Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Witlofsalade met ham en kaas

Witlofsalade met ham en kaas txt

Een van mijn favoriete ‘gewone’ gerechten is witlof met ham en kaas uit de oven.  Vroeger hield ik al van gekookte witlof, dus toen ik voor het eerst witlof met ham en kaas at wist ik niet wat me overkwam ;-)
Inmiddels eet ik witlof 9 van de 10 keer met ham en kaas uit de oven, het blijft lekker.

Toen ik in Dageljikse Kost van Jeroen Meus deze salade met witlof, ham én kaas zag wist ik dat ik hem (METEEN!) moest gaan maken. Witlof met ham en kaas maar dan dus niet uit de oven, maar in een salade. Ook heerlijk.

Witlofsalade met ham en kaas 02

Witlofsalade met ham en kaas

Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 plakken spek
  • 3 stronkjes witlof
  • 1 appel
  • 50 gram walnoten
  • 200 gram belegen kaas
  • 1 sjalot
  • rozijnen
  • een hand veldsla
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • scheut appelsap
  • scheutje witte wijn azijn
  • lepel honing
  • peper en zout
  • scheut olijfolie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170ºC. Leg de plakken spek op bakpapier en bak dit in 10 tot 12 minuten krokant.
Maak ondertussen de dressing, mix de crème fraîche met appelsap, witte wijnazijn, honing, peper, zout en een beetje olijfolie.

Snijd de stronkjes witlof in halve ringen (eventueel verwijder je de bittere binnenkant, maar ik vind dat juist lekker). Snipper de sjalot en snijd de appel in fijne reepjes en meng dit samen met de dressing door de salade en voeg ook de veldsla erbij. Snijd het gebakken spek en de kaas in stukjes en strooi dit samen met de walnoten en rozijntjes over de salade.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

12 Reacties

  1. Ianna 9 april 2014 om 06:18

    Wat een heerlijk receptje.. Ga ik binnenkort eens uitproberen! Vind witlof salade altijd zoo lekker :)

    1. Brenda Kookt 9 april 2014 om 11:32

      Gek genoeg was dit mijn aller eerste echte witlofsalade. Smaakt zeker naar meer witlofsalades.

  2. Mirjam Levering 9 april 2014 om 18:26

    Net de salade gegeten, hij was erg lekker!

    1. Brenda Kookt 9 april 2014 om 18:33

      Wat goed, en super leuk dat je er meteen mee aan de slag bent gegaan!

  3. Andrea - 4Pure 9 april 2014 om 21:52

    Ik heb nog een aversie tegen rauwe witlof van vroeger. Mijn moeder haalde (ik denk dat het misschien nog niet bekend genoeg was) het bittere er niet uit. Maar als ik jouw recept zo lees, met al die lekkere neven ingrediënten, moet ik misschien toch de stap eens gaan wagen!

  4. Tineke 16 april 2015 om 21:50

    Bij het lezen van dit recept loopt het water me al in de mond!

  5. Miriam 12 mei 2015 om 17:04

    zo lekker witlofsalade (en het bittere, de witlof is om de één of andere “duistere” reden al lang niet zo bitter meer als vroeger)

  6. caroline 12 mei 2015 om 19:20

    Oooo lekker ga hem morgen gelijk maken ben gek op witlof dit is weer eens een andere versie. Top ga zo door

  7. Hannah 16 juni 2015 om 23:04

    Ha leuk recept! Al zou je wel ham verwachten in een ‘witlofsalade met ham en kaas’ x-) of mis ik iets…?

    1. Cornelieke 21 juni 2016 om 12:29

      Ja ik zag het ook ja. Spek staat er in het recept maar dat kan je makkelijk vervangen door ham.

  8. P.karsten 30 oktober 2015 om 18:54

    Ik heb net je witlofsalade met ham en kaas gemaakt.
    Hij wAs erg lekker.
    Ik heb alleen wat meer dressing erdoor gedaan.
    ga hem zeker vaker maken.

  9. Tineke 23 juni 2016 om 17:39

    Héérlijke salade, we hebben er van gesmuld!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *