Patat, Frites of Friet

 

Recept patat maken

Als dit geen typisch zondagsmaal is. Dan weet ik het ook niet meer hoor. Vandaag gaan we namelijk aan de slag met patat, frites of friet. Zelfgemaakt, als dat niet lekker is?

Dit zijn echte oma’s frieten. Al moet ik zeggen dat ze qua vorm niet lijken op de frieten van mijn oma. Mijn oma had vroeger namelijk een echte patatsnijder waarmee ze binnen een mum van tijd mooie (perfect vierkante) frieten sneed. Dat de huisgemaakte patat van oma de lekkerste was dat staat natuurlijk vast. Maar waarom zou je alleen zelfgemaakte patat bij oma eten?

Het is helemaal niet ingewikkeld om zelf patat te maken. Je moet alleen even weten hoe het moet. Hoe het precies zit met voorbakken, uitlekken en afkoelen vertel ik je hieronder in het recept. Zo zet jij vanavond en anders volgende week de lekkerste frieten op tafel. Of patat of friet.

Zelf frieten maken

Patat, frites of frieten

Bereidingstijd: 15 minuten, 1 uur tijd om te staan, 5 minuten om te bakken, 20 minuten om af te koelen en tot slot 4 minuten om af te bakken

Ingrediënten

  • aardappelen (zoveel als je zelf nodig denkt te hebben)
  • zout

Extra benodigd: frituurpan, keukenrol

Bereiding

Was de aardappelen grondig en snijd ze in mooie dikke frieten (eventueel kun je de aardappelen schillen als je dat liever hebt).

Bestrooi de gesneden frieten royaal met zout en zet ze onder water. Laat de frieten zo minimaal een uur staan. Giet de frieten hierna af en droog ze in een theedoek af.

Verwarm de frituur tot 150 ºC, bak de friet 5 minuten voor. Laat de frieten hierna uitlekken (bijvoorbeeld op keukenpapier) en afkoelen.

Verwarm de frituur vervolgens tot 190 ºC. Bak de frieten 4 minuten tot ze mooi bruin zien. Laat de frieten nogmaals uitlekken op keukenpapier. Bestrooi de frieten met zout en geniet van de aller lekkerste frieten die je ooit zult eten.

Tip: Je kunt de frieten ook eerder voorbakken, bijvoorbeeld in de ochtend. Zo hoef je ze ’s avonds als je gaat eten alleen nog af te bakken.

Bij Deen Supermarkten verkopen ze mooie grote aardappelen, speciaal voor het maken van frieten. Deze heb ik gebruikt, er staat helaas niet bij welk soort het is. Het Bintje staat bekend als dé aardappel voor het bakken van patat, maar ook Agria, Désirée, Première en Santé zijn aardappelen die hier goed geschikt voor zijn. 

———————————————
Wil je op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin.
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

 


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
15 comments
      1. Het programma broodtje gezond heeft hier een mooie aflevereing over gehad. Is van de NOP zal op start wel terug te vinden zijn.

  1. Tip voor verrukkelijke frietjes:
    Schil de aardappelen, snij er frietjes van en kook ze 5 minuten, niet langer. Spoel af met koud water en dep ze droog.
    Bak ze daarna bruin in frituurpan, echt zo lekker!!!

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk