Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Bloemkoolquiche met bacon

Bloemkoolquiche met bacon

De Hollandse bloemkool is weer volop verkrijgbaar. Daarom is het de hoogste tijd voor een nieuw receptje met bloemkool op Brenda Kookt. Deze keer gaan we voor een bloemkoolquiche. Met bacon.

Nog steeds eet ik bloemkool meestal gekookt, maar je kunt er zo veel meer mee. Lekker in schotels (deze is nog steeds favoriet), in de soep (klik) én in een quiche of hartige taart.

Ik ben voor een hartige taart (of eigenlijk is het een quiche) gegaan met bloemkool en bacon. Het is een top combi. Met als extraatje rode paprika en tomaat. De quiche is heerlijk romig, zelfs de tweede keer nadat je hem in de vriezer hebt gewaard en weer opwarmt blijft hij smeuïg. Een topper die de komende tijd zeker vaker bij mij op tafel komt.

Hartige taart met bloemkool

Bloemkoolquiche met bacon

Bereidingstijd 25 minuten en 45 minuten baktijd

Ingrediënten voor 4-5 personen

  • 1 bloemkool
  • 6 plakjes bladerdeeg voor hartige taart (ontdooid)
  • 300 gram baconreepjes
  • 1 rode ui
  • 1 rode paprika
  • 2 tomaten
  • peper
  • 5 eieren
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels bloem
  • 75 gram geraspte kaas (jong belegen)

Bereiding:

Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook ze 10 minuten voor. Bak de baconreepjes in een droge koekenpan. Giet de baconreepjes af en leg ze even apart. Snipper de rode ui en snijd de rode paprika en het vruchtvlees van de tomaten (verwijder het zaad) in blokjes. Bak de ui, paprika en tomaat in een koekenpan aan.

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Vet de bakvorm in en bekleed de bodem en zijkanten met het deeg. Meng de eieren met bloem, crème fraîche en geraspte kaas. Breng het beslag op smaak met peper.

Roer de uitgelekte roosjes bloemkool, bacon en aangebakken groenten door het beslag zodat alles goed gemengd is. Verdeel het mengsel over de springvorm.

Bak de bloemkoolquiche 45 minuten in de oven tot het deeg gaar is en de vulling is gestold.

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

24 Comments

  1. marieleen 23 februari 2016 at 19:07

    Vandaag heb ik dit recept uitgeprobeerd. Maar ik heb de bloemkool deels vervangen door broccoli. Beide heb ik niet voorgekookt (ik hou niet zo van de geur) maar wel fijn gesneden in de cutter. Maar ook niet te fijn, de stukken moeten herkenbaar blijven. ze worden dan gaar tijdens het bakproces, maar blijven ook een beetje al dnte, wat beet geeft aan d Quiche.
    Verder heb ik zelf de deeg bereid en geen kant en klare bladrdeegvellen genomen. ook dat ging snel in de cutter: koude boter (100 gr) en bloem (200 gr) een ei en wat zout. Half uurtje in de koelkast vooraleer uit te rollen en te vullen.
    Znet even geproefd, volgende ker voeg ik wat extra kruiden toe, dat mis ik wat. Verder: yummy.

    Reply
  2. Michelle 8 maart 2016 at 17:06

    Oeps ik heb nog nooit quiche gemaakt. In wat voor een bakvorm moet dit? Hoogte en doorsnede? Hopelijk lees je dit nog op tijd want had eigenlijk alles in huis gehaald om dit morgen te eten!

    Reply
    1. Brenda Kookt 9 maart 2016 at 07:17

      Hi Michelle, Je kunt een quichevorm gebruiken met een doorsnede van 26 cm. Maar je kunt ook een gewone springvorm gebruiken. Doorsneden 24 of 26 of 28 cm kan ook. Succes, en ik hoop dat jullie hiervan gaan smullen!

      Reply
      1. Marianne 29 juni 2016 at 15:36

        Heerlijk, écht een keer wat anders met bloemkool! Ook handig vooraf te maken en smaakt dag 2 ook nog lekker..:)

        Reply
  3. max nieuwkoop 30 januari 2018 at 15:51

    Waarom zijn van je recepten geen printversies?
    Als ik dit recept wil printen krijg ik 14 pagina’s, kost een vermogen aan inkt.
    mvg Max

    Reply
    1. Brenda Kookt 30 januari 2018 at 16:47

      Beste Max, Achter de schermen zijn we druk bezig met het aanpassen van de recepten. Hierbij wordt direct de printvriendelijke versie toegevoegd. Alle recepten van 2017 zijn inmiddels gedaan, maar het kost veel tijd om dit ook bij de andere recepten toe te voegen. (zie recepten op de homepage). Bij dit recept zijn we er nog niet aan toe gekomen. Als je minder pagina’s wilt printen (wat me heel logisch lijkt) kun je op de tekst en foto’s klikken in de printvrriendeljke versie. Als je klik worden de foto’s en stukken tekst verwijderd.

      Reply
  4. Anneke 12 februari 2018 at 09:32

    Ha,
    Kan ik de hartige taart ook ‘s morgens klaarmaken en dan ‘s avonds in de oven schuiven?
    Groetjes, Anneke

    Reply
  5. Donna 20 juli 2018 at 15:45

    Hallo, ik vraag me af of ik deze ook 1 dag van tevoren kan maken maken??

    Reply
  6. Jolanda van os 19 augustus 2018 at 14:13

    Ivm een dieet zou ik graag willen weten hoeveel koolhydraten er in de quiche zitten.

    Reply
    1. Brenda Kookt 19 augustus 2018 at 14:15

      Hoi Jolanda, hier kan ik je niet mee helpen. Ik tel namelijk geen calorieeen, je kunt ze wel zelf berekenen?

      Reply
  7. Desiree 9 oktober 2019 at 12:05

    Ik vond hem heerlijk..iedereen eigenlijk..
    Maar kreeg wel een klacht van m’n kids dat het iets meer sauzerig mag. Kan dat? En hoe?

    Reply

Geef een reactie

Misschien vindt je dit ook leuk: