Gevulde speculaaskoeken

Gevulde speculaaskoekjes txtHebben jullie ook zo genoten van de sinterklaasweek? Volgens mij is er de afgelopen dagen meer dan genoeg lekkers voorbij gekomen om op het heerlijk avondje op tafel te zetten. Toch kon ik het niet laten ook deze gevulde speculaaskoeken die ik vorige week zondag maakte met jullie te delen.

Het was zo’n dag waarop ik even niets moest en hoefde van mezelf. Eigenlijk mocht ik niet eens koken van mezelf. Maar omdat het een typische druilerige zondag bakdag was kon ik het toch niet gevulde speculaaskoeken (koekjes) te maken.

Mini is schattig, leuk en extra lekker. Daarom gebruikte ik het recept van Mister Kitchens gevuld speculaas dat ik vorig jaar publiceerde (klik) en maakte er mini’s van door een mini-muffinvorm te gebruiken. Heerlijke schattige hapjes die je met 2 a 3 happen op eet. En ja, je blijft er van pakken en eet er waarschijnlijk veel te veel van. Maar het is maar eens per jaar Sinterklaas toch?

Gevulde speculaaskoekjes 02

Gevulde Speculaaskoeken

Gevulde speculaaskoeken

Ingrediënten

Voor het speculaas:

 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 100 gram donker bruine basterdsuiker
 • 1/4 theelepel zout
 • 2 theelepels speculaaskruiden
 • 140 gram koude roomboter
 • eventueel 1 eetlepel melk

  Voor het amandelspijs:

  • 100 gram amandelmeel of fijngemalen blanke amandelen
  • 100 gram kristalsuiker
  • sap en rasp van een halve citroen
  • half ei

   Voor de garnering

   • andere helft van het ei
   • blanke amandelen

    Extra benodigd: mini muffinvorm (of een normale muffinvom voor grotere koeken)

     Bereiding

     • Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, zout en de speculaaskruiden. Snijd de koude roomboter in kleine stukjes en meng door de bloem. Wrijf met de vingers van één hand het mengsel tot fijne kruimels. Kneed alles met koele hand snel tot een samenhangend en soepel deeg. Voeg als het deeg iets te droog is 1-2 eetlepels melk toe. Vorm het deeg tot een bal en verpak hem strak in huishoudfolie. Laat het deeg een half uur rusten in de koelkast.
     • Maak het amandelspijs terwijl het speculaasdeeg rust in de koelkast. Meng in een keukenmachine de amandelmeel met de suiker, citroenrasp en -sap samen met een half geklutst ei. Draai dit tot een gladde massa. Pak de amandelspijs in huishoudfolie en laat dit 30 minuten rusten in de koelkast (kan ook 10 – 15 minuten in de vriezer).
     • Verwarm de oven voor op 175°C. Haal van het deeg telkens een beetje af, rol tot een balletje en druk dit in de vorm. Zorg ervoor dat in het midden een kuiltje zit. Vul het kuiltje met amandelspijs en dek het af met een stuk uitgerold deeg. Verdeel de amandelen over de speculaaskoeken (druk het er een beetje in), bestrijk het speculaas (en ook de amandelen) met een losgeklopt ei en bak het 25-30 minuten in de oven.
     • Laat de gevulde speculaaskoeken 15 minuten rusten voor je ze uit de vorm haalt.
     Pin dit recept
     Afdrukken


     Brenda Hoff
     Brenda Hoff
     Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
     9 comments
     1. Ze zijn schattig om te zien en ik vermoed dat ze zeer verslavend zijn om te eten! Het water loopt me nu al in de mond.
      Bedankt voor het recept Brenda! Ik ga ze zeker binnenkort maken. Ik kijk er nu al naar uit om eerlijk te zijn. :-)
      Groetjes en een heel fijn weekend. :-D

     2. Echt een leuk idee om dat in minivormpjes te doen!
      Ik zie jouw pepernoten-tiramisu nu ook opeens op allerlei blogs vandaag komen, hihi..
      Toch zag ik hem hier als eerst, en hij was LEKKER!
      Bedankt:)

     3. Na jouw muffinspeculaasvariatie van het weekend, vanavond van dit recept gevulde ‘platte’ speculaaskoeken gemaakt. Heerlijk waren ze! Ik haalde er 14 uit dit recept met een steker van 6 cm doorsnee. (Dus 28 rondjes gestoken, balletje spijs op de onderste en de ander er bovenop met een amandel). Recept gaat in de map ;-)

     4. Hoi Brenda,

      Kun je ipv zelfgemaakt amandelspijs, ook amandelspijs voorverpakt gebruiken. (die uit de winkel zeg maar). Zelfgemaakt is natuurlijk lekkerder, maar voorverpakt is met kinderen makkelijker ;-)

     Geef een reactie

     Misschien vind je dit ook leuk