Ossenstaartsoep

Recept ossenstaartsoep

Yeah! Vandaag deel ik een bonus-recept met jullie. Ik dacht namelijk dat ik dit recept (voor mijn favoriete soep) een tijd geleden al met jullie gedeeld had. Maar wat bleek? Er is iets fout gegaan waardoor het niet gepubliceerd is. Vandaag gaan we voor de herkansing.

Als vaste bezoeker van Brenda Kookt weet je vast dat ik dol ben op soep. ‘Vroeger’ toen ik bij mijn ouders woonde aten we iedere avond voor de maaltijd een kommetje soep. Mijn favoriet was (en is nog steeds) de ossenstaartsoep uit een pakje. Hier kan ik geen genoeg van krijgen.

Tijd om zelf de echte ossenstaartsoep te maken, zonder pakje!  Mijn versie van de ossenstaartsoep is lichtgebonden, zoals ik hem het lekkerste vind. Met gehaktballen.

Ossenstaartsoep

Ossenstaartsoep

Bereidingstijd 20 minuten, plus 3,5 uur tijd om te trekken

Ingredienten voor 4 kommen soep

 • 2 stukken ossenstaart van 250 gram
 • 2 uien
 • 2 tenen knoflook
 • 2 winterpenen
 • 1 prei
 • 2 stengels bleekselderij
 • 2 laurierblaadjes
 • klein blikje tomatenpuree
 • bosje peterselie
 • 2 kruidnagels
 • 1 liter runderbouillon
 • 250 gram rundergehakt
 • halve eetlepel gehaktkruiden
 • 1 eetlepel paneermeel
 • klontje boter
 • zout en peper

Bereiding

Verwarm de boter in de soeppan en bak de stukken ossenstaart hierin aan. Snijd de groenten (ui, knoflook winterpeen, prei en bleekselderij) in grove stukken en bak dit even mee met het vlees. Voeg de bouillon, tomatenpuree, kruidnagel en laurier toe en breng dit aan de kook. Zet het vuur hierna laag en laat dit ongeveer 3,5 uur pruttelen.

Haal de stukken ossenstaart uit de pan, pluk het vlees van het bot en bewaar dit even apart.

Zeef de soep, de groenten en kruiden kunnen weg. Deze hebben de smaken afgegeven aan de soep.

Meng het gehakt met de paneermeel en gehaktkruiden en draai hier soepballetjes van.

Voeg het ossenstaart-vlees en de gehaktballetjes bij de soep en verwarm dit nog 10 minuten zodat de gehaktballen gaar zijn.


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
16 comments
 1. Ik kan me ossenstaartsoep vaag herinneren uit mijn jeugd maar at het daarna nooit meer. Ik ga het met jouw recept een keer proberen. In Spanje vond ik stukjes gebakken ossenstaart in de Paella. Ik liet me vertellen dat ze hier eerst bouillon van trokken en daarna bakte. Weet jij of dit klopt?

 2. Heb het recept aangehouden maar de rudergehakt soepballetjes niet erin gedaan. Drieenhalf uur inkoken betekent haast geen soep meer. ik keek na tweeen een half uur in d pan en wist dat ik het kookproces moest stoppen. Het vlees is na tweeeneenhalf uur ook wel gaar.. Heerlijk van smaak maar ik hield maar twee normaal gevulde bakjes soep over ipv vier.

 3. Dankjewel Brenda, de ossenstaartsoep is geweldig.Klaar voor de kerst.tip,haal vlees en laurier blad uit de pan en pureer alles met de blender.Zo klaar.Om de soep te binden doe ik 2 kruimige aardappelen bij de groenten.Ooit geleerd in een jeugdherberg.Werk bij alle soepen met groenten erin om te binden.

   1. Sorry, ik dacht ik aan het lezen was voor Rundertong. Omdat ik dit ook maak. Maar voor de ossenstaart soep kan ieder naar believen een scheutje nadere indien. Eet smakelijk.

 4. Ik mis de Madeira in je recept. aan het eind een scheut erbij doen en je hebt nog een extra smaaksensatie. Twee theelepels worcestersaus kunnen er ook nog goed bij.

 5. 1060 gram ossestaart gehaald keurslager ,3,5 liter water ossestaart in pan doen aan de kook brengen ,met allerlei smaak ingrediënten 2 -2,5- uur laten trekken op kleinste gaspitje ,met schuimspa de ossestaart eruit scheppen vlees ontdoen van bot ,terug in pan ,binden met papkoker en of half kopje water met zetmeel ,goed roeren ,in bouillion doen doorkoken koud laten worden op rooster lucht onder de pan door voorkomt bederf . elke keer aan de kook brengen ,kort door koken ,serveren .

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk