Ik heb vandaag een topper van een hapje voor jullie. Blondies!
Dit leek me een ideaal hapje om uit te delen aan collega’s toen ik bekend wilde maken dat ik zwanger ben. Blondies maak je gemakkelijk in een grote hoeveelheid. Voordeel als je een hapje meeneemt is dat je niet hoeft te zeggen dat je zwanger bent. Je laat het blauw/roze hapje zien en dan weten de meeste wel genoeg :)
Blondies zijn brownies, maar dan met witte chocolade. Deze blondies zijn gemaakt naar een recept van Nigella Lawson, een receptje dat al een tijdje op mijn to-make lijstje stond. Super lekker, en het is makkelijk (en leuk) om hier een kraamhapje van te maken.
Inmiddels is me meerdere keren naar het recept van de brownies gevraagd. Dus de hoogste tijd om dit lekkere hapje op de blog te delen.
Natuurlijk zijn de blondies niet alleen lekker als kraamhapje. De topping kun je ook weglaten. Dan heb je ‘gewoon’ een hele lekkere smeuïge blondie. Ook niet verkeerd hoor ;)
Kraamhapje: blondies met muisjes
Bereidingstijd: 20 minuten en 35 minuten baktijd – plus tijd om af te koelen en de chocolade te laten stollen
Ingrediënten voor 20 brownies:
- 250 gram witte chocolade
- 125 gram boter
- 4 eieren
- 350 gram kristalsuiker
- 2 theelepels vanille extract
- 300 gram bloem
- 1 theelepel zout
- 250 gram ongezouten en ongebrande noten (ik nam een mix van walnoten en amandelen)
Voor de topping:
- 100 gram witte chocolade
- roze en/of blauwe muisjes
Extra benodigd: een bakvorm met een afmeting van ongeveer 25 x 20 x 5 cm
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170 ºC en vet de bakvorm in.
Plaats de boter en chocolade in een pannetje en laat dit op zacht vuur, onder continu roeren, smelten. Zet het vuur uit als het gesmolten is en laat het even staan. Hak de noten fijn(er).
Klop in een grote komt de eieren met het zout tot het in volume toe neemt. Voeg hier de suiker en vanille bij en blijf dit kloppen tot je een romig dik mengsel hebt. Spatel hier het chocolademengsel door dat inmiddels een beetje is afgekoeld. Spatel vervolgens de bloem en de gehakte noten dor het beslag.
Giet het beslag in de vorm en bak dit 35 minuten in de oven zodat de bovenkant is gestold maar de binnenkant nog smeuïg is. Laat dit even afkoelen.
Smelt 2/3 van de overige chocolade au bain marie. Roer de andere 1/3 door de gesmolten chocolade zodat de temperatuur iets afkoelt. Smeer het chocolademengsel over de bovenkant van de brownie. Strooi hier de muisjes over. Laat de brownies afkoelen zodat de chocolade kan opstijven (ik heb het een nachtje laten staan maar dit kan ook korter).
Snijd de brownies voor het serveren in stukken.
Tip:
- is 20 brownies te veel? Halveer het recept dan zodat je er 10 hebt.
- je kunt de blondies (met- of zonder topping) ook invriezen!
Wil je wel een kraamhapje maken maar heb je niet de mogelijkheid om te bakken? Neem dan eens een kijkje bij het recept van het kraamhapje rocky road dat ik vorig jaar plaatste.