Ga naar de inhoud

Gevulde speculaaskoeken

Hebben jullie ook zo genoten van de sinterklaasweek? Volgens mij is er de afgelopen dagen meer dan genoeg lekkers voorbij gekomen om op het heerlijk avondje op tafel te zetten. Toch kon ik het niet laten ook deze gevulde speculaaskoeken die ik vorige week zondag maakte met jullie te delen....
Delen op

Gevulde speculaaskoeken

Gevulde speculaaskoekjes txtHebben jullie ook zo genoten van de sinterklaasweek? Volgens mij is er de afgelopen dagen meer dan genoeg lekkers voorbij gekomen om op het heerlijk avondje op tafel te zetten. Toch kon ik het niet laten ook deze gevulde speculaaskoeken die ik vorige week zondag maakte met jullie te delen.

Het was zo’n dag waarop ik even niets moest en hoefde van mezelf. Eigenlijk mocht ik niet eens koken van mezelf. Maar omdat het een typische druilerige zondag bakdag was kon ik het toch niet gevulde speculaaskoeken (koekjes) te maken.

Mini is schattig, leuk en extra lekker. Daarom gebruikte ik het recept van Mister Kitchens gevuld speculaas dat ik vorig jaar publiceerde (klik) en maakte er mini’s van door een mini-muffinvorm te gebruiken. Heerlijke schattige hapjes die je met 2 a 3 happen op eet. En ja, je blijft er van pakken en eet er waarschijnlijk veel te veel van. Maar het is maar eens per jaar Sinterklaas toch?

Gevulde speculaaskoekjes 02

Gevulde Speculaaskoeken

Ingrediënten

Voor het speculaas:

Voor het amandelspijs:

Voor de garnering

Extra benodigd: mini muffinvorm (of een normale muffinvom voor grotere koeken)

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze gevulde speculaaskoeken

Stap 1
Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, zout en de speculaaskruiden. Snijd de koude roomboter in kleine stukjes en meng door de bloem. Wrijf met de vingers van één hand het mengsel tot fijne kruimels. Kneed alles met koele hand snel tot een samenhangend en soepel deeg. Voeg als het deeg iets te droog is 1-2 eetlepels melk toe. Vorm het deeg tot een bal en verpak hem strak in huishoudfolie. Laat het deeg een half uur rusten in de koelkast.
2
Stap 2

Maak het amandelspijs terwijl het speculaasdeeg rust in de koelkast. Meng in een keukenmachine de amandelmeel met de suiker, citroenrasp en -sap samen met een half geklutst ei. Draai dit tot een gladde massa. Pak de amandelspijs in huishoudfolie en laat dit 30 minuten rusten in de koelkast (kan ook 10 – 15 minuten in de vriezer).

3
Stap 3
Verwarm de oven voor op 175°C. Haal van het deeg telkens een beetje af, rol tot een balletje en druk dit in de vorm. Zorg ervoor dat in het midden een kuiltje zit. Vul het kuiltje met amandelspijs en dek het af met een stuk uitgerold deeg. Verdeel de amandelen over de speculaaskoeken (druk het er een beetje in), bestrijk het speculaas (en ook de amandelen) met een losgeklopt ei en bak het 25-30 minuten in de oven.
4
Stap 4
Laat de gevulde speculaaskoeken 15 minuten rusten voor je ze uit de vorm haalt.
Bekijk ook andere recepten
Bladerdeegnestjes met Nutella
Naan met hoemoes, falafel en groente groenten
Eiersaladecups
Lente-plaattaart met courgette en pesto

9 reacties

Annet

Hoi Brenda, Kun je ipv zelfgemaakt amandelspijs, ook amandelspijs voorverpakt gebruiken. (die uit de winkel zeg maar). Zelfgemaakt is natuurlijk lekkerder, maar voorverpakt is met kinderen makkelijker ;-)

Laat een bericht achter

M@rgo

Na jouw muffinspeculaasvariatie van het weekend, vanavond van dit recept gevulde 'platte' speculaaskoeken gemaakt. Heerlijk waren ze! Ik haalde er 14 uit dit recept met een steker van 6 cm doorsnee. (Dus 28 rondjes gestoken, balletje spijs op de onderste en de ander er bovenop met een amandel). Recept gaat in de map ;-)

Laat een bericht achter

Julie Hapjesprincess

OOOH yummie ! Dit lijkt me heerlijk.

Laat een bericht achter

Tessa

Leuk, komen me héél bekend voor. ;-)

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ha! Ja wilde eerst jouw recept maken maar toen bedacht ik dat ik al een recept voor gevuld speculaas online had staan. Wat zijn ze schattig hé? :)

Els

Echt een leuk idee om dat in minivormpjes te doen! Ik zie jouw pepernoten-tiramisu nu ook opeens op allerlei blogs vandaag komen, hihi.. Toch zag ik hem hier als eerst, en hij was LEKKER! Bedankt:)

Laat een bericht achter

Els

Ik denk dat die hier ook wel in de smaak zullen vallen, ik heb het recept in ieder geval opgeslagen

Laat een bericht achter

Marja

Ze zijn schattig om te zien en ik vermoed dat ze zeer verslavend zijn om te eten! Het water loopt me nu al in de mond. Bedankt voor het recept Brenda! Ik ga ze zeker binnenkort maken. Ik kijk er nu al naar uit om eerlijk te zijn. :-) Groetjes en een heel fijn weekend. :-D

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op