Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

Champignonstoof

Deze donkere dagen na de kerst zijn ook heel geschikt voor stoofschotels. Vandaag delen we een champignonstoof, zonder vlees!

Stoofpot wordt vaak geassocieerd met vlees, maar dat hoeft helemaal niet. Er zijn genoeg groenten – zoals pompoen, wortel of champignons – die je ook heerlijk lang kunt stoven in wijn of saus waardoor de extra lekker worden. Dat deed ik dus bij deze champignonstoof.

Champignonstoof

In een stoof met alleen maar groenten, mis je natuurlijk die typische vleessmaak die stoofpotten met vlees wel hebben. De tip die ik ooit kreeg om die smaak een beetje na te bootsen, is sojasaus toevoegen. Dus dat heb ik bij dit recept gedaan. Benieuwd wat voor effect dat heeft? Proberen maar!

Champignonstoof

Champignonstoof

20 minuten
+ 30 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 3 takjes rozemarijn
  • 1 eetlepel roomboter
  • olijfolie
  • 100 gram shiitake
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 winterwortel
  • 1 eetlepel bloem
  • blikje tomatenpuree
  • 100 ml rode wijn
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 100 ml groentebouillon
  • 1 theelepel suiker
  • Voor erbij: platte peterselie crème fraîche

Bereiding

  • Snijd de teentjes knoflook klein en snipper de ui. Ris de blaadjes van de rozemarijn. Snijd de rozemarijnblaadjes zo klein mogelijk.
  • Verhit de boter en 1 eetlepel olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de ui, de knoflook en de rozemarijn toe en laat 2 -3 minuten fruiten.
  • Snijd in de tussentijd de kastanjechampignons in kwarten (de steel kun je gewoon laten zitten) en halveer de winterwortel. Snijd de halve wortels vervolgens in parten en voeg vervolgens samen met de shiitake en de kastanjechampignons toe aan de pan. Zet het vuur wat hoger. Roer goed door en laat zo’n 3-4 minuten bakken.
  • Zet het vuur weer wat zachter en schep. Schep dan de bloem in de pan en roer weer goed door. Schep vervolgens de tomatenpuree in de pan. Bak een minuut goed door zodat de puree de ergste bitterheid kan verliezen. Blus vervolgens af met de rode wijn.
  • Voeg de tomaten uit blik toe, net als de sojasaus en de groentebouillon. Doe een deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat minimaal 30 minuten sudderen. Proef dan: vind je de stoof te zuur? Voeg dan de suiker toe. Hoe langer je de stoof door laat sudderen, hoe lekkerder hij wordt.
  • Serveer de stoof met brood of aardappelpuree en garneer de stoof met platte peterselie en crème fraîche.

Champignonstoof

Champignonstoof

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

22 Reacties

  1. Inge 18 februari 2019 om 17:15

    Hallo!
    Het recept klinkt erg lekker, maar ik heb wel één vraag: meestal maak ik stoofpotten een dag van te voren, kan dat met deze stoofpot ook of worden de champignons dan zompig?

    Vriendelijke groeten

    1. Brenda Kookt 21 februari 2019 om 08:46

      De stoof kun je heel goed een dag van te voren klaarmaken. In dat geval zou ik de stoofschotel 20 minuten laten sudderen.
      En de volgende dag nog even 10 – 15 minuten laten sudderen.

  2. Ina Godwaldt 16 maart 2019 om 19:15

    Wat een heerlijk recept.

  3. Irne 18 september 2019 om 22:17

    Brenda wat een lekker recept! Dat wordt een blijvertje.
    Ik had een dubbele portie gemaakt en de stoof als basis voor lasagne gebruikt voor de volgende dag.

  4. ineke 7 oktober 2019 om 12:03

    klinkt heerlijk…. wat voor soja saus wordt er gebruikt?

  5. Eline 18 januari 2021 om 19:19

    Hoi Brenda,

    Heb je een tip voor als je de wijn in dit gerecht achterwege wil laten?

  6. Jeanne 23 januari 2021 om 22:55

    5 sterren
    Kan dit ook in de slowcooker?

    1. Brenda Hoff 26 januari 2021 om 15:05

      Ja dat kan prima Jeanne, mijn ervaring met de slowcooker is wel dat je minder vocht kunt toevoegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept




Makkelijk & Snel

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tijdelijk een heerlijk recept uit mijn nieuwste kookboek Makkelijk & Snel helemaal gratis!