diner welke ik heb samengeteld met 5 andere bloggers. Het menu ziet er als volgt uit:
(klik op de titel van het gerecht om deze te bekijken)

——

Foodbloggers kerstdiner

Vooraf
‘East meets West’ borrelplateau
door Bluebelle.nl

Voorgerecht
Happy salmon met munt, spek, tuinboon en boekweit
door Phillippine van Liefdevoorlekkers.nl

1e Tussengerecht
Bloemkoolsoepje met krokant baconkruim
door Brenda van BrendaKookt.nl

2e Tussengerecht
Torentje van pompoenpuree met kabeljauw en gamba

door Hanneke van Hannekemegens.nl

Hoofdgerecht
Hertenbiefstuk met rodeportsiroop met peperkoek, pastinaakpuree met tijm en créme fraiche, geroerbakte spruitjes met een sjalotje en hazelnootboter met roze peper
door Maura van Yellowlemontreeblog.nl

Dessert
Panna cotta met boozy cranberrycompôte
door Hazel van Cookiecottage.nl

—–

 

Bloemkoolsoepje 2

De bloemkoolsoep is een heerlijk zacht soepje, niet te machtig. Het baconkruim zorgt voor een bite en extra pit, met een vleugje frisheid van het citroen. Daarbij zorgt het voor een feestelijke touch. Extra leuk als je het soepje serveert in glaasjes op een schoteltje. Om het compleet te maken serveer je bij de soep mijn zelfgemaakte (en stiekem hele makkelijke) soepstengels.

Wist je dat soep een ideaal gerecht is om te serveren bij een diner met veel gangen én/of een diner voor een groot aantal personen? Soep kun je namelijk goed voorbereiden doordat je het een of meer dagen van tevoren kunt maken. Omdat je soep goed kunt voorproeven weet je zeker dat je iets lekkers op tafel zet, én op D-day (de dag van het etentje) kun je je op de andere gerechten richten.

Bloemkoolsoepje

De ingrediënten van het soepje én de zelfgemaakte baconkruim bij elkaar.

Bloemkoolsoepje 5

Bloemkoolsoep met krokant baconkruim

Bloemkoolsoepje met krokant baconkruim

40 minuten

Ingrediënten

  • 1 ui
  • stengel bleekselderij
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 bloemkool
  • 1 aardappel
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • 800 ml water
  • 125 ml kookroom slagroom kan ook
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 100 gram bacon
  • 2 sneetjes brood
  • 30 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie/bieslook ik nam een mengsel van beide
  • rasp van een halve citroen

Bereiding

  • Snipper de ui en snijd de bleekselderij in stukjes.
  • Bak dit in een pan met olijfolie even aan tot de ui glazig is. Snijd de knoflook in plakjes en bak dit ook even mee in de pan.
  • Schil de aardappel en snijd de bloemkool in stukjes.
  • Bak de aardappel en bloemkool ook even mee in de pan. Voeg het water en de bouillonblokjes erbij, breng dit aan de kook en laat het ongeveer 20 tot 30 minuten koken. De soep is gaar als je de blokjes aardappel gemakkelijk stuk kunt drukken met een lepel.
  • Snijd de plakjes bacon in stukjes en bak dit krokant in de koekenpan.
  • Verkruimel de boterhammen (bijvoorbeeld in een keukenmachine). Haal de bacon uit de pan en bak het broodkruim krokant in het vet van de bacon.
  • Meng de Parmezaanse kaas door het broodkruim als het krokant is. Bak dit kort even mee.
  • Meng in een kom het broodkruim met krokant gebakken bacon, peterselie/bieslook en citroenschil.
  • Pureer de soep en voeg de cayennepeper en de room toe.
  • Verwarm de soep nog even.
  • Serveer de soep in glaasjes met daarop het krokante baconkruim.
  • Plaats de glaasjes op schoteltjes of gebaksbordjes en serveer er een zelfgemaakte feestelijke soepstengel bij.
Pin dit recept
Afdrukken

 


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
29 comments
  1. Hallo Brenda,
    De soep kan inderdaad een paar dagen van tevoren, goed idee.
    Kan dat ook met het baconkruim? Dat is nl. nog best wel wat gepriegel als je druk bent met andere gerechten.
    Vr.gr.

  2. Dit soepje was een succes afgelopen kerst, de broodkruim maakt het helemaal af en bijzonder. De soep inderdaad geserveerd in een glas, lekker feestelijk! Deze ga ik zeker vaker maken!

    1. Hij is nogal dik uitgevallen bij mij. Niet echt vloeibaar zeg maar. Kan dat kloppen? Iets dunner maken met extra boullion?
      Hoe lang van tevoren is ie al te maken?

  3. Hij was echt heerlijk! Zeker ook in combinatie met de baconkruim met citroenrasp. Ik was vergeten de kookroom toe te voegen, maar dat was geen gemis. Daardoor misschien juist niet te zwaar en geschikt als voorgerecht.

  4. Wat was die lekker zeg! Ik heb alleen grotere porties aan iedereen gegeven dan een glaasje ;) En spekjes gebruikt in de plaats van bacon. Het kerstdiner begon goed!

  5. De bloemkoolsoep mèt zelfgemaakte stengels aan de hele familie gepresenteerd met 1e kerstdag. Een beetje aangepast hier en daar door dieetwensen (bijv Al­pro Rijst cui­si­ne en groentebouillon), maar het werd zeer gewaardeerd door iedereen, alleen maar positief!

      1. Goedemorgen Brenda, toen ik even verder las zag ik dat iemand daar al eerder naar gevraagd had en heb het dus in een luchtdichte trommel afgesloten bewaard en even “opgepimpt” in de koekenpan. Kon idd heel goed. Het was een heerlijk begin van ons dineetje. Dank je wel!! Mvg, Jacqueline

  6. Hallo Brenda,
    Ik ben het bloemkoolsoepje aan het klaarmaken, maar vraag me af of een theelepel
    Cayennepeper wel klopt?
    Ben maar begonnen met een halve theelepel, maar ik hoor het graag van je.
    Gr. Aukje

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk