Ga naar de inhoud

Ossenstaartsoep

Yeah! Vandaag deel ik een bonus-recept met jullie. Ik dacht namelijk dat ik dit recept (voor mijn favoriete soep) een tijd geleden al met jullie gedeeld had. Maar wat bleek? Er is iets fout gegaan waardoor het niet gepubliceerd is. Vandaag gaan we voor de herkansing. Als vaste bezoeker van Brenda Kookt weet je vast
Delen op

Ossenstaartsoep

Recept ossenstaartsoep

Yeah! Vandaag deel ik een bonus-recept met jullie. Ik dacht namelijk dat ik dit recept (voor mijn favoriete soep) een tijd geleden al met jullie gedeeld had. Maar wat bleek? Er is iets fout gegaan waardoor het niet gepubliceerd is. Vandaag gaan we voor de herkansing.

Als vaste bezoeker van Brenda Kookt weet je vast dat ik dol ben op soep. ‘Vroeger’ toen ik bij mijn ouders woonde aten we iedere avond voor de maaltijd een kommetje soep. Mijn favoriet was (en is nog steeds) de ossenstaartsoep uit een pakje. Hier kan ik geen genoeg van krijgen.

Tijd om zelf de echte ossenstaartsoep te maken, zonder pakje!  Mijn versie van de ossenstaartsoep is lichtgebonden, zoals ik hem het lekkerste vind. Met gehaktballen.

Ossenstaartsoep

Ossenstaartsoep

Bereidingstijd 20 minuten, plus 3,5 uur tijd om te trekken

Ingredienten voor 4 kommen soep

  • 2 stukken ossenstaart van 250 gram
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 winterpenen
  • 1 prei
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 laurierblaadjes
  • klein blikje tomatenpuree
  • bosje peterselie
  • 2 kruidnagels
  • 1 liter runderbouillon
  • 250 gram rundergehakt
  • halve eetlepel gehaktkruiden
  • 1 eetlepel paneermeel
  • klontje boter
  • zout en peper

Bereiding

Verwarm de boter in de soeppan en bak de stukken ossenstaart hierin aan. Snijd de groenten (ui, knoflook winterpeen, prei en bleekselderij) in grove stukken en bak dit even mee met het vlees. Voeg de bouillon, tomatenpuree, kruidnagel en laurier toe en breng dit aan de kook. Zet het vuur hierna laag en laat dit ongeveer 3,5 uur pruttelen.

Haal de stukken ossenstaart uit de pan, pluk het vlees van het bot en bewaar dit even apart.

Zeef de soep, de groenten en kruiden kunnen weg. Deze hebben de smaken afgegeven aan de soep.

Meng het gehakt met de paneermeel en gehaktkruiden en draai hier soepballetjes van.

Voeg het ossenstaart-vlees en de gehaktballetjes bij de soep en verwarm dit nog 10 minuten zodat de gehaktballen gaar zijn.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Cajun kip met rijst en spinazie
Bloemkoolschotel met gehakt en kaassaus
Naan met kofte en tzatziki
Croissantkrans met roerei, spinazie en kaas

19 reacties

Nic

Heerlijk soepje!! Familie heeft genoten.

Laat een bericht achter

Minke

Klinkt lekker! Ik wil dit recept graag uitproberen. Heb je tips voor het gebruiken van een slowcooker? Lijkt me handig ivm de lange kooktijd.

Laat een bericht achter

Piet IJpelaar

Wij doen het zo: Verwarm de boter in de soeppan en bak de stukken ossenstaart hierin aan. Snijd de groenten (ui, knoflook winterpeen, prei en bleekselderij) in grove stukken en bak dit even mee met het vlees. Voeg de warme bouillon, tomatenpuree, kruidnagel en laurier toe . Breng over in de slowcooker en laat dit 8-10 uur op Low staan. langer is niet erg. Zeef de soep en ga verder met het bovenstaande recept. Binden kan ook in de slowcooker: wat zetmeel mengen met water en nog een half uur in de slowcooker, mijn ervaring is dat de slowcooker dan wel iets is afgekoeld.

konings

1060 gram ossestaart gehaald keurslager ,3,5 liter water ossestaart in pan doen aan de kook brengen ,met allerlei smaak ingrediƫnten 2 -2,5- uur laten trekken op kleinste gaspitje ,met schuimspa de ossestaart eruit scheppen vlees ontdoen van bot ,terug in pan ,binden met papkoker en of half kopje water met zetmeel ,goed roeren ,in bouillion doen doorkoken koud laten worden op rooster lucht onder de pan door voorkomt bederf . elke keer aan de kook brengen ,kort door koken ,serveren .

Laat een bericht achter

Frans

Ik mis de Madeira in je recept. aan het eind een scheut erbij doen en je hebt nog een extra smaaksensatie. Twee theelepels worcestersaus kunnen er ook nog goed bij.

Laat een bericht achter

Anne

Wat jammer dat je de groenten weggooit

Laat een bericht achter

Jozefien

Nee, de nadere gebruik je voor de nadere saus met kleine champions. Heerlijk over de tong

Bert

Moet er nog Madeira bij als garnering of voor de smaak?

Laat een bericht achter

B.

wat doe je met de peterselie die bij de ingredienten staat, maar ik niet terug kan vinden in het recept. Is dit garnering?

Laat een bericht achter

Helene boland

Dankjewel Brenda, de ossenstaartsoep is geweldig.Klaar voor de kerst.tip,haal vlees en laurier blad uit de pan en pureer alles met de blender.Zo klaar.Om de soep te binden doe ik 2 kruimige aardappelen bij de groenten.Ooit geleerd in een jeugdherberg.Werk bij alle soepen met groenten erin om te binden.

Laat een bericht achter

Ellen

Heb het recept aangehouden maar de rudergehakt soepballetjes niet erin gedaan. Drieenhalf uur inkoken betekent haast geen soep meer. ik keek na tweeen een half uur in d pan en wist dat ik het kookproces moest stoppen. Het vlees is na tweeeneenhalf uur ook wel gaar.. Heerlijk van smaak maar ik hield maar twee normaal gevulde bakjes soep over ipv vier.

Laat een bericht achter

Joke de Vries

Heerlijk recept. Mooie smaken! Dank je voor het recept.

Laat een bericht achter

Marleen Grol

Heerlijke soep, Een vraag: is de peterselie alleen nodig om te garneren of doe je die ook bij de soep in de voorbereiding ?

Joan

Wauw, super lekkere soep.

Laat een bericht achter

Tanja

Ik kan me ossenstaartsoep vaag herinneren uit mijn jeugd maar at het daarna nooit meer. Ik ga het met jouw recept een keer proberen. In Spanje vond ik stukjes gebakken ossenstaart in de Paella. Ik liet me vertellen dat ze hier eerst bouillon van trokken en daarna bakte. Weet jij of dit klopt?

Laat een bericht achter

Walter

Eenvoudig en recht door zee met respect voor de iingrediƫnten; thks

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op