Gebakken aardappeltjes (de lekkerste!)

Het recept voor de lekkerste aardappeltjes uit de oven heb ik drie jaar geleden gedeeld. (klik hier om het recept te bekijken) Het is nu tijd voor de lekkerste gebakken aardappeltjes. Gewoon uit de koekenpan.

Deze aardappeltjes maakte mijn moeder altijd. Voor 2 volwassenen en 4 kids was dat een flinke pan, hiervan blijf je namelijk maar eten. We lustten er wel pap van. Nog steeds ben ik gek op deze aardappeltjes van mijn moeder en staat er regelmatig een pan op tafel.

Lekkerste gebakken aardappeltjes

Geen ingewikkeld gedoe voor deze lekkere aardappeltjes. Je moet alleen even weten hoe je het moet doen. De aardappeltjes zijn niet mega gekruid. Wel mega lekker.

Ik geef je het recept voor 2 personen, maar natuurlijk kun je dit eten met nog veel en veel meer mensen.

Het geheim is een goede paprika poeder en goed bakken. Voor je gevoel bak je de aardappeltjes te lang en op iets te hoog vuur. Maar juist hierdoor worden ze perfect. En heb je een koekenpan waarvan de anti aanbaklaag niet helemaal meer goed is? Gebruik deze dan, dan worden ze nog lekkerder.

Gebakken aardappeltjes

Gebakken aardappeltjes

Gebakken aardappeltjes (de lekkerste!)

+ 40 minuten
2 personen

Ingrediënten

 • 500 gram aardappelen meer mag ook
 • flinke snuf paprika poeder
 • peper en zout
 • boter om in te bakken

Bereiding

 • Schil de aardappelen en snijd ze in partjes (of blokjes, wat jij het lekkerste vindt). De aardappeltjes hoeven niet allemaal dezelfde grootte te hebben.
 • Kook de aardappelen in ruim water (ze mogen onder staan) en een beetje zout maximaal 8 minuten voor. Zorg er voor dat de aardappeltjes nog niet helemaal gaar zijn.
 • Verwarm boter in een grote koekenpan tot het licht bruin kleurt. Verdeel de aardappeltjes in de pan en breng op smaak met (ruim) paprika poeder, peper en zout. Bak de aardappeltjes rondom en zet het vuur hierna hoger. Bak de aardappeltjes zo nog aan alle kanten zodat er een laagje/klein korstje rond de aardappeltjes ontstaat.
 • Serveer de aardappeltjes met goede mayonaise. Dat is het aller aller lekkerste.
Pin dit recept
Afdrukken

Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
33 comments
  1. Persoonlijk vind ik dat erg goed werken met mijn slechtste plan. Al is het niet zo dat de anti-aanbaklaag er al helemaal af is en er stukjes van de aanbaklaag bij de aardappeltjes op je bord verschijnen ;)

 1. Heerlijke aardappel gerechten! Hier eten we die ook nog een paar maal in de week naast pasta, rijst en mie! Ook fijn zijn de vele variatiemogelijkheden!

 2. Brenda dank je wel voor deze lekkere tip. Het was even of ik de aardappeltjes van mijn (overleden)vader weer proefde mmmm. Ik heb ze van de Celavita stampot aardappelen gemaakt; )

 3. Hier schrik ik dus heel erg van, een lekker recept geven met de opmerking “En heb je een koekenpan waarvan de anti aanbaklaag niet helemaal meer goed is? Gebruik deze dan, dan worden ze nog lekkerder.”
  Als een antiaanbaklaag beschadigd is raad ik met klem aan de pan direct weg te gooien. Zeker bij hoge temperaturen (dus bij normaal gebruik van een pan) komen toxische stoffen vrij zodra de antiaanbaklaag beschadigd is. Deze stoffen komen in je eten en eet jij dus op.

 4. Een versleten anti-aanbakpan moet je weggooien . . . Dat laagje is erg ongezond als je om de dag er wat van binnen krijgt. Oplossing is een stalen pan aanschaffen. zoals De Buyer. Je moet ze wel in bakken. Maar dan heb je wel die pan waar Oma ook mee werkte (en alle top restaurants). Deze pannen worden in tegenstelling de anti-aanbak steeds beter.

  1. Hieronder dè manier om je stalen pan in te branden.. (Flaxseed oil is lijnzaadolie.) Mijn grote Buyer is nu gladder dan welke anti aanbak ooit kan zijn !

  1. Dat is net wat je lekker vindt, kan allebei. Als je kruimig gebruikt krijg je ook lekkere kruimels in de pan. Heb je liever een aardappel die compact is en niet stuk gaat dan ga je voor vastkokend. Ik wissel het een beetje af.

 5. Deze lijken me heerlijk! Vraagje: leg je de aardappels al in koud water en breng je ze dan aan de kook en kook je ze daarna 8 minuten? Of doe je de aardappels pas in het water als het kookt en dan 8 minuten? :)

 6. Ik maak gebakken aardappelen met een beetje poedersuiker, zout en paprika poeder. Eerst de aardappels 10 min koken. Niet langer en niet korter. Hierna de aardappelstukjes bakken, en dan beetje zout. Op het laatst gas uit/ of elecrisch. (om de paprika niet te laten verbranden zodat deze niet bitter wordt) Dan niet meer dan 1/2 vd pan met een beetje poedersuiker bestrooien. Hussel de boel even door elkaar. Paprika poeder erbij, weer even door elkaar en je hebt de lekkerste gebakken aardappelen.

 7. Hallo Brenda,

  Ben een aardappel- frituur en aardappel- bakfan.
  En doe dat meestal met Bintjes (zeker voor frieten).
  M’n moeder zaliger bakte in een grote, oude plaatstalen koekenpan,
  met Blueband-margarine, de lekkerste krokante gebakken aardappeltjes.
  Is mij nog steeds niet gelukt hoe zij dat deed.
  Heb nu een flinke voorraad Bint-bonken (voor friet), maar wil ook
  eens lekkere, krokante gebakken aardappeltjes/ met ui maken.
  Vraag me dus af in Blueband-margarine of in roomboter?
  Heb ook ooit wel eens aardappeltjes gebakken in varkensreuzel/vet.
  Daarin worden ze zeker ook zeer krokant (maar ook nogal vet)!

  Groeten, Willem

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk