Stoofschotel met kip (kipstoofpotje)
Bewaren
Dit een heerlijk recept: een stoofschotel met kip. Je moet wel even tijd hebben om het te laten stoven, minimaal een uurtje. Maar dan heb je wel een heerlijk stoofpotje met kip, wortel, courgette en champignons!
Stoofpotje met kip
Recepten als deze maak ik te weinig. Terwijl het zo gemakkelijk is. En lekker. Je kunt dit serveren met rijst, pasta of aardappelen. Zelfs couscous in een optie als je het mij vraagt.
Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van kip met bot, maar voor deze kip maak ik een uitzondering. Het is zo mals dat het zo van het bot afglijdt. Je hoeft dus niet te kluiven! Genieten zonder vieze vingers.
Scroll naar beneden voor de uitgewerkte receptkaart.
Stoofschotel met kip maken
Deze stoofschotel met kip maken is helemaal niet moeilijk. Je laat vooral de pan het werk doen. En dat is ideaal, bijvoorbeeld op een luie zondag.
De stoofschotel met kip zit vol groenten en heeft een lekkere, volle smaak. Het soort gerecht dat je huis vult met heerlijke geuren terwijl het zachtjes staat te pruttelen op het fornuis. Perfect voor een koudere dag waarop je iets warms op tafel wilt zetten! Wat wil je nog meer?
Hemelse kip stoofpot
Deze stoofschotel met kip is echt hemels. Je staat maar een kwartiertje in de keuken en laat de stoofpan daarna een uur lang z’n werk doen. Makkelijker kan ik het niet maken!
Eerst bestrooi je de kip met de kruiden en bak je het aan in een braadpan met een beetje olie. Als de kip aan beide kanten mooi bruin is haal je hem even uit de pan zodat je de groenten kunt aanbraden. Ondertussen snipper je de ui en pers je de knoflook en bak je dit ook in de braadpan.
Snijd de wortel in plakjes en de courgette in blokjes voeg dit bij de pan. Laat het geheel even meebakken. Voeg een scheut witte wijn toe en roer het door. Doe de kip weer in de pan en voeg ook de bouillon, tomatenblokjes, tomatenpuree, tijm en oregano toe.
Breng het aan de kook en laat het 50 tot 60 minuten pruttelen tot de kip gaar is. Snijd de champignons in plakjes en laat deze de laatste ook 10 minuten meegaren.
Als de saus van de stoofschotel met kip niet dik genoeg is, bindt het dan met ongeveer 1,5 eetlepel maizena. Zo lekker!
Makkelijke stoofschotel met kip
Het resultaat? Een makkelijke stoofschotel met kip. Lekker, gezond en relatief eenvoudig te maken. Perfect als je net iets meer wilt uitpakken zonder teveel moeite te doen. Een aanrader! Dit wil je proeven.
Meer stoofpotjes
Meer lekkere stoofpotjes? Deze stoofschotel met kip is top, maar probeer ook eens:
Ingrediënten
Extra benodigd
- een braadpan
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze stoofschotel met kip (kipstoofpotje)
Stap 1
Bestrooi de kip met peper en zout bak dit aan in een braadpan met een beetje olie. Als de kip aan beide kanten mooi bruin is haal je hem even uit de pan zodat je de groenten kunt aanbraden.Stap 2
Snipper de uien en pers de knoflook, bak dit in de braadpan aan. Snijd de wortel in plakjes en de courgette in blokjes voeg dit bij de pan en laat het even meebakken. Voeg een scheut witte wijn toe en roer het door.
Stap 3
Doe de kip weer in de pan en voeg ook de bouillon, tomatenblokjes, tomatenpuree, tijm en oregano toe. Breng het aan de kook en laat het 50 tot 60 minuten pruttelen tot de kip gaar is. Snijd de champignons in plakjes en laat deze de laatste 10 minuten meegaren.
Stap 4
Als de saus van de stoofschotel met kip niet dik genoeg is, bindt het dan met ongeveer 1,5 eetlepel maizena.Stap 5
Serveer de stoofschotel met rijst, pasta of brood. Of couscous.Ingrediënten
Extra benodigd
- een braadpan
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze stoofschotel met kip (kipstoofpotje)
Stap 1
Bestrooi de kip met peper en zout bak dit aan in een braadpan met een beetje olie. Als de kip aan beide kanten mooi bruin is haal je hem even uit de pan zodat je de groenten kunt aanbraden.Stap 2
Snipper de uien en pers de knoflook, bak dit in de braadpan aan. Snijd de wortel in plakjes en de courgette in blokjes voeg dit bij de pan en laat het even meebakken. Voeg een scheut witte wijn toe en roer het door.
Stap 3
Doe de kip weer in de pan en voeg ook de bouillon, tomatenblokjes, tomatenpuree, tijm en oregano toe. Breng het aan de kook en laat het 50 tot 60 minuten pruttelen tot de kip gaar is. Snijd de champignons in plakjes en laat deze de laatste 10 minuten meegaren.
Stap 4
Als de saus van de stoofschotel met kip niet dik genoeg is, bindt het dan met ongeveer 1,5 eetlepel maizena.Stap 5
Serveer de stoofschotel met rijst, pasta of brood. Of couscous.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
90 reacties
Nele
Tips om tomaat te vervangen bij allergie?
Martin
Hoi Brenda, het is een heerlijk recept, alvast gemaakt voor vanavond. Alleen bij mij wordt winterpeen nooit zacht in 60 minuten. Ik heb ze 1 cm dik gemaakt met de mandoline, maar na een uur in de oven op 90 gr nog kneiter hard. Is bij al de stoven waar peen in zit. Is voorkoken misschien beter, of doe ik iets fout?
Ingrid
Kan dit ook in de slowcooker
Brenda Hoff
Hoi Ingrid, ja dat kan prima in dit geval
Will
Kan je ook azijn gebruiken Ipv wijn?
Willemijn
Appelsap!
A v Deventer
Vandaag deze schotel gemaakt. zag er super uit zoals op de foto en we hadden er zo,n zin in. Maar het was niet wat ik er van had verwacht heel weinig smaak en zoveel vocht. ik heb er nog minder boillon bij gedaan als in het recept stond omdat ik meteen al dacht dat is wel erg veel. Zo jammer. groet Anneke.
Fred
Staat toch bij eventueel 1,5 eetlepel maizena om de saus de binden
Jonne
Toevallig heb ik alles in huis. Ik ga aan de slag
Ines
Heb vandaag die schotel klaargemaakt met wat meer wortelen, gewone wortelen, iedereen vond het super lekker , heb er rijst bijgekookt, heb nog over voor morgen, zal nog beter smaken na een nachtje trekken. Bedankt voor het recept.
Cor groenheide
Wat een heerlijk recept is dit Stoofschotel met kip. Ga het vanmiddag gelijk maken. Afzender Cor Groenheide
Serena
Een van onze favorieten geworden!
Vala
Kan dit ook gemaakt worden met kipfilet?
Lineke Breukers
Hallo Brenda mag je de kip ook met kipkruiden insmeren
Carlos
Hallo Brenda, moet ik de kippenbouten eerst ontvellen voor ze gebakken worden?
Brenda Hoff
Hoi Carlos, in dit geval heb ik dat niet gedaan. Maar als je dat lekkerder vindt kun je dat zeker doen.
Dick
Hoi Brenda, Kan dit ook in de slowcooker? 4 uurtjes bijvoorbeeld?
Brenda Hoff
Hoi Dick, dat kan heel goed. In dat geval zou ik wel een bouillonblokje toevoegen, maar geen water.
Niek
waardoor zou u de tomaat vervangen in geval van een allergie voor tomaat?
Savannah
Hi Brenda, Welke veranderingen moet ik maken om dit in de slowcooker te bereiden? en op welke stand zou dan het beste zijn, auto? Savannah
Tineke
Net gemaakt,halve liter bouillon is genoeg,en ik kon maar 4 grote bouten kwijt in een grote stoofpan.ruikt heerlijk en de smaak is zalig,straks met pandanrijst en sperzie boontjes,thnks voor dit heerlijke recept,heb er wel gedroogt pepertje doorgedaan en iets gebonden,groetjes een lekkerbek
Reinier
Vanavond dit recept gemaakt op een vuurschaal met een gietijzeren ketel op houthaard. Was heerlijk een aanrader. Je moet er wel de tijd voor nemen, maar we hebben ervan genoten.
Ineke van Eldijk
Beste Brenda De tomatenblokjes voeg je die met of zonder de sap toe.
Brenda Kookt
De tomatenblokjes gaan samen met het sap in de stoofschotel
jos
Beste Brenda, Gisteravond gemaakt. Ik heb alleen de wortel en courgette verdubbeld. Vandaag gegeten, echt superlekker. Geweldig recept ga ik zeker vaker maken. Jos
Michel
Heb de schotel ook gemaakt, volgende keer een dag later pas eten, zit de smak er nog beter in. De schotel smakte waanzinnig lekker ga deze zeker meer maken. groetjes michel
Brenda Kookt
Super leuk om te horen Michel!
Michel
Beste Brenda ik heb hem gisteren gemaakt en zeg, WAANZINNIG LEKKER, heb wel geleerd dat ik de volgende keer een dag tevoren maak, want nu een dag later ruik hij nog lekkerder. Deze resept ga ik zeker nogmaals maken. B.V.D Michel.
Jeannette
Op hoeveel graden zet je de oven voor het stoven?
Brenda Kookt
In dit geval heb ik de oven niet gebruikt.
Angelique
Kan dit ook in de slowcooker?
Brenda Kookt
Yes, dat kan! Bereidingstijd is in dat geval wel langer
Richard van der Molen
Ben benieuwd of je deze stoof ook met rode wijn kan maken, wat meer als Coq au Vin Groeten Richard
Rebecca
Gisteren gemaakt, was heerlijk!
Jacinta
Vandaag de stoofschotek gegeten (gister gemaakt) Erg lekker, helaas had ik niet voorgeproefd we vonden het gerecht flauw. Ondanks vooraf gezouten gepeperde kippenpoten ipv 750 heb ik 500 ml kippenbouillion gebruikt. Ik had er nog gekookte sperzieboontjes naast Verder echt een aanrader.
Sita drost
ik Zou het fijn vinden als het aantal kalorien bij gerechten vermeld werd.
Astrid
Gisteravond gemaakt en echt een aanrader,rook al fantastisch maar de smaak was echt grandioos
Maaike
Heb deze gisteren gemaakt, echt heerlijk!!
Eva
Waarom staan er nooit voedingswaarden bij?
Brenda Kookt
Omdat ik de voedingswaarde van mijn recepten niet bereken
Hay
Al 2 keer klaar gemaakt en het is heerlijk. Lekker makkelijk.
Brenda Kookt
Wat super leuk om te horen Hay!
Helga
Breda, het was heerlijk samen genoten van deze heerlijke stoofpot
Mieke
Heerlijk stoofpotje! Ik doe er alleen nog chorizo en creme fraiche bij en bindt het geheel nog wat met bloem i.p.v. maizena.
Rob
Hoi. Enkele weken geleden gemaakt, heerlijk. Vandaag nogmaals maar met eigen twist. Een mespuntje gedroogde chili tijdens het stoven. Als de poten gaar zijn het vlees er vanaf plukken en terug de saus in, dan een scheut worchester saus erin en een eetlepel bruine suiker. Heerlijk, een blijvertje
Mieke
Lekkere smaakmaker met die worchester saus.
Bart
Hallo Brenda Vanavond jou recept gemaakt en was aangenaam verrast met een smaakvol eindresultaat. Wat ik wel iets anders heb gedaan is de paprika vooraf in hete olie aanbakken en samen met de champignons aan het einde van de stooftijd pas toegevoegd. Daardoor behoud de paprika nog een beetje knapperigheid. Afgezien daarvan, een heerlijk gerecht en zeker voor herhaling vatbaar. Dank je wel hiervoor.
Patricia Blad
Beste Brenda, Ik wil graag dit gerecht maken. Lijkt mij erg lekker. Alleen vind ik het zonde om een fles wijn te kopen voor 30 ml. Ik drink verder geen wijn. Kan ik dit vervangen door iets anders. Groetjes Patricia Blad
Brenda Kookt
Je kunt ook (extra) bouillon toevoegen. In dit geval zou ik gaan voor kippenbouillon.
Cees Schouten
Vanwege een nieuwe pan (cast iron) (ben half aan het overstappen op gietijzer, het is even wennen maar zalig om mee/in te koken/bakken) was ik op zoek naar een stoofrecept met kip. Ik heb anderhalve kippenvleugels. En hier kan ik wel wat mee. Helaas kan ik geen foto uploaden van m'n nieuwste gietijzeren aanwinst. Ik zal de vleugels dus eerst aanbakken en daarna overzetten naar de gietijzeren 'pot' van 5 liter. En vervolgens jouw recept verder volgen. Heb er zin. Kijk al uit naar morgen, zaterdag. :) Groetjes, Cees
Viviane
Dat ziet er heel lekker uit - ik ga het onmiddellijk proberen. Smakelijk en bedankt.
Coosjuh
Deze stoof ondertussen al zon 5x gemaakt en het is echt heerlijk. Ik maak precies bovenstaande hoeveelheid maar vind 750 ml bouillon wel veel te veel. Bij 500 vind ik de saus zelfs nog vrij dun. Bij deze hoeveelheid heb ik wel te veel maar maak er de volgende dag "pulled chicken" van en dan met toast of stokbrood bij de lunch. Bijna nog lekkerder;) Nu op naar de markt om weer lekker de verse spullen in te slaan om dit vandaag (en morgen;))weer op tafel te zetten
Bettie
Ziet er heerlijk uit! Kan ik dit gerecht ook met groentebouillon maken? Bedankt en ga zo door!
Brenda Kookt
Je kunt de bouillon vervangen door groentebouillon.
Mo
Ik ga NU de ingredienten kopen. Heerlijk als mn zusje morgen komt eten met de kids. Thanks voor het posten van je recept!
Muriel
Hi Brenda, Als ik het gerecht voor 2-3 personen maak, is het slim om de stooftijd dan ook te verkorten? Groetjes, Muriel
marianne
Kan dit ook gemaakt worden met kipfilet? liever niks met bot in mn eten.....
Brenda Kookt
Ja dat kan ook
Jennifer
Mijn pan staat nu op het vuur. Het ruikt in ieder geval al erg lekker
Jolanda
Was echt verrukkelijk!! Je recepten zijn eenvoudig te maken, maar puur genieten.
celine
Kun je de tomatenblokjes uit blik ook vervangen voor verse tomaten?
Nathalie
Was lekker alleen met met de hoeveelheid water te waterig. Met 200 ml minder is het beter. Verder zie ik iedere keer lekkere gerechten voorbij komen.
Thea
Hallo, ziet er heerlijk uit. Nu zoek ik een stoofschotel recept voor 10 personen, maar is het ook mogelijk om deze schotel te maken met kipfilet (ipv kippenbouten) ? Groetjes Thea
Desiree
zou ik het ook kunnen invriezen? Ik ben de enige kipliefhebber in dit gezin, en vind het niet de moeite waard om iets zo lang op het vuurt te zetten voor 1 persoon.
Carla
Omnomnom, dat klinkt goed! Ik ga het binnenkort uitproberen (misschien zelfs voor mijn ouders, die lusten normaal bijna alleen maar hollandse pot)
Nikki
Haajj wat voor een witte wijn gebruik je ?
Judith
Ha Brenda, Heerlijk gegeten van deze stoofschotel. Voor herhaling vatbaar, en nog gezond ook:) Bedankt voor het recept! Groetjes en succes met je blog! Judith
Brenda Kookt
He, wat leuk Judith, goed om te horen :)
Muriel
Hi Brenda, Ziet er heerlijk uit! Vraagje.. ik heb niet zo'n mooie pan zoals die jij gebruikt heb. Wat voor pan kan ik er verder voor gebruiken? Een grote 'gewone' pan? Of hapjespan? Die laatste lijkt me te laag... Groetjes!
Brenda Kookt
Hoi Muriel, ik ben bang dat een gewone pan gaat aankoeken maar je kunt het natuurlijk altijd proberen. Of heb je een hapjespan met anti aanbaklaag? Of Anders misschien een wok?
Barbara
Ik ga het vanavond maken, zo heb wat om naar uit te kijken op deze blue monday!
Dorina
Hallo Brenda, ik ga zo de stoofschotel kip maken. Nou is mijn vraag wanneer moet je het blik met tomatenblokjes toevoegen? Groet Dorina
Brenda Kookt
Gelijk met de bouillon :)
Nienke
Ik zie op de foto ook champignons, maar die staan niet bij de ingrediënten, klopt dat? Neem aan dat ik elke groente naar keus erbij kan doen?
Brenda Kookt
Wat scherp van je Nienke! Op het aller aller laatste moment voor ik de foto nam besloot ik nog champignons toe te voegen. Heb het er inmiddels bijgezet :) Je kunt met de groenten lekker variëren.
Mindy
Hi Brenda! Dit lijkt me zo lekker, ik ga dit zsm maken! Jum :) Ik ben alleen niet bekend met stoofpotjes, dus ik vraag me af of het erg is als de kip half op elkaar gestapeld wordt tijdens het stoven (aangezien het oppervlak van mijn pan te klein is voor 6 stuks kippenbouten)? Groetjes!
Brenda Kookt
Opstapelen is niet erg, de kip moet wel in het vocht blijven. Zorg ervoor dat het niet bovenop ligt zonder de saus.
trudi
Net de stoofschotel met kip gemaakt. Lekker in de oven gestoofd, en hij smaakt verrukkelijk. Doe er spercieboontjes en rijst bij. Kan niet wachten tot vanavond! Ik laat hem nog lekker pruttelen in de oven, wordt alleen maar lekkerder.
diana
Hallo Brenda, ik heb de stoofschotel met kip gisteren gemaakt en wij vonden het een ontzettende lekkere schotel. Weinig voorbereidingen, en een heerlijke geur tijdens het pruttelen! dit komt vaker op tafel. Bedankt voor dit recept
Brenda Kookt
Wat leuk om te horen Diana, tnx!
Marleen
Staat nu te pruttelen voor morgen......... Ruikt zalig! Thanks
Brenda Kookt
Oehhh geniet er van!
Emma
Deze kip spreekt mij erg aan! Ga ik zeer binnenkort eens maken!
Brenda Kookt
Wat leuk meiden! Ik hoop dat hij bij jullie ook zo goed in de smaak zal vallen :)
Sarah
Het ziet er heerlijk uit, perfect voor deze tijd van het jaar!
Brenda Kookt
Wat goed!
Brenda Kookt
Dan gaat deze stoofschotel er ook vast in.. :)