Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

Boterkoektaartje met lemon curd

Yes ik heb vandaag iets heel leuks voor jullie. Hans Spitsbaard kwam bij mij thuis langs om samen de keuken in te duiken! We maken een heel lekker fris boterkoektaartje met lemon curd naar recept van Hans, en we laten de nieuwste Kenwood keukenmachine zien die werkelijk van alles kan!

Boterkoek met lemon curd

Chef Titanium Patissier

Hans kwam niet alleen, maar had de Chef Titanium Patissier van Kenwood mee. Deze keukenmachine is deze maand uitgekomen, en is echt een duizendpoot! Het kan niet alleen mengen, kloppen en kneden maar bijvoorbeeld ook verwarmen én wegen! Bekijk onderstaande video waarin Hans ons een paar van de nieuwe snufjes van de keukenmachine laat zien.

Ook zijn er vele accessoires voor de keukenmachine te koop, waardoor het echt een alleskunner is. Klik hier voor alle informatie.

Boterkoektaartje met lemon curd

Via Instagram heb ik een oproepje gedaan naar jullie misbaksels. Er gaat namelijk bij iedereen weleens wat mis in de keuken, zelfs bij Hans ;) Ik heb super leuke reacties van jullie ontvangen. Van niet gare brownies tot cake met vullingen die mislukken en meringue dat keihard wordt. Maar ook boterkoek dat mislukt. Samen met Hans ben ik (zoals je in de video kunt zien) met boterkoek aan de slag gegaan.

Hans geeft tips waardoor boterkoek niet kan mislukken, en we bereiden een van de recepten van Hans. Het boterkoektaartje met lemon curd komt uit zijn kookboek de taartbijbel.

Het is een lekker taartje van boterkoek, maar daarop een laagje lemon curd. Toeven slagroom maakt het taartje extra feestelijk. Hieronder vind je het uitgeschreven recept zodat je thuis ook aan de slag kunt met dit lekkere taartje.

Ga voor meer baktips en recepten naar betterbaking.nl.

Boterkoektaartje met lemon curd

Boterkoektaartje met lemon curd

10 puntjes

Ingrediënten

  • 250 gram boter
  • 170 gram witte basterdsuiker
  • 1 gram zout
  • 250 gram bloem
  • Boter om in te vetten

Voor de lemon curd

  • 100 gram citroensap
  • 1 citroen rasp
  • 150 g boter
  • 100 gram ei 2 eieren
  • 125 gram fijne kristalsuiker

Voor de afwerking:

  • 250 gram slagroom
  • 25 gram fijne kristalsuiker

Bereiding

  • Meng voor het deeg de boter met de basterdsuiker en zout. Voeg de bloem toe en kneed alles tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
  • Doe voor de lemoncurd het citroensap met de citroenrasp in een steelpan. Snijd de boter in blokjes en voeg dit toe. Verhit het mengsel op middelhoog vuur tot de boter gesmolten is en het mengsel gaat koken. Klop ondertussen het ei met de suiker los. Giet ongeveer een derde deel van het kokende citroenmengsel al roerende bij het ei-suikermengsel. Giet alles terug in de steelpan en gaar de lemoncurd tot 85 graden. Giet de lemoncurd direct over in een andere kom, zodat het garingsproces stopt.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet een ronde bakvorm van 20 cm doorsneden in met boter. Kneed het deeg kort door en verdeel dit over de ingevette vorm.
  • Bak de boterkoek ongeveer 20 minuten. Haal uit de oven en druk met de bolle kant van een lepel het midden van de boterkoek een beetje naar beneden en vul de holte op met lemoncurd. Zorg ervoor dat de lemoncurd ongeveer 1,5 cm bij de rand vandaan blijft.
  • Bak de boterkoek nog ongeveer 10 minuten. Laat de boterkoek volledig afkoelen, voor je deze uit de vorm haalt.
  • Klop de slagroom met de suiker stijf en doe dit in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 12 mm doorsnede. Werk de taart af door langs de rand met slagroom rozetten te spuiten.

Tip:

Door de grote hoeveelheid boter wordt een boterkoek erg stevig in de koelkast. Eet dit taartje dus bij voorkeur op kamertemperatuur. Ben je opzoek naar meer baktips, neem dan een kijkje op betterbaking.nl.

Boterkoek met lemon curd
Tussendoortje
Tussendoor

Boterkoek met lemon curd

Dit artikel schreef ik in samenwerking met Kenwood.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

2 Reacties

  1. Marjolein 18 november 2020 om 07:08

    Joehoe; lekker receptje maar op welke temperatuur bakken we de boterkoek?

    1. Brenda Hoff 18 november 2020 om 07:32

      Dat is inderdaad handig om te weten. In de video vermelden we dat gelukkig wel. Op 180 graden, staat inmiddels ook in het recept :)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept