Champignonstoof

Deze donkere dagen na de kerst zijn ook heel geschikt voor stoofschotels. Vandaag delen we een champignonstoof, zonder vlees!

Stoofpot wordt vaak geassocieerd met vlees, maar dat hoeft helemaal niet. Er zijn genoeg groenten – zoals pompoen, wortel of champignons – die je ook heerlijk lang kunt stoven in wijn of saus waardoor de extra lekker worden. Dat deed ik dus bij deze champignonstoof.

Champignonstoof

In een stoof met alleen maar groenten, mis je natuurlijk die typische vleessmaak die stoofpotten met vlees wel hebben. De tip die ik ooit kreeg om die smaak een beetje na te bootsen, is sojasaus toevoegen. Dus dat heb ik bij dit recept gedaan. Benieuwd wat voor effect dat heeft? Proberen maar!

Champignonstoof

Champignonstoof

20 minuten
+ 30 minuten
4 personen

Ingrediënten

 • 2 teentjes knoflook
 • 1 ui
 • 3 takjes rozemarijn
 • 1 eetlepel roomboter
 • olijfolie
 • 100 gram shiitake
 • 250 gram kastanjechampignons
 • 1 winterwortel
 • 1 eetlepel bloem
 • blikje tomatenpuree
 • 100 ml rode wijn
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 2 eetlepels sojasaus
 • 100 ml groentebouillon
 • 1 theelepel suiker
 • Voor erbij: platte peterselie crème fraîche

Bereiding

 • Snijd de teentjes knoflook klein en snipper de ui. Ris de blaadjes van de rozemarijn. Snijd de rozemarijnblaadjes zo klein mogelijk.
 • Verhit de boter en 1 eetlepel olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de ui, de knoflook en de rozemarijn toe en laat 2 -3 minuten fruiten.
 • Snijd in de tussentijd de kastanjechampignons in kwarten (de steel kun je gewoon laten zitten) en halveer de winterwortel. Snijd de halve wortels vervolgens in parten en voeg vervolgens samen met de shiitake en de kastanjechampignons toe aan de pan. Zet het vuur wat hoger. Roer goed door en laat zo’n 3-4 minuten bakken.
 • Zet het vuur weer wat zachter en schep. Schep dan de bloem in de pan en roer weer goed door. Schep vervolgens de tomatenpuree in de pan. Bak een minuut goed door zodat de puree de ergste bitterheid kan verliezen. Blus vervolgens af met de rode wijn.
 • Voeg de tomaten uit blik toe, net als de sojasaus en de groentebouillon. Doe een deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat minimaal 30 minuten sudderen. Proef dan: vind je de stoof te zuur? Voeg dan de suiker toe. Hoe langer je de stoof door laat sudderen, hoe lekkerder hij wordt.
 • Serveer de stoof met brood of aardappelpuree en garneer de stoof met platte peterselie en crème fraîche.
Champignonstoof
Pin dit recept
Afdrukken

Champignonstoof


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
19 comments
 1. Hoi Brenda,
  Dit ziet er echt heel erg lekker uit én bijkomend voordeel….champignons zijn rijk aan kalium! Een broodnodige stof voor ons lichaam. Om spieren en zenuwen o.a. in goede conditie te houden. En aangezien het hart ook een spier is…erg belangrijk dus. Maar bovenal heeeeeel erg lekker. Ik eet heel graag champignons, maar heb ze nog nooit gestoofd gegeten. Dat gaat vanaf nu veranderen want ik ga dit zeker maken!
  Bedankt voor het recept en tot de volgende keer.
  Een hartelijke groet en een kusje voor Fem en Jill,
  Marja

  1. Hi Chantal, voor deze hebben we geen slowcooker gebruikt. Joor heeft hem gemaakt, en die heeft geen slowcooker. Dit recept is er wel geschikt voor, ik zou hem proberen op 4 uur. Maar test vooral zelf even, want heb met deze uit de slowcooker nog geen ervaring.

 2. Hallo!
  Het recept klinkt erg lekker, maar ik heb wel één vraag: meestal maak ik stoofpotten een dag van te voren, kan dat met deze stoofpot ook of worden de champignons dan zompig?

  Vriendelijke groeten

 3. Brenda wat een lekker recept! Dat wordt een blijvertje.
  Ik had een dubbele portie gemaakt en de stoof als basis voor lasagne gebruikt voor de volgende dag.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk