Ratatouille ovenschotel met mozzarella

Dit is wat mij betreft een topper van een makkelijke maaltijd. Deze ratatouille ovenschotel heeft wat tijd nodig in de oven, maar qua verdere bereiding is het zo gepiept.

Een schotel zoals deze, met plakjes groente, stond al lang op mijn to-cook lijstje. Vorige week kwam het er eindelijk van om hiermee aan de slag te gaan. Ik had het koud, en zin in een ovenschotel met lekker veel groenten. En kaas on top.

Ratatouille ovenschotel

Ratatouille ovenschotel

Het meeste werk aan deze schotel is het snijden van de groenten. Nog makkelijker is het als je de groenten schaaft, hiervoor kun je bijvoorbeeld een kaasschaaf gebruiken. Daarna is het een kwestie van het vullen van de ovenschaal, en het wachten tot de ratatouille ovenschotel klaar is.

Omdat de groenten niet voorgebakken worden heeft dit iets meer tijd nodig in de oven, maar dan heb je wel een hele lekkere maaltijd op tafel staan. De tomatensaus maakt het smeuïg, en de mozzarella on top maakt het met een krokant korstje extra lekker.

Voor een complete maaltijd serveer je de ratatouille ovenschotel met (gebakken) aardappeltjes of couscous. Eventueel met een stukje vlees of vis.

Ratatouille ovenschotel

Ratatouille ovenschotel

20 minuten
+ 55 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 1 gele courgette
  • 1 aubergine
  • 6 tomaten
  • 400 ml passata gezeefde tomaten
  • 3 tl Provençaalse kruiden
  • 1 bol mozzarella
  • theelepel suiker
  • olijfolie om in te vetten
  • zout en peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.
  • Verwarm de passata in een pannetje op het vuur. Roer 2 theelepels Provençaalse kruiden en suiker er door en breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd of schaaf de courgettes en aubergine in plakjes. Snijd de tomaten ook in plakjes.
  • Verdeel de passata over een grote ovenschaal. Pak van iedere groenten een plak en leg dit naast elkaar aan de buitenrand van de ovenschaal. Herhaal dit zodat je een soort slang van groenteplakjes kunt maken. Ga hiermee door tot de hele schaal vol is. Bestrooi de groenten met zout en peper en de overige Provençaalse kruiden.
  • Verwarm de schotel 30 minuten in de oven.
  • Snijd de mozzarella in plakjes en verdeel dit na 30 minuten over de ovenschotel. Verwarm de ratatouille hierna nog 20-25 minuten tot de groenten gaar zijn en de mozzarella goudbruin.
  • Serveer de ovenschotel met aardappeltjes of couscous.

Tip: bij een vierkante of rechthoekige ovenschaal kun je ook meerdere rijen van de groenteplakjes maken, in plaats van dat je rondom de schaal vult.

    Pin dit recept
    Afdrukken

    Brenda Hoff
    Brenda Hoff
    Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.

    Geef een reactie

    Misschien vind je dit ook leuk