Slowcooker recepten
Bewaren
Als je mijn blog volgt dan weet je dat ik sinds afgelopen herfst in het bezit ben van een slowcooker. Sinds het eerste gebruik van het apparaat ben ik fan. Onze slowcooker staat zo ongeveer iedere week wel aan, inmiddels heb ik ook vrienden en familie aangestoken en is iedereen ‘aan de slowcooker’. In dit artikel vertel ik je waarom een slowcooker zo handig is, maar nog veel belangrijker: ik tip je slowcooker recepten die al op mijn blog staan.
Makkelijk en heel veel smaak uit de slowcooker
Het super easy om slowcooker recepten klaar te maken. Nadat je het namelijk hebt gevuld heb je er geen omkijken meer naar. ‘s Ochtends doe je je ingrediënten er in en ‘s avonds kun je genieten van een heerlijke maaltijd. En de smaak… die is super.
Door de lage temperatuur, het feit dat het in het eigen vocht wordt gegaard en dat in combinatie met kruiden en andere smaakmakers is super. Vlees wordt heerlijk zacht van structuur, en een stoofschotel uit een slowcooker heeft naar mijn mening veel meer diepgang dan wanneer het in een gewone stoofpan wordt bereid.
Sinds ik over de slowcooker gepubliceerd heb (klik hier om het artikel te lezen) word mij regelmatig naar slowcooker recepten gevraagd. Op mijn blog staan er nog niet zo veel, omdat ik in het begin voornamelijk heb geoefend met bekende recepten. Ik wilde eerst het apparaat leren kennen voor ik er veel over kan publiceren.
Slowcooker recepten
Onderstaande recepten zijn uitgewerkt op basis van koken/sudderen/bakken op het fornuis, dus niet voor de slowcooker. Zoals de naam al verklapt gaat het bij de slowcooker om langzaam garen, de bereidingstijd is dus meestal ook langer in de slowcooker. Mijn tip: experimenteer en neem je tijd. Liever iets in de ochtend opzetten zodat je het om 14.00 uur uit kunt zetten dan dat het tegen etenstijd nog niet gaar is.
Belangrijk bij gebruik van een slowcooker is dat je niet te veel vocht toevoegt, uit vlees en groente komt namelijk veel vocht vrij. Wees hier dus terughoudend in. Zo voeg ik bij gebruik van bouillon wel het bouillonblokje toe, maar geen water. Rode wijn, tomatenblokjes en andere smaakmakers voeg ik wel toe.
Soepen
Soepen kun je heel goed bereiden in de slowcooker. Snert is hier natuurlijk ontzettend geschikt voor, klik hier voor mijn favo snert-recept, en hier voor een simpeler variant. Voeg niet meer dan 1 liter vocht toe, de snert is na 8 uur in de slowcooker klaar.
Uiensoep is ook een ideale soep voor de slowcooker. Het is lekker om in dit geval eerst de ui met specerijen in de slowcooker te garen (ik deed dit 5 uur) en hierna pas de bouillon toe te voegen en nog 2 uur te garen.
Vleesgerechten
De slowcooker is natuurlijk ideaal voor het bereiden van stoofvlees. Het garen hiervan duurt meestel 8 tot 10 uur. Als je kip of groente bereid dan is dit sneller klaar, zo ongeveer na 3 a 4 uur.
Recepten die geschikt zijn:
- Hongaarse stoofschotel van kip met gehaktballetjes
- Marokkaanse runderstoof met kikkererwten
- Stoofschotel van kip met chorizo
- Stoofpotje met wortel en champignons
- Stoofschotel met kip
- Griekse stoofschotel stifado
- Draadjesvlees
De chicken tikka massala is het eerste recept dat ik in de slowcooker maakte, een topper!
Groente-stoofgerechten
Groentegerechten doen het ook goed bij een lagere temperatuur. Deze gerechten kun je ook heel goed bereiden in de slowcooker. De champignonstoof en stoofschotel met pompoen is na 4 a 5 uur klaar. De stoofpeertjes en rode kool hebben langer nodig, deze heb ik 8 uur laten garen.
En nu ben ik nieuwsgierig, wat zijn jouw favo slowcooker recepten? Ga je net als ik meestal voor suddervlees of maak je ook soepen en groentegerechten in de slowcooker klaar?