Kruidnoten (+ Truffelkruidnoten)

Recept kruidnoten makenEr bestaat verwarring over pepernoten en kruidnoten. Ik weet dat ik het altijd verkeerd heb. Ik noem de kruidnoten in recepten vaak pepernoten. In dit artikel zal ik het goed doen, ik deel een recept voor kruidnoten én vertel je hoe je hier in een mum van tijd super lekkere truffelkruidnoten van maakt.

In dit geval heb ik het recept uit het Grote Sinterklaas Kookboek gebruikt, het boek waar ik je gister al over verteld heb (klik hier om het artikel te lezen). En om het helemaal duidelijk te maken zal ik het verschil tussen pepernoten en kruidnoten ook nog even helder uitleggen:

Pepernoten zijn taaie brokken die vaak niet rond zijn, eerder vierkant. Kruidnoten zijn de brosse nootjes die je overal in de supermarkt ziet liggen. In alle soorten en maten, met en zonder laagje chocolade.

Al weken (misschien zelfs al wel 2 maanden?) heb ik thuis kruidnoten in huis. Lekker, ik blijf er maar van eten! Maar zelf maken is leuker, en lekkerder. Daarom bakte ik een lading kruidnoten en maakte ik er meteen truffelkruidnoten van. Mijn lievelings… die zijn pas lekker!

Recept kruidnoten sinterklaas

Klassieke kruidnootjes

Kruidnoten (+ Truffelkruidnoten)

55 minuten
+ 15 minuten

Ingrediënten

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram donkere basterdsuiker
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
  • 75 gram zachte boter
  • 3 tot 4 eetlepels melk
  • snuf zout

Bereiding

  • Zeef het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, speculaaskruiden, kaneel, kruidnagel en een beetje zout. Voeg de boter en melk toe en kneed dit tot een compact deeg. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol kleine balletjes (soort knikkers) van het deeg. Leg de balletjes op de bakplaat, met een kleine tussenruimte en druk ze met je duim iets plat.
  • Bak de kruidnootjes in het midden van de oven in 15 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de kruidnootjes na het bakken afkoelen op de bakplaat en bewaar ze in een afgesloten trommel.
  • Tip: vind je 100 kruidnoten te veel van het goede? Halveer het recept zodat je er 50 kunt maken. 
Pin dit recept
Afdrukken

Truffelkruidnootjes recept

Variatie: Truffelkruidnootjes

Bereidingstijd (na het bakken van de kruidnootjes) 10 minuten plus tijd om op te stijven

Ingrediënten:

  • afgekoelde kruidnootjes
  • witte chocolade
  • cacao

Bereiding

Smelt de witte chocoalde au bain marie of in de magnetron. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doop de afgekoelde kruidnootjes in de witte chocolade en leg ze hierna op de bakplaat. Bestrooi de met chocolade bedekte kruidnootjes met cacao en laat ze opstijven zodat de chocolade stolt en de cacao aan de kruidnootjes blijft plakken.

Klop overtollig cacao eventueel van de kruidnootjes af.

Bewaar de trufffelkruidnootjes in de koelkast.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
3 comments

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk