Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bloemkool ovenschotel met ham en kaas

Vandaag heb ik weer een toppertje voor jullie klaar staan. Een bloemkoolovenschotel met ham en kaas. Als je van ovenschotels houdt en graag bloemkool eet, dan moet je deze echt maken!

Het is een beetje traditie geworden dat ik ieder jaar een ovenschotel met bloemkool deel op de blog. Als dochter (en zus) van een bloemkoolteler moet ik de Hollandse bloemkool natuurlijk wel promoten ;)

Dit is dé tijd om aan de slag te gaan met de bloemkool. Van mei t/m ongeveer november zijn de lekkerste Hollandse bloemkolen verkrijgbaar. Nu ben ik wel een beetje verwend. De bloemkolen die ik eet komen vers van het land en dat proef je.

Bloemkool ovenschotel met ham en kaas

Bloemkool ovenschotel met ham en kaas

Ovenschotels doen het bij mij thuis altijd goed. Als ik een ovenschotel met aardappelen op tafel zet, weet ik zeker dat het hele gezin zit te smullen. Man en peuter en ook de baby prikt inmiddels een aardig vorkje mee. Zo ook bij dit gerecht. De schaal was leeg voor ik het wist.

Bloemkool en kaas zijn toch wel een klassieke combi. Die is altijd goed. Deze schotel bevat een rijke kaassaus, blokjes ham en een kruimig korstje van panko. Met extra kaas.

Wil je meer inspiratie met bloemkool? Check dan de bloemkoolschotel me gehakt, of bloemkool uit de oven met een kerriesausje, bloemkoolstamppot met chorizo, bloemkoolquiche of ga voor lichte bloemkoolrijst met kip.

Bloemkool ovenschotel met ham en kaas

Bloemkool ovenschotel met ham en kaas

25 minuten
+ 25 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo bloemkool in roosjes
  • 800 gram aardappelen geschild en in grove stukken
  • 30 gram roomboter
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 30 bloem
  • 300 ml melk
  • 175 gram geraspte kaas belegen
  • 4 eetlepels panko of paneermeel
  • ¼ theelepel paprikapoeder
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 200 gram ham in blokjes
  • peterselie ter garnering
  • zout en peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden, vet een ovenschaal in.
  • Kook de bloemkoolroosjes 5 minuten voor en kook in een andere pan de aardappelen gaar.
  • Verwarm de boter in een pannetje. Doe de knoflook erbij en roer door. Doe dan de bloem erbij en roer tot een roux ontstaat. Doe de melk er beetje bij beetje bij, roer door en laat dit 5 minuten verwarmen op zacht vuur. Roer tussentijds door. Voeg zout en peper toe en haal van het vuur. Roer hier 125 gram van de geraspte kaas door.
  • Meng de panko met de paprikapoeder en de overgebleven kaas.
  • Verdeel de gekookte aardappelen en de bloemkoolroosjes samen met de hamblokjes over de ovenschaal. Verdeel hierover de uienpoeder. Verdeel hierover de kaassaus en bestrooi dit met het pankomengsel.
  • Bak de bloemkoolschotel 25 minuten in de oven. Bestrooi voor het serveren eventueel met fijngehakte peterselie.

Bloemkool ovenschotel met ham en kaas

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

8 Reacties

  1. Anne 15 juli 2019 om 21:53

    Dit lekkere recept gaan we zeker uitproberen.
    Bloemkool is hier ook altijd favoriet!
    Heerlijk he, als je groente vers van het land eet.
    Zelf zitten we in de groentezadenhandel en gaan er per jaar vele bloemkool en andere koolzaden door onze handen heen op weg naar de tuinder/teler.
    De recepten van het bedrijf worden gedeeld op lovemysalad.com

  2. Springael 16 juli 2019 om 11:06

    Ziet er heel lekker uit.
    Kan ik ook spekblokjes gebruiken in plaats van ham? En dewelke gewone of gerookt?

    1. Brenda Kookt 21 juli 2019 om 21:34

      Ja, lijkt me erg lekker. Ik zou gerookte spekblokjes gebruiken. Eerst even bakken voor je ze aan de schotel toevoegt.

  3. Diana 19 juli 2019 om 18:47

    Het is een heerlijk recept !

  4. Gre 25 augustus 2019 om 11:36

    Het is een lekker en makkelijk recept. Ik hebhet al een paar keer gemaakt.

  5. Angelique 19 november 2019 om 16:06

    su-per lekker! echt!

  6. Thera 12 februari 2021 om 11:36

    Het lijkt mij een super lekker recept. Ik ben jammer genoeg allergisch voor knoflook. Heb jij misschien een tip wat ik evt. in plaats van knoflook kan gebruiken?

    1. Brenda Hoff 19 februari 2021 om 05:47

      Hoi Thera, in dat geval zo uit de knoflook weglaten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept