Wat eten we vanavond?

Patat, Frites of Friet

 

Recept patat maken

Als dit geen typisch zondagsmaal is. Dan weet ik het ook niet meer hoor. Vandaag gaan we namelijk aan de slag met patat, frites of friet. Zelfgemaakt, als dat niet lekker is?

Dit zijn echte oma’s frieten. Al moet ik zeggen dat ze qua vorm niet lijken op de frieten van mijn oma. Mijn oma had vroeger namelijk een echte patatsnijder waarmee ze binnen een mum van tijd mooie (perfect vierkante) frieten sneed. Dat de huisgemaakte patat van oma de lekkerste was dat staat natuurlijk vast. Maar waarom zou je alleen zelfgemaakte patat bij oma eten?

Het is helemaal niet ingewikkeld om zelf patat te maken. Je moet alleen even weten hoe het moet. Hoe het precies zit met voorbakken, uitlekken en afkoelen vertel ik je hieronder in het recept. Zo zet jij vanavond en anders volgende week de lekkerste frieten op tafel. Of patat of friet.

Zelf frieten maken

Patat, frites of frieten

Bereidingstijd: 15 minuten, 1 uur tijd om te staan, 5 minuten om te bakken, 20 minuten om af te koelen en tot slot 4 minuten om af te bakken

Ingrediënten

  • aardappelen (zoveel als je zelf nodig denkt te hebben)
  • zout

Extra benodigd: frituurpan, keukenrol

Bereiding

Was de aardappelen grondig en snijd ze in mooie dikke frieten (eventueel kun je de aardappelen schillen als je dat liever hebt).

Bestrooi de gesneden frieten royaal met zout en zet ze onder water. Laat de frieten zo minimaal een uur staan. Giet de frieten hierna af en droog ze in een theedoek af.

Verwarm de frituur tot 150 ºC, bak de friet 5 minuten voor. Laat de frieten hierna uitlekken (bijvoorbeeld op keukenpapier) en afkoelen.

Verwarm de frituur vervolgens tot 190 ºC. Bak de frieten 4 minuten tot ze mooi bruin zien. Laat de frieten nogmaals uitlekken op keukenpapier. Bestrooi de frieten met zout en geniet van de aller lekkerste frieten die je ooit zult eten.

Tip: Je kunt de frieten ook eerder voorbakken, bijvoorbeeld in de ochtend. Zo hoef je ze ’s avonds als je gaat eten alleen nog af te bakken.

Bij Deen Supermarkten verkopen ze mooie grote aardappelen, speciaal voor het maken van frieten. Deze heb ik gebruikt, er staat helaas niet bij welk soort het is. Het Bintje staat bekend als dé aardappel voor het bakken van patat, maar ook Agria, Désirée, Première en Santé zijn aardappelen die hier goed geschikt voor zijn. 

———————————————
Wil je op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin.
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

15 Comments

  1. Annelies 27 september 2015 at 13:01

    Zou het evt ook kunnen met een airfryer? Dat je bijv voor bakt in de oven met wat olie of zo?

    Reply
    1. Brenda Kookt 28 september 2015 at 14:31

      Ik heb geen ervaring met een airfryer, maar ik weet bijna wel zeker dat het moet kunnen. Ik zou de aardappelen in dat geval voorkoken (in water) denk ik.

      Reply
  2. Marie 27 september 2015 at 16:50

    oh yes. een frietje op de zondag is nooit verkeerd. lekker!

    Reply
  3. Tineke 27 september 2015 at 18:22

    Ik heb ze eens een keer voorgekookt, af laten koelen en daarna afgebakken in de frituur. Zo lekker!

    Reply
  4. Lise 27 september 2015 at 21:52

    Frietjes mag je normaal niet boven 175 graden bakken ivm kankerverwekkende stoffen die kunnen vrijkomen

    Reply
    1. Brenda Kookt 28 september 2015 at 14:31

      Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier nog nooit van gehoord heb. Ik ga het eens opzoeken.

      Reply
      1. Thijs van zelst 3 november 2019 at 21:00

        Het programma broodtje gezond heeft hier een mooie aflevereing over gehad. Is van de NOP zal op start wel terug te vinden zijn.

        Reply
  5. zus paridaans 27 september 2015 at 23:34

    Tip voor verrukkelijke frietjes:
    Schil de aardappelen, snij er frietjes van en kook ze 5 minuten, niet langer. Spoel af met koud water en dep ze droog.
    Bak ze daarna bruin in frituurpan, echt zo lekker!!!

    Reply
  6. Els 28 september 2015 at 10:05

    Leuk deze gaan we zeker een keer testen

    Reply
  7. Bianca 28 september 2015 at 12:47

    Vastkokende aardappels zijn het lekkerste. En afbakken op 175 graden is voldoende. (190 graden is ongezond)

    Reply
    1. Oskar 18 maart 2016 at 15:34

      zodat het zout kan intrekken denk ik.

      Reply
  8. Rob 6 maart 2019 at 20:30

    Kan ik na het voorbakken de patatties in de vriezer doen rob

    Reply
    1. Egbert 16 juni 2019 at 16:02

      Als ik de tijd heb vries ik ze juist even in na het voorbakken. In de “fabriek” doen ze het ook zo.

      Reply

Geef een reactie

Misschien vindt je dit ook leuk: