Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Sinterklaastaart: Appel kruimeltaart met speculaas en amandelspijs

Appelkruimeltaart met pepernoten en amandelspijs sinterklaasVandaag heb ik iets heel erg lekkers voor jullie, een sinterklaas appel kruimeltaart met speculaas en amandelspijs! En bij deze trap ik een hele leuke week af op Brenda Kookt. Het is inmiddels traditie geworden om een sinterklaasweek te houden. Een week die helemaal in het teken staat van recepten voor de sinterklaastijd. Hij en zijn pietermannen zijn inmiddels in het land, dus bij deze gaat hij van start: de sinterklaasweek!

De komende week deel ik hier op het blog de lekkerste sinterklaasrecepten. Voor bij de koffie, als toetje of bij de borrel. En deze recepten zijn niet alleen voor de aller kleinsten, mijn ervaring is inmiddels dat jullie, de volwassenen, er ook wel pap van lusten.

De sinterklaastaart met monchou die ik vorig jaar maakte (klik hier voor recept) is nog steeds een HIT. Toch wilde ik er dit jaar weer voor gaan en een lekkere sinterklaastaart voor jullie maken. Omdat iedereen gek is op appeltaart besloot ik een appeltaart om te toveren tot een heerlijke sinterklaastaart. Met amandelspijs, speculaaskruimel en pepernoten.

Klinkt goed toch? En dat is het!

Is dit de taart die jij dit jaar serveert op het heerlijke avondje?

Sinterklaastaart appelkruimel met pepernoten

Pepernotentaart appelkruimel met amandelspijs

Appel kruimeltaart met speculaas en amandelspijs

Extra benodigd:

Sinterklaastaart: Appel kruimeltaart met speculaas en amandelspijs

1 uur
+ 1 uur

Ingrediënten

Ingrediënten voor het bodemdeeg: 

  • 300 gram bloem
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1,5 eetlepel speculaaskruiden
  • 175 gram koude boter
  • 1 ei
  • rasp van een halve citroen

    Ingrediënten voor de amandelspijs:

      Om het gemakkelijker te maken kun je ook een pakje amandelspijs uit de supermarkt gebruiken. 

      • 200 gram blanke amandelen of amandelmeel
      • 200 gram kristalsuiker
      • 1 citroen
      • 1 ei

        Ingrediënten voor de appel-topping:

        • 5 grote appels bijvoorbeeld goudrenetten
        • 7 gram vanillesuiker of 1 zakje
        • kaneel
        • beetje citroensap

          Ingrediënten voor het kruimeldeeg:

          • 50 gram boter
          • 50 gram bloem
          • 50 gram suiker
          • 1 theelepel speuclaaskruiden
          • 50 gram garneeramandelen
          • 50 gram pepernoten een beetje gehakt

            Bereiding

            Bereiding bodemdeeg: 

            • Meng de bloem met de basterdsuiker en speculaaskruiden, voeg hierna de citroenschil toe en meng dit goed door. Voeg vervolgens de helft van de boter toe en kneed dit tot een deeg. Meng vervolgens het ei en de rest van de boter tot een mooie deegbal ontstaat. Bedek het deeg in huishoudfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.

              Bereiding amandelspijs:

              • Maal de amandelen in een keukenmachine samen met de suiker tot grove kruimels. Rasp de citroen en pers het sap eruit. Voeg de citroenrasp en -sap samen met het ei bij de amandelkruimels. Draai dit in de keukenmachine (of bijvoorbeeld blender of staafmixer) tot een gladde massa.
              • Pak de amandelspijs in huishoudfolie en laat dit 30 minuten rusten in de koelkast (kan ook 10 – 15 minuten in de vriezer).

                Bereiding appelen:

                • Schil de appelen en snijd in plakjes. Voeg citroensap, vanillesuiker en kaneel toe en meng dit goed door elkaar.

                  Bereiding kruimeldeeg:

                  • Meng met de hand de boter, suiker, bloem en speculaaskruiden door elkaar totdat er een soort van korrelige kruimels ontstaan. Voeg vervolgens de garneer amandelen en gehakte pepernoten toe.

                    Het opmaken van de appel kruimeltaart: 

                    • Verwarm de oven voor op 180 ºC, vet de springvorm in.
                    • Rol het deeg voor de bodem uit tot een ronde lap waarmee je de springvorm plus de zijkanten kunt bedekken. Rol de lap deeg over de deegroller en plaats het voorzichtig in de springvorm. Verdeel het over de bodem, snijd eventueel overtollig deeg weg. Verdeel de amandelspijs over de bodem van de kruimeltaart. Verdeel hierover de kaneelappeltjes en tot slot het kruimeldeel met pepernoten en amandelen. Versier de sinterklaastaart eventueel met extra pepernoten en amandelen.
                    • Bak de taart 60 minuten in de oven. Controleer ondertussen of de taart niet te donker wordt, dek hem in dat geval af met aluminiumfolie.
                    • Laat de taart voor het serveren even afkoelen in de vorm, op een rooster.

                    Deel dit bericht:

                    Share on facebook
                    Share on twitter
                    Share on whatsapp
                    Share on email
                    Reacties

                    25 Reacties

                    1. Antoinet 8 november 2016 om 12:30

                      Hoi,

                      Hoeveel amandelspijs/gram heb je nodig als je gewoon een pakje haalt in de supermarkt?

                    2. Patricia 11 november 2016 om 16:26

                      Als ik deze taart een dag van tevoren ga maken , moet hij dan in de koelkast of op kamertemperatuur bewaard worden?

                    3. astrid 23 november 2016 om 20:32

                      Reactie uit de kamer, wanneer staat deze overheerlijke taart bij ons op tafel.

                      Dus zaterdag of zondag aan de slag:)

                      groetjes Astrid

                      1. Brenda Kookt 24 november 2016 om 07:24

                        Dat zijn goede berichten uit de kamer :) Volgens mij heb ik deze ook een keer meegenomen naar het werk, dus je hebt hem misschien al een keer geproefd.

                    4. Paulien 15 oktober 2017 om 15:36

                      Hoeveel kaneel moet er in? :)

                    5. patricia 18 november 2017 om 18:41

                      Moet er nog een ei bij in de kant en klare amandelspijs

                    6. Ria 30 november 2017 om 11:07

                      mmmm, lekker, ik ga hem maken voor pakjesavond.
                      leuk voor de kids met die pepernoten….
                      alleen maak ik pecanspijs, ook super lekker want heb ik wel eens verwerkt in een boterkoek!
                      denk dat op de bodem van de taart, dus het eerste deeg, een laag verkruimelde pepernoten leg, dit om de eventuele sappen van de appels te absorberen.

                    Laat een reactie achter

                    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

                    Beoordeel recept