Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

Koffiecakejes

Koffiecakejes txt

Yeah tijd voor een lekker toetje! Het is namelijk weer veel te lang geleden dat er een nieuw toetje online kwam op Brenda Kookt. We gaan voor koffie cakejes of eigenlijk latte macchiato cakejes. Sounds good right? Nou ik kan je zeggen ze zijn ook goed! Super lekker zelfs.

Persoonlijk drink ik niet zo vaak koffie. Wel houd ik ontzettend van koffie in een toetje (tiramisu) en na het eten van deze cakejes weet ik dat koffie in cake ook zeker niet verkeerd is. En koffie in de slagroom ook niet. Dit gaat er wel in hoor.

Het basisrecept voor de cakejes komt uit het boek Mijn favoriete Desserts van Janneke Phillipi (klik hier voor de review die ik heb geschreven), nog steeds een van mijn favoriete kookboeken. Toen ik het boek ruim twee jaar gelden net had gekocht heb ik dit recept gemarkeerd als een van de favorieten die ik snel moest maken. Waarom ik daar zo lang mee gewacht heb weet ik niet. Zonde, want ze zijn te lekker.

Een heerlijke tip. Gemakkelijk om te maken en niet alleen lekker als dessert, ook bij de koffie is dit cakeje niet verkeerd.

Koffiecakejes 02

Koffiecakejes

Bereidingstijd 20 minuten plus 25 minuten oventijd

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 eetlepels melk
  • 1 zakje latte macchiato oploskoffie
  • 125 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 125 gram lichte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 125 gram zelfrijzendbakmeel
  • 100 ml slagroom
  • 1 eetlepel suiker
  • boter om de schaaltjes in te vetten
  • scheutje amaretto of andere koffielikeur

Extra benodigd: 4 ovenbestendige schaaltjes of koffiekopjes

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160ºC, vet de schaaltjes of kopjes in.

Verwarm de melk in een pannetje los 3/4 van de latte macchiato poeder hierin op.

Klop met een mixer de boter met suiker en de helft van de vanillesuiker romig. Klop de eieren er een voor een door. Klop het zelfrijzend bakmeel ook door het beslag en voeg daarna beetje bij beetje de warme melk toe.

Schep het beslag in de bakjes en bak de koffiecakejes in 20 tot 25 minuten gaar. Laat de cakejes een beetje afkoelen voor je ze serveert. (anders loopt de room er weer vanaf zoals je op de foto ziet ;))

Los het overgebleven latte macchiato poeder op in een eetlepel heet water. Klop de slagroom met de suiker en rest van de vanillesuiker lobbig, klop de afgekoelde koffie en een scheutje amaretto door.

Serveer de koffiecakejes met de koffieroom.

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

 

 

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

11 Reacties

  1. Simone 13 maart 2015 om 06:56

    Zien er heerlijk uit! Ik vind het boek van Janneke ook geweldig. Heb er al veel uit gemaakt!

    1. Brenda Kookt 14 maart 2015 om 11:09

      Ja, wat een heerlijk boek he? Zelfs na 2 jaar pak ik hem er nog regelmatig bij.

  2. inge 13 maart 2015 om 10:51

    Ziet er lekker uit!
    Maar om nou een hele slagBoom op te kloppen? ;-)

  3. Laura 13 maart 2015 om 11:37

    Oh dit ga ik onthouden voor mijn moeder. Die is verslaafd aan koffie, dus zal dit ook wel kunnen waarderen! :-)

  4. simone de boer 13 maart 2015 om 12:33

    zijn zeker lekker. Ik heb ze al een paar keer gemaakt, maar dan met cappuccino oploskoffie.

  5. Margreet 22 maart 2015 om 15:16

    heb een kleine ronde bakvorm gebruikt ipv eenpersoons schaaltjes, en heb er 8 punten van geserveerd bij de koffie. Een succes !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *