Mango is voor mij de ultieme zomervrucht. Niet alleen dankzij de kleur, maar ook door de zoete, romige smaak. Het is dus niet zo gek dat ik toen ik nadacht over een zomerbaksel automatisch uitkwam bij deze heerlijke kruimelcakejes met mangocurd.
Kruimelcakejes met mangocurd
Mangocurd is net zoals citroencurd supermakkelijk te maken. Maar in tegenstelling tot citroencurd is curd van mango net wat zoeter en daardoor misschien wat toegankelijker. Ideaal voor dit baksel! Ik combineerde deze heerlijke curd met een knapperige bodem en heerlijk zachte crumble bovenop. Het resultaat? Een heerlijk cakeje dat je ook makkelijk uit kunt delen (tip!).
Kruimelcakejes met mangocurd
+ 1 uur 35 minuten
12 stuks
Ingrediënten
Voor de curd
- 1 rijpe mango
- 120 gram suiker
- 2 eetlepels citroensap
- 2 eieren
- 2 eidooiers
- 120 gram boter koud, in blokjes
Voor de cakebodem
- 170 gram boter
- 75 gram suiker
- 250 gram bloem
- 1 theelepel vanille-extract
Voor de crumble
- 130 gram bloem
- 50 gram suiker
- 80 gram boter koud, in blokjes
- 1 eidooier
Extra benodigdheden:
- Extra nodig: keukenmachine, (brownie)vorm van ongeveer 20x30 cm
Bereiding
- Start met het maken van de curd, dit moet enige tijd van tevoren gebeuren omdat de curd moet afkoelen. Snijd de geschilde mango in blokjes en pureer ze vervolgens in een keukenmachine.
- Verwarm een steelpannetje met dikke bodem op laag vuur en voeg de mangopuree, de suiker, het citroensap, de eieren en de eidooiers toe. Roer totdat de suiker gesmolten is en voeg dan steeds een paar blokjes boter toe. Wacht totdat ze zijn gesmolten en voeg dan weer wat blokjes boter toe. Zet dan het vuur laag en blijf roeren met een pollepel totdat je met je vinger op de achterkant van de pollepel een streep kunt trekken door de curd en die streep blijft staan.
- Doe de mangocurd in een (gesteriliseerde) weckpot en laat helemaal afkoelen.
- Verwarm de oven op 180 graden en bekleed de (brownie)vorm met bakpapier of vet ‘m in.
- Meng dan de boter met de suiker tot deze een mooie geheel vormen. Voeg dan de bloem en het vanille-extract toe totdat je een geheel hebt. Verdeel dit over de bakvorm.
- Bak de bodem 20 minuten in de oven en laat dan kort afkoelen.
- Maak dan de crumble door de bloem te mengen met de suiker en de boter en meng dit met je handen of een vork totdat je een soort nat zand hebt. Voeg dan de eidooier toe en roer verder tot een soort nat zand met grote stukken.
- Verdeel enkele eetlepels mangocurd over de afgekoelde bodem en verdeel hierover de crumble. Bak de kruimelcakejes vervolgens af in 30-35 oven in de oven op 180 graden.
- Laat afkoelen, snijd de cake in blokjes en serveer meteen.
