Ga naar de inhoud

Bloemkoolquiche met bacon

De Hollandse bloemkool is weer volop verkrijgbaar. Daarom is het de hoogste tijd voor een nieuw receptje met bloemkool op Brenda Kookt. Deze keer gaan we voor een bloemkoolquiche. Met bacon. Nog steeds eet ik bloemkool meestal gekookt, maar je kunt er zo veel meer mee. Lekker in schotels (deze is nog steeds favoriet), in

Bloemkoolquiche met bacon

Bloemkoolquiche met bacon

De Hollandse bloemkool is weer volop verkrijgbaar. Daarom is het de hoogste tijd voor een nieuw receptje met bloemkool op Brenda Kookt. Deze keer gaan we voor een bloemkoolquiche. Met bacon.

Nog steeds eet ik bloemkool meestal gekookt, maar je kunt er zo veel meer mee. Lekker in schotels (deze is nog steeds favoriet), in de soep (klik) én in een quiche of hartige taart.

Ik ben voor een hartige taart (of eigenlijk is het een quiche) gegaan met bloemkool en bacon. Het is een top combi. Met als extraatje rode paprika en tomaat. De quiche is heerlijk romig, zelfs de tweede keer nadat je hem in de vriezer hebt gewaard en weer opwarmt blijft hij smeuïg. Een topper die de komende tijd zeker vaker bij mij op tafel komt.

Hartige taart met bloemkool

Bloemkoolquiche met bacon

Bereidingstijd 25 minuten en 45 minuten baktijd

Ingrediënten voor 4-5 personen

  • 1 bloemkool
  • 6 plakjes bladerdeeg voor hartige taart (ontdooid)
  • 300 gram baconreepjes
  • 1 rode ui
  • 1 rode paprika
  • 2 tomaten
  • peper
  • 5 eieren
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels bloem
  • 75 gram geraspte kaas (jong belegen)

Bereiding:

Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook ze 10 minuten voor. Bak de baconreepjes in een droge koekenpan. Giet de baconreepjes af en leg ze even apart. Snipper de rode ui en snijd de rode paprika en het vruchtvlees van de tomaten (verwijder het zaad) in blokjes. Bak de ui, paprika en tomaat in een koekenpan aan.

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Vet de bakvorm in en bekleed de bodem en zijkanten met het deeg. Meng de eieren met bloem, crème fraîche en geraspte kaas. Breng het beslag op smaak met peper.

Roer de uitgelekte roosjes bloemkool, bacon en aangebakken groenten door het beslag zodat alles goed gemengd is. Verdeel het mengsel over de springvorm.

Bak de bloemkoolquiche 45 minuten in de oven tot het deeg gaar is en de vulling is gestold.

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

Bekijk ook andere recepten
Pasta pesto salade
Salade van geroosterde biet met appel en pistache 3 bieten biet 85 gram rucola 0,5 avocado 0,5 appel, in blokjes 80 gram zachte geitenkaas 2 el gepelde pistachenootjes (of walnoten) Voor de dressing: 4 eetlepels balsamicoazijn 2 eetlepels extra vergine olijfolie 1 theelepel mosterd 1 theelepel honing zout en peper Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de bieten en besprenkel met olijfolie, zout en peper. Verpak in aluminiumfolie en rooster 30 minuten in de oven. Laat de biet hierna afkoelen en snijd ze in partjes. Maak de dressing door de ingrediënten te mengen in een kommetje. Verdeel rucola over een groot bord of schaal. Verdeel hierover partjes avocado, partjes geroosterde rode biet en blokjes appel. Verdeel hierover verkruimelde geitenkaas en bestrooi met grof gehakte pistachenootjes. Verdeel tot slot de dressing over de salade van rode biet
Aardappelsalade met geroosterde bloemkool
Aziatische Kipspiesjes met honing en knoflook

24 reacties

Desiree

Ik vond hem heerlijk..iedereen eigenlijk.. Maar kreeg wel een klacht van m'n kids dat het iets meer sauzerig mag. Kan dat? En hoe?

Laat een bericht achter

Jolanda van os

Ivm een dieet zou ik graag willen weten hoeveel koolhydraten er in de quiche zitten.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hoi Jolanda, hier kan ik je niet mee helpen. Ik tel namelijk geen calorieeen, je kunt ze wel zelf berekenen?

Donna

Hallo, ik vraag me af of ik deze ook 1 dag van tevoren kan maken maken??

Laat een bericht achter

Anneke

Ha, Kan ik de hartige taart ook 's morgens klaarmaken en dan 's avonds in de oven schuiven? Groetjes, Anneke

Laat een bericht achter

max nieuwkoop

Waarom zijn van je recepten geen printversies? Als ik dit recept wil printen krijg ik 14 pagina's, kost een vermogen aan inkt. mvg Max

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Beste Max, Achter de schermen zijn we druk bezig met het aanpassen van de recepten. Hierbij wordt direct de printvriendelijke versie toegevoegd. Alle recepten van 2017 zijn inmiddels gedaan, maar het kost veel tijd om dit ook bij de andere recepten toe te voegen. (zie recepten op de homepage). Bij dit recept zijn we er nog niet aan toe gekomen. Als je minder pagina's wilt printen (wat me heel logisch lijkt) kun je op de tekst en foto's klikken in de printvrriendeljke versie. Als je klik worden de foto's en stukken tekst verwijderd.

Michelle

Oeps ik heb nog nooit quiche gemaakt. In wat voor een bakvorm moet dit? Hoogte en doorsnede? Hopelijk lees je dit nog op tijd want had eigenlijk alles in huis gehaald om dit morgen te eten!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hi Michelle, Je kunt een quichevorm gebruiken met een doorsnede van 26 cm. Maar je kunt ook een gewone springvorm gebruiken. Doorsneden 24 of 26 of 28 cm kan ook. Succes, en ik hoop dat jullie hiervan gaan smullen!

marieleen

Vandaag heb ik dit recept uitgeprobeerd. Maar ik heb de bloemkool deels vervangen door broccoli. Beide heb ik niet voorgekookt (ik hou niet zo van de geur) maar wel fijn gesneden in de cutter. Maar ook niet te fijn, de stukken moeten herkenbaar blijven. ze worden dan gaar tijdens het bakproces, maar blijven ook een beetje al dnte, wat beet geeft aan d Quiche. Verder heb ik zelf de deeg bereid en geen kant en klare bladrdeegvellen genomen. ook dat ging snel in de cutter: koude boter (100 gr) en bloem (200 gr) een ei en wat zout. Half uurtje in de koelkast vooraleer uit te rollen en te vullen. Znet even geproefd, volgende ker voeg ik wat extra kruiden toe, dat mis ik wat. Verder: yummy.

Laat een bericht achter

Wendy

Heerlijk recept ,weer eens wat anders met bloemkool

Laat een bericht achter

Tamara

Mijn zoon is geen fan van bloemkool dus ik heb hem uitgedaagd om een lekker recept te zoeken. Hij kwam met jouw recept! Gisteren gemaakt en hij was echt heeeerlijk!! Iedereen heeft gesmuld. Ik heb de bacon vervangen door 250 gr hamblokjes en dit was ook erg lekker.

Laat een bericht achter

ItsMeBobpa

Goed recept. Net gemaakt. Mijn vrouw en ik vonden het heerlijk! De rest ga ik lekker invriezen voor later. Bedankt!

Laat een bericht achter

Lieke

Deze quiche lijkt mij zó lekker. Alleen kook ik voor mezelf, dan is een taart voor 4-5 personen wel groot. Denken jullie dat de ingredientenverhouding goed blijft wanneer ik alles door vier deel? Of zou ik maar wat 'op de gok' doen?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hi Lieke, door vieren is wel lastig denk ik. In dat geval zou ik het recept halveren en een kleine bakvorm gebruiken. Zo kun je een deel direct opeten en het andere deel invriezen. Laat het ontdooien in de koelkast en warm het daarna weer op in de oven.

Lonneke

Ik ben gek op quiche en bloemkool dus dit zou het perfecte recept moeten zijn voor mij.

Laat een bericht achter

kelly

Lijkt me heerlijk!

Laat een bericht achter

Minke

Dit recept is echt een "spekkie "voor ons bekkie !

Laat een bericht achter

Bas

Bloemkool en bacon lijkt me een lekkere combinatie! Leuk recept!

Laat een bericht achter

Nicole

Hij lijkt me lekker en makkelijk te maken. Deze staat hier zeker snel op tafel want we zijn dol of bloemkool en quiches.

Laat een bericht achter

karin

Ik vraag me wel af hoe je een quiche in de vriezer bewaart. Heb dit nl. 1x gedaan en niet goed bevallen. Heb je tips?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat was er niet goed bevallen? Werd het deeg slap? Ik snijd de quiche alvast in stukken en stop ieder stuk in een apart diepvrieszakje. Het liefst ontdooi ik de stukken quiche langzaam in de koelkast. We warmen het 's avonds weer op in de oven. (niet in de magnetron want dan wordt het deeg slap)

Brenda Kookt

Wat leuk om te horen Tamara. En wat een leuke manier om je kids uit te dagen om iets te eten wat ze eigenlijk niet zo lekker vinden. Die ga ik onthouden voor 'later' als ons ukkie groter is.

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op