Bloemkoolquiche met bacon

Bloemkoolquiche met bacon

De Hollandse bloemkool is weer volop verkrijgbaar. Daarom is het de hoogste tijd voor een nieuw receptje met bloemkool op Brenda Kookt. Deze keer gaan we voor een bloemkoolquiche. Met bacon.

Nog steeds eet ik bloemkool meestal gekookt, maar je kunt er zo veel meer mee. Lekker in schotels (deze is nog steeds favoriet), in de soep (klik) én in een quiche of hartige taart.

Ik ben voor een hartige taart (of eigenlijk is het een quiche) gegaan met bloemkool en bacon. Het is een top combi. Met als extraatje rode paprika en tomaat. De quiche is heerlijk romig, zelfs de tweede keer nadat je hem in de vriezer hebt gewaard en weer opwarmt blijft hij smeuïg. Een topper die de komende tijd zeker vaker bij mij op tafel komt.

Hartige taart met bloemkool

Bloemkoolquiche met bacon

Bereidingstijd 25 minuten en 45 minuten baktijd

Ingrediënten voor 4-5 personen

 • 1 bloemkool
 • 6 plakjes bladerdeeg voor hartige taart (ontdooid)
 • 300 gram baconreepjes
 • 1 rode ui
 • 1 rode paprika
 • 2 tomaten
 • peper
 • 5 eieren
 • 2 eetlepels crème fraîche
 • 2 eetlepels bloem
 • 75 gram geraspte kaas (jong belegen)

Bereiding:

Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook ze 10 minuten voor. Bak de baconreepjes in een droge koekenpan. Giet de baconreepjes af en leg ze even apart. Snipper de rode ui en snijd de rode paprika en het vruchtvlees van de tomaten (verwijder het zaad) in blokjes. Bak de ui, paprika en tomaat in een koekenpan aan.

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Vet de bakvorm in en bekleed de bodem en zijkanten met het deeg. Meng de eieren met bloem, crème fraîche en geraspte kaas. Breng het beslag op smaak met peper.

Roer de uitgelekte roosjes bloemkool, bacon en aangebakken groenten door het beslag zodat alles goed gemengd is. Verdeel het mengsel over de springvorm.

Bak de bloemkoolquiche 45 minuten in de oven tot het deeg gaar is en de vulling is gestold.

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
24 comments
  1. Wat was er niet goed bevallen? Werd het deeg slap?
   Ik snijd de quiche alvast in stukken en stop ieder stuk in een apart diepvrieszakje. Het liefst ontdooi ik de stukken quiche langzaam in de koelkast. We warmen het ‘s avonds weer op in de oven. (niet in de magnetron want dan wordt het deeg slap)

 1. Deze quiche lijkt mij zó lekker. Alleen kook ik voor mezelf, dan is een taart voor 4-5 personen wel groot. Denken jullie dat de ingredientenverhouding goed blijft wanneer ik alles door vier deel? Of zou ik maar wat ‘op de gok’ doen?

  1. Hi Lieke, door vieren is wel lastig denk ik. In dat geval zou ik het recept halveren en een kleine bakvorm gebruiken. Zo kun je een deel direct opeten en het andere deel invriezen. Laat het ontdooien in de koelkast en warm het daarna weer op in de oven.

 2. Mijn zoon is geen fan van bloemkool dus ik heb hem uitgedaagd om een lekker recept te zoeken. Hij kwam met jouw recept! Gisteren gemaakt en hij was echt heeeerlijk!! Iedereen heeft gesmuld. Ik heb de bacon vervangen door 250 gr hamblokjes en dit was ook erg lekker.

  1. Wat leuk om te horen Tamara. En wat een leuke manier om je kids uit te dagen om iets te eten wat ze eigenlijk niet zo lekker vinden. Die ga ik onthouden voor ‘later’ als ons ukkie groter is.

 3. Vandaag heb ik dit recept uitgeprobeerd. Maar ik heb de bloemkool deels vervangen door broccoli. Beide heb ik niet voorgekookt (ik hou niet zo van de geur) maar wel fijn gesneden in de cutter. Maar ook niet te fijn, de stukken moeten herkenbaar blijven. ze worden dan gaar tijdens het bakproces, maar blijven ook een beetje al dnte, wat beet geeft aan d Quiche.
  Verder heb ik zelf de deeg bereid en geen kant en klare bladrdeegvellen genomen. ook dat ging snel in de cutter: koude boter (100 gr) en bloem (200 gr) een ei en wat zout. Half uurtje in de koelkast vooraleer uit te rollen en te vullen.
  Znet even geproefd, volgende ker voeg ik wat extra kruiden toe, dat mis ik wat. Verder: yummy.

 4. Oeps ik heb nog nooit quiche gemaakt. In wat voor een bakvorm moet dit? Hoogte en doorsnede? Hopelijk lees je dit nog op tijd want had eigenlijk alles in huis gehaald om dit morgen te eten!

  1. Hi Michelle, Je kunt een quichevorm gebruiken met een doorsnede van 26 cm. Maar je kunt ook een gewone springvorm gebruiken. Doorsneden 24 of 26 of 28 cm kan ook. Succes, en ik hoop dat jullie hiervan gaan smullen!

 5. Waarom zijn van je recepten geen printversies?
  Als ik dit recept wil printen krijg ik 14 pagina’s, kost een vermogen aan inkt.
  mvg Max

  1. Beste Max, Achter de schermen zijn we druk bezig met het aanpassen van de recepten. Hierbij wordt direct de printvriendelijke versie toegevoegd. Alle recepten van 2017 zijn inmiddels gedaan, maar het kost veel tijd om dit ook bij de andere recepten toe te voegen. (zie recepten op de homepage). Bij dit recept zijn we er nog niet aan toe gekomen. Als je minder pagina’s wilt printen (wat me heel logisch lijkt) kun je op de tekst en foto’s klikken in de printvrriendeljke versie. Als je klik worden de foto’s en stukken tekst verwijderd.

 6. Ik vond hem heerlijk..iedereen eigenlijk..
  Maar kreeg wel een klacht van m’n kids dat het iets meer sauzerig mag. Kan dat? En hoe?

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk