Bloemkool ovenschotel met ham en kaas

Vandaag heb ik weer een toppertje voor jullie klaar staan. Een bloemkoolovenschotel met ham en kaas. Als je van ovenschotels houdt en graag bloemkool eet, dan moet je deze echt maken!

Het is een beetje traditie geworden dat ik ieder jaar een ovenschotel met bloemkool deel op de blog. Als dochter (en zus) van een bloemkoolteler moet ik de Hollandse bloemkool natuurlijk wel promoten ;)

Dit is dé tijd om aan de slag te gaan met de bloemkool. Van mei t/m ongeveer november zijn de lekkerste Hollandse bloemkolen verkrijgbaar. Nu ben ik wel een beetje verwend. De bloemkolen die ik eet komen vers van het land en dat proef je.

Bloemkool ovenschotel met ham en kaas

Bloemkool ovenschotel met ham en kaas

Ovenschotels doen het bij mij thuis altijd goed. Als ik een ovenschotel met aardappelen op tafel zet, weet ik zeker dat het hele gezin zit te smullen. Man en peuter en ook de baby prikt inmiddels een aardig vorkje mee. Zo ook bij dit gerecht. De schaal was leeg voor ik het wist.

Bloemkool en kaas zijn toch wel een klassieke combi. Die is altijd goed. Deze schotel bevat een rijke kaassaus, blokjes ham en een kruimig korstje van panko. Met extra kaas.

Wil je meer inspiratie met bloemkool? Check dan de bloemkoolschotel me gehakt, of bloemkool uit de oven met een kerriesausje, bloemkoolstamppot met chorizo, bloemkoolquiche of ga voor lichte bloemkoolrijst met kip.

Bloemkool ovenschotel met ham en kaas

Bloemkool ovenschotel met ham en kaas

25 minuten
+ 25 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo bloemkool in roosjes
  • 800 gram aardappelen geschild en in grove stukken
  • 30 gram roomboter
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 30 bloem
  • 300 ml melk
  • 175 gram geraspte kaas belegen
  • 4 eetlepels panko of paneermeel
  • ¼ theelepel paprikapoeder
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 200 gram ham in blokjes
  • peterselie ter garnering
  • zout en peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden, vet een ovenschaal in.
  • Kook de bloemkoolroosjes 5 minuten voor en kook in een andere pan de aardappelen gaar.
  • Verwarm de boter in een pannetje. Doe de knoflook erbij en roer door. Doe dan de bloem erbij en roer tot een roux ontstaat. Doe de melk er beetje bij beetje bij, roer door en laat dit 5 minuten verwarmen op zacht vuur. Roer tussentijds door. Voeg zout en peper toe en haal van het vuur. Roer hier 125 gram van de geraspte kaas door.
  • Meng de panko met de paprikapoeder en de overgebleven kaas.
  • Verdeel de gekookte aardappelen en de bloemkoolroosjes samen met de hamblokjes over de ovenschaal. Verdeel hierover de uienpoeder. Verdeel hierover de kaassaus en bestrooi dit met het pankomengsel.
  • Bak de bloemkoolschotel 25 minuten in de oven. Bestrooi voor het serveren eventueel met fijngehakte peterselie.
| Afdrukken

Bloemkool ovenschotel met ham en kaas


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
6 comments
  1. Dit lekkere recept gaan we zeker uitproberen.
    Bloemkool is hier ook altijd favoriet!
    Heerlijk he, als je groente vers van het land eet.
    Zelf zitten we in de groentezadenhandel en gaan er per jaar vele bloemkool en andere koolzaden door onze handen heen op weg naar de tuinder/teler.
    De recepten van het bedrijf worden gedeeld op lovemysalad.com

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk