Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Witlof met ham en kaas (uit de slowcooker)

Het is een echte winterweek hier op brendakookt.nl. Stamppot en stoofgerechten slaan de klok! Vandaag deel ik een AVG’tje uit de slowcooker, namelijk witlof met ham en kaas.

Ik ben gek op witlof, vooral op de variant met ham en kaas uit de oven. Hier op de blog zijn daar dan ook al meerdere recepten voor te vinden. Zoals deze variant met een twist, of deze lekkere ovenschotel, en deze witlofsalade met ham en kaas is ook een topper. Deze keer ga ik voor een nieuwe variant, witlof uit de slowcooker.

Witlof met ham en kaas slowcooker

Witlof met ham en kaas (uit de slowcooker)

Witlof met ham en kaas uit de slowcooker is niet helemaal mijn eigen idee. Op een facebookgroep dat gericht is op slowcooker-recepten kwam ik dit tegen en toen dacht ik meteen: dat wil ik maken! Ik vind het extra leuk om dat dit slowcooker-recept eens niet draait om het (stoof)vlees. Maar om de groente. Witlof in dit geval.

Op Instagram stories deelde ik afgelopen maandag een bericht waarbij ik vertelde dat ik dit ging maken, ik kreeg zoveel reacties met vragen naar het recept dat ik besloot het recept ook hier met jullie te delen.

Het resultaat dat uit de slowcooker kwam deed me denken aan aardappelanders. Het vocht uit de witlof samen met de kaas en crème fraîche vormt een soort (kaas)saus. Het is een plakkerig geheel. Hierdoor is het gerecht best lastig om aantrekkelijk op de foto te zetten. Het is een kleurloos geheel. Maar de smaak is er wel, en daar gaat het natuurlijk om.

Als je eigenlijk niet zo fan bent van witlof zou je adviseren om voor de variant van witlof met ham en kaas uit de oven te gaan. Dan proef je de witlof minder. Bij dit gerecht eet je echt witlof, en daar houd ik van.

Witlof met ham en kaas slowcooker

Witlof met ham en kaas (uit de slowcooker)

15 minuten
+ 4 uur

Ingrediënten

 • 450 gram aardappelen
 • 3 stronken witlof
 • 2 stengels lente ui
 • 150 gram spekblokjes/hamblokjes ik nam een mix van beide
 • 100 gram geraspte kaas
 • 100 ml crème fraîche
 • 1 tl fijne mosterd
 • ½ theelepel paprikapoeder
 • zout en peper

Bereiding

 • Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen 5 minuten voor in ruim water en giet hierna af.
 • Snijd de witlof fijn en de lente-ui in ringetjes. Roer de mosterd door de crème fraîche, breng op smaak met zout en peper en de paprikapoeder.
 • Doe de voorgekookte aardappelen in de slowocooker, leg de witlof en lente-ui hierop en bestrooi vervolgens met de geraspte kaas en spek/hamblokjes. Doe de crème fraîche er bij en roer alles even door met een houten lepel.
 • Sluit de slowcooker. Verwarm het mengsel 1 uur op high en vervolgens nog 3 uur op low.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

7 Reacties

 1. Joke rekkers 31 januari 2019 om 11:12

  Ga ik maken lijkt me heerlijk

 2. wilma den breejen 9 september 2019 om 19:31

  Het heeft heerlijk gesmaakt. Alleen heb ik wat meer lof gebruikt. Maar de smaak is
  erg lekker!

 3. Nico 19 oktober 2019 om 17:22

  Superlekker recept! Nu al een topfavoriet in de (nog nieuwe) slowcooker. Voor het gemak heb ik voorgegaarde aardappelschijfjes gebruikt. En ook heb ik in latere versies gewone gesnipperde uien gebruikt in plaats van lente ui, want die stengels lente ui werden de eerste keer niet goed gaar. Dat kan natuurlijk ook aan hun kwaliteit hebben gelegen, maar gewone uien zijn in ieder geval een prima vervanger!

  Kookgroet van Nico.

  1. Els 8 maart 2021 om 18:06

   5 sterren
   Dit is zoooooo lekker! En zo makkelijk te bereiden. Absoluut dat ik dit vaak ga maken!

 4. Astrid 28 november 2019 om 20:47

  Heerlijk recept. Mijn oudste zoon komt 2e kerstdag en hij mocht kiezen uit diverse Slowcooker gerechten. Daar had hij in 1e instantie al voor gekozen. Hij wilde wel weer eens lof, dus dit ga ik maken!! Waarschijnlijk wel met een twist, het een beetje eigen maken ? Dank je wel ?

 5. Paula Pols 20 september 2021 om 19:19

  Vandaag gemaakt in de crockpot express. Iets meer witlof er in gedaan en 10 minuten op manual. Perfect eruit gekomen en het was echt heerlijk!
  Dus als je minder tijd hebt en een multicooker hebt is dit een hele goede optie!

  Super recept! Dank je voor het delen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept