Kerstcake met chocolade en gedroogde vruchten

kerstcake02 txt

Kerst kan niet zonder tulband of kerstcake, het hoort er bij. Een stukje kerstcake is lekker bij het ontbijt, bij de koffie, borrel, als toetje of gewoon tussendoor. Deze onweerstaanbare KerstCake met chocolade en gedroogde vruchten zou ik niet aanraden bij het kerstontbijt, daar is hij iets te machtig voor, maar zeker wel bij de koffie. Een heerlijke cake met winterse smaken, smaken van een gezellige feestelijke kerstdag.

kerstcake01

kerstcake03

kerstcake04

Kerstcake met chocolade en gedroogde vruchten

Bereidingstijd 20 minuten en 20 minuten baktijd

Ingrediënten voor 12 kleine cakejes of een halve grote cake

  • 100 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 75 gram donkere basterdsuiker
  • 2 eieren (op kamertemperatuur)
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel koekkruiden
  • snuf zout
  • 40 gram pure chocolade
  • 50 gram gedroogde en gewelde cranberry’s
  • 50 gram gedroogde en gewelde pruimen
  • 50 gram gedroogde en gewelde abrikozen

Extra benodigd: cakevormpjes met inhoud van 30 – 35 ml.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170ºC en vet de bakvorm(en) in.

Klop de boter samen met de suiker met een mixer luchtig. Voeg een voor een de eieren toe zodat ze goed worden opgenomen in het beslag. Zeef het zelfrijzend bakmeel en roer dit samen met het zout en de koekkruiden voorzichtig door het mengsel. Snij de cranberry’s, abrikozen en pruimen in stukjes en hak de chocolade. Roer dit ook door het beslag zodat het goed verdeeld is.

Vul de vormpjes voor 2/3 met het beslag. Bak de cakejes 20 minuten in de oven (als je een grote cakevorm gebruikt heeft de cake langer nodig voor hij gaar is).
De cakejes zijn gaar als een satéprikker er schoon uitkomt (er kan wel chocolade aan kleven).

Tip: heb je geen kleine tulbandvormpjes tot je beschikking? De dubbele hoeveelheid van dit recept is voldoende voor een tulbandvorm.


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
8 comments

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk