Het is een echte winterweek hier op brendakookt.nl. Stamppot en stoofgerechten slaan de klok! Vandaag deel ik een AVG’tje uit de slowcooker, namelijk witlof met ham en kaas.
Ik ben gek op witlof, vooral op de variant met ham en kaas uit de oven. Hier op de blog zijn daar dan ook al meerdere recepten voor te vinden. Zoals deze variant met een twist, of deze lekkere ovenschotel, en deze witlofsalade met ham en kaas is ook een topper. Deze keer ga ik voor een nieuwe variant, witlof uit de slowcooker.
Witlof met ham en kaas (uit de slowcooker)
Witlof met ham en kaas uit de slowcooker is niet helemaal mijn eigen idee. Op een facebookgroep dat gericht is op slowcooker-recepten kwam ik dit tegen en toen dacht ik meteen: dat wil ik maken! Ik vind het extra leuk om dat dit slowcooker-recept eens niet draait om het (stoof)vlees. Maar om de groente. Witlof in dit geval.
Op Instagram stories deelde ik afgelopen maandag een bericht waarbij ik vertelde dat ik dit ging maken, ik kreeg zoveel reacties met vragen naar het recept dat ik besloot het recept ook hier met jullie te delen.
Het resultaat dat uit de slowcooker kwam deed me denken aan aardappelanders. Het vocht uit de witlof samen met de kaas en crème fraîche vormt een soort (kaas)saus. Het is een plakkerig geheel. Hierdoor is het gerecht best lastig om aantrekkelijk op de foto te zetten. Het is een kleurloos geheel. Maar de smaak is er wel, en daar gaat het natuurlijk om.
Als je eigenlijk niet zo fan bent van witlof zou je adviseren om voor de variant van witlof met ham en kaas uit de oven te gaan. Dan proef je de witlof minder. Bij dit gerecht eet je echt witlof, en daar houd ik van.
Witlof met ham en kaas (uit de slowcooker)
Ingrediënten
- 450 gram aardappelen
- 3 stronken witlof
- 2 stengels lente ui
- 150 gram spekblokjes/hamblokjes ik nam een mix van beide
- 100 gram geraspte kaas
- 100 ml crème fraîche
- 1 tl fijne mosterd
- ½ theelepel paprikapoeder
- zout en peper
Bereiding
- Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen 5 minuten voor in ruim water en giet hierna af.
- Snijd de witlof fijn en de lente-ui in ringetjes. Roer de mosterd door de crème fraîche, breng op smaak met zout en peper en de paprikapoeder.
- Doe de voorgekookte aardappelen in de slowocooker, leg de witlof en lente-ui hierop en bestrooi vervolgens met de geraspte kaas en spek/hamblokjes. Doe de crème fraîche er bij en roer alles even door met een houten lepel.
- Sluit de slowcooker. Verwarm het mengsel 1 uur op high en vervolgens nog 3 uur op low.
