Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Glutenvrij eten en glutenvrij recepten – Kokosrijst met zoetzure paprika

Vandaag staat glutenvrij eten centraal op de blog. Wat is het, wat mag je niet eten en wat juist wel? Daarbij geven we natuurlijk ook een aantal tips voor makkelijke glutenvrije recepten, waaronder kokosrijst met zoetzure paprika.

Door Joor – Glutenintolerantie, lactosevrij eten, diabetes, zoutarm. In allergieën, intoleranties en bijpassende diëten ga ik me eens per maand verdiepen. Nu ben ik geen voedingsdeskundige – dus je zult van mij geen diepgravende betogen voor of tegen bepaalde eetkeuzes te horen krijgen. Maar ik ben hier wel in geïnteresseerd. Daarbij loop ik sinds 2 jaar bij een diëtiste omdat ik beter wil(de) eten en meer over mijn eten wilde leren. Vandaag staat glutenvrij eten centraal.

Wat zijn gluten?

Gluten zijn bestanddelen van tarwe, ze komen daarin van nature voor. Ze zorgen ervoor dat je brood lekker luchtig wordt en je pizzadeeg elastisch. Als je gluten prima verdraagt, worden deze gewoon in je maag-darmstelsel afgebroken, net zoals dat gebeurt met eiwitten of vetten. Maar bij sommige mensen gaat dat minder makkelijk. In dat geval kun je een glutenintolerantie hebben en beter glutenvrij eten.

Kokosrijst met zoetzure paprika - glutenvrij eten

Glutenvrij eten

Een goede bekende van mij heeft coeliakie, een ernstige intolerantie voor gluten. Volgens het Voedingscentrum heeft 1% van de Nederlanders een dergelijk ernstige vorm van glutenintolerantie. Deze mensen worden letterlijk ziek als ze iets van gluten binnenkrijgen, zelfs als hun (glutenvrije) eten is gesneden door een mes waar ook een product met gluten mee is gesneden. De gradaties van ernstigheid verschillen trouwens: de een kan er helemaal niet tegen en wordt echt doodziek, de ander heeft ‘alleen maar’ knallende buikpijn.

Mensen met een intolerantie voor gluten zullen dus tarweproducten of producten die gemaakt zijn op een plek waar ook producten met gluten erin gemaakt worden, moeten vermijden. En dat is een hele zoektocht, want in best veel producten blijkt toch iets van gluten te zitten, zeker alle voorverpakte en samengestelde producten in de supermarkt zijn niet glutenvrij.

Wat mag je niet eten:

Als je een intolerantie voor gluten hebt, en glutenvrij mag eten kun je bijvoorbeeld geen standaard brood, pasta en pizzadeeg eten. Maar ook geen wraps, koekjes en taart en bijvoorbeeld gepaneerd vis of vlees.

Wat kun je wel eten:

Er zijn natuurlijk ook veel producten wel kunt eten als je glutenvrij eet. Aardappelen, rijst en peulvruchten bijvoorbeeld. Maar ook groente en fruit, vlees en vis, quinoa, eieren, kaas etc.

Daarbij zijn er tegenwoordig ook veel glutenvrije producen verkrijgbaar, bijvoorbeeld glutenvrij brood of -pasta.

Glutenvrije recepten

Als je zelf vers kookt heb je de meeste grip op gluten, zo weet je zeker dat er geen gluten in je maaltijd zitten en je glutenvrij eet. Een paar lekkere glutenvrije recepten die we je willen tippen:

Kokosrijst met zoetzure paprika

Vandaag delen we daarom ook een nieuw recept dat volkomen glutenvrij is. Maar bovenal: dat makkelijk te maken is en ook nog eens heel erg lekker! Want dat je een intolerantie hebt voor gluten betekent niet dat je niet lekker kunt eten.

Door een deel van het water te vervangen door kokosmelk wordt de rijst lekker romig en krijg het uiteraard een lichte kokossmaak. Dit serveren we met een lekkere mix van zoetzure paprika en wortel, met ananas. Een lekker tropisch gerechtje.

Kokosrijst met zoetzure paprika - glutenvrij eten

Glutenvrij eten – Kokosrijst met zoetzure paprika

30 minuten
4 personen

Ingrediënten

 • 300 gram basmatirijst
 • 300 ml kokosmelk
 • 300 ml water
 • 2 rode paprika’s
 • 1 groene paprika
 • 1 winterwortel
 • 1 groot blik ananasschijven 427 gram
 • 2-3 eetlepels zoete chilisaus Go Tan is glutenvrij
 • 2 theelepels maïzena
 • olijfolie
 • zoute pinda’s en bosui ter garnering
 • peper en zout

Bereiding

 • Start met het koken van de rijst. Doe de rijst in een zeef en spoel de rijst af onder water. Stop wanneer het water dat van de rijst afkomt helemaal helder is. Doe de rijst vervolgens met 300ml water en 300ml kokosmelk en een snuf zout in een pannetje en breng aan de kook. Kook 8-10 minuten met de deksel op de pan. Roer daarna goed door en zet minimaal 10 minuten weg met de deksel op de pan. Als het goed is, wordt je rijst zo extra fluffy!
 • Verwijder de zaadlijsten en stelen van de paprika’s en snijd de paprika’s in dunne reepjes. Snijd de winterwortel in ongeveer even grote reepjes.
 • Giet het sap van het blik ananas in een kommetje. Snijd de ananasschijven in blokjes.
 • Mix het ananassap met de zoete chilisaus tot een saus. Voeg de maïzena vervolgens toe.
 • Verwarm een grote koekenpan of hapjespan op middelhoog vuur en voeg wat olijfolie toe. Bak de paprika en wortel 2-3 minuten en voeg dan de saus toe. Stoof de groenten zo’n 8-10 minuten op laag vuur. Voeg als laatste de ananasblokjes door en warm die even mee op. Breng op smaak met peper en zout.
 • Serveer de kokosrijst met de zoetzure paprika’s en wortel en garneer de borden met wat zoute pinda’s en in dunne ringetjes gesneden bosui.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept