Ga naar de inhoud
7 beoordelingen

Varkenshaaspakketjes van bladerdeeg met parmaham

Een simpele (maar niet minder lekkere) versie op beef wellington. Varkenshaaspakketjes in bladerdeeg met rozemarijn. Een heerlijk kerstrecept die bij iedereen in de smaak valt!

20 minuten Voorbereidingstijd
25 minuten Bereidingstijd
Delen op

Varkenshaaspakketjes van bladerdeeg met parmaham

Vandaag heb ik een topper van een kerstrecept voor jullie klaar staan! Varkenshaaspakketjes van bladerdeeg met parmaham. Een lekker bladerdeegpakketje bom vol smaak. Een variatie op de welbekende beef wellington.

Varkenshaas in bladerdeeg

Met deze bladerdeegpakketjes maak je het jezelf gemakkelijk met het kerstdiner, maar heb je toch een spectaculair en kerstig hoofdgerecht. Het fijne is ook dat je deze varkenshaaspakketjes van te voren kunt maken. Zo hoef je de pakketjes tijdens het diner alleen nog in de oven te schuiven. Het was zo lekker dat ik dit recept zelf ook weer ga maken met de kerstdagen.

Varkenshaaspakketjes

ATAG 3-in-1 oven

Bij een etentje of (kerst)diner is een oven wat mij betreft onmisbaar. Het is zo fijn dat je er meerdere porties en grote gerechten in kwijt kunt. Het hoofdgerecht komt bij mij tijdens etentjes dan ook veelal uit de oven. Ook een pluspunt: je kunt deze gerechten vaak goed voorbereiden zodat je tijdens het etentje zelf bij je gasten kunt blijven.

De ATAG 3-in-1 oven bevat functies die ideaal zijn bij een diner. Niet alleen de stoomoven, mangetronfunctie en ovenfunctie zijn hierbij handig, wat dacht je van een warmhoudfunctie, bordenverwarmer en regenereer functie op de oven? En er zit zelfs een programma op waarmee je sousvide kunt bereiden.

ATAG 3-in-1 oven

Borden verwarmen

Borden verwarmen vond ik altijd luxe, maar met etentjes is het superhandig. Hierdoor blijft je gerecht langer warm. De regenereerfunctie kun je gebruiken als je iets hebt voorbereid en wilt opwarmen. Door een gerecht te regenereren met stoom, voorkomt je dat het gerecht uitdroogt. De smaak en textuur van je gerecht blijven behouden waardoor er geen verlies is van kwaliteit.

Bij de ATAG 3-in-1 oven wordt ook een culisensor meegeleverd, dit is een kernthermometer. Deze sluit je aan in de oven waardoor je de juiste kerntemperatuur kunt instellen. Voor deze bladerdeegpakketjes met varkenshaas is een kerntemperatuur van 60 graden perfect voor een medium/rosé gaar stukje vlees.

Varkenshaaspakketjes

Varkenshaaspakketjes van bladerdeeg met parmaham

De pakketjes van bladerdeeg zijn een feestelijk hoofdgerecht met vlees die bij menig kerstdiner de show zal stelen. De bladerdeegpakketjes met varkenshaas zijn simpel om te maken, en goed voor te bereiden. Hierdoor maak je het jezelf gemakkelijk met het kerstdiner, maar heb je toch een spectaculair hoofdgerecht.

Varkenshaaspakketjes maken

De varkenshaaspakketjes zijn heel gemakkelijk om te maken. De varkenshaas bak je rondom even aan in de koekenpan. Je schroeit het vlees hierbij kort dicht. Hierna rol ik het vlees in parmaham waar ik een mengsel van gebakken champignons met sjalot, rozemarijn en balsamicoazijn over verdeel. Dit zorgt voor heel veel smaak in het varkenshaaspakketje.

Varkenshaaspakketjes - Varkenshaas in bladerdeeg met parmaham

Varkenshaas in bladerdeeg

Hierna is het een kwestie van het inpakken van het vlees. Hiervoor snijd ik het vlees eerst in porties. Aangezien een diner vaak meerdere gangen bevat is het prima om een ingerolde varkenshaas in 2 of zelfs in 3 stukken te verdelen. Deze stukken verpak je in het bladerdeeg. Hiervoor kun je bladerdeeg op rol of de plakjes uit het vriesvak voor gebruiken.

Voor een compleet hoofdgerecht serveer je de varkenshaaspakketjes bijvoorbeeld met aardappeltjes uit de oven en spruitjes met brie en cranberry.

Varkenshaaspakketjes

Eenpersoons bladerdeegpakketjes: varkenshaaspakketjes

De kleine pakketjes zijn dit jaar extra handig, omdat we het kerstdiner zeer waarschijnlijk niet met veel mensen samen kunnen vieren.  Je kunt dus eenpersoons pakketjes maken. Tip: het is ook leuk om de pakketjes te maken en uit te delen bij familie of vrienden. Zo kun je toch samen eten, op afstand.

In dat geval kunnen de varkenshaaspakketjes worden ingevroren, zo blijft het vers en lekker. Als je gaat eten haal je het pakketje uit de vriezer en schuift het zo in de oven. Hieronder bij het uitgeschreven reept lees je hier meer over.

Ook kun je de pakketjes juist groter maken door een groot stuk varkenshaas te nemen. Rol dit in een grote lap bladerdeeg rollen, zodat je een soort grote beef wellington hebt. Varkenshaas wellington in dat geval.

Dit artikel schreef ik in samenwerking met ATAG

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze varkenshaaspakketjes van bladerdeeg met parmaham

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 25 minuten
Stap 1
Breng de varkenshaas op smaak met zout en peper. Heeft het stuk vlees een dunne kant, vouw dit dan om en zet vast met een satéprikker zodat het vlees overal dezelfde dikte heeft.
2
Stap 2

Verwarm boter in een koekenpan en bak hier de varkenshaas rondom aan beide kanten 2 minuten aan. Haal het vlees hierna uit de pan en laat het vlees afkoelen.

3
Stap 3

Doe extra boter in de pan en fruit de sjalotjes aan. Doe hierna de fijngesneden champignons en rozemarijnblaadjes erbij, samen met de balsamicoazijn en bak dit mee. Bak even door tot het vocht verdampt is.

4
Stap 4

Leg de plakjes parmaham met 4 plakjes naast elkaar op je werkbank. Verdeel hierover een laagje van het champignonmengsel en leg hier een stuk varkenshaas op. Rol de varkenshaas in de parmaham. Snijd de rollen varkenshaas 1x door zodat je 4 gelijke stukken hebt.

5
Stap 5
Leg de stukken varkenshaas in parmaham op het bladerdeeg en verpak de varkenshaas zodat het helemaal in deeg verpakt is.
6
Stap 6

Versier de varkenshaaspakketjes eventueel met sterren van bladerdeeg. Als je het gerecht van tevoren maakt kun je het nu afgedekt met huishoudfolie maximaal 8 uur in de koelkast bewaren. Wil je het langer bewaren? Vries de pakketjes dan in (zie tips hieronder).

7
Stap 7

Bestrijk de bladerdeegpakketjes met losgeroerd ei en bestrooi met fijngesneden rozemarijn.

8
Stap 8

Bekleed een bakplaat met bakpapier en lief hier de varkenshaaspakketjes op.

9
Stap 9

Verwarm de varkenshaaspakketjes 20 tot 25 minuten in de oven op 200 graden (boven-en onderwarmte). Of tot een kerntemperatuur van 60 graden.

10
Stap 10

Tip: je kunt de varkenshaaspakketjes ook van tevoren maken en invriezen. Zo hoef je ze op de dag van het kerstdiner alleen in de oven af te bakken. Bak de pakketjes in dit geval in totaal 30 tot 35 minuten.

Bekijk ook andere recepten
Eton mess met lemoncurd
Croissantkrans met roerei, spinazie en kaas
Caesar salad recept
Bladerdeegnestjes met Nutella

51 reacties

Henny v d Berg

Tweede kerstdag bij onze zoon , hebben we de varkenshaas in de bladerdeeg op , het was heerlijk , en als ik lees , dat je dat van de voren al klaar kan maken , is dat geweldig , dat ga ik zeker uit proberen 👍

Laat een bericht achter

Erica

Hai Brenda, Ik wil dit recept maken voor de kerst voor 13 man. Dus 13 pakketjes. Kan ik dat in 2 ovenschalen in de oven onder elkaar doen en moet de tijd aangepast worden,? Ik hoor graag van je Erica

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Erica, wat leuk dat je hiermee aan de slag gaat. Zelf ga ik ook voor een variant op dit recept :) DAt kan wel, maar dan zou ik halverwege de schalen wel weer wisselen, zodat de onderste ook even boven liggen. Even in de gate houden hoe het bladerdeeg kleurt. En even aankijken of ze klaar zijn, of toch nog iets langer erin moeten.

Monique

Kun je de varkenshaaspakketjes en aardappeltjes tegelijk in de oven doen? Is alles dan wel op tijd klaar?

Laat een bericht achter

Dominique

Leg je de bladerdeeg pakketjes op een bakplaat met bakpapier of op een rooster?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Dominique, in dit geval op een bakplaat met bakpapier. Ik zal dit toevoegen aan het recept.

Ineke

Hallo Brenda, Ik wou vandaag de voorbereiding treffen voor kerst volgende week. Doe je de varkenshaas/bladerdeegpakketjes met losgeroerd ei erover in de vriezer of doe je het ei en rozemarijn vlak voor je het in de oven doet erop?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Ineke, bestrijken met ei inderdaad vlak voor het de oven in gaat.

Anne

Hoi Brenda, Kunnen de pakketjes bevroren direct de oven in, of moeten ze eerst ontdooid worden?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Ze kunnen bevroren de oven in

Annerieke

Hoi hoi, Dit ziet eruit als een heerlijk recept. Kan je ook tussen de varkenshaas en de parmaham truffelpesto doen? of zou het dan te nat worden ?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Dat lijk me een lekkere combinatie Annerieke. Ik zou dan denk ik eerder truffeltappenade nemen ipv truffelpesto.

Brenda

Hoi, heerlijk recept, ik vervang de champignons altijd voor courgette een tip voor de "niet" champignons liefhebbers

Laat een bericht achter

Nelia

Hoi Brenda 1 vraagje kan je ook een mosterdsaus bij serveren ,? Ik ga het recept morgen voor mijn kinderen en hun vrouwen maken.

Laat een bericht achter

Will

Dag Brenda. Wat een heerlijk recept. Wil graag voorbereidingen voor Pasen treffen. Ga dus invriezen. Moet dit vóór of na het bakken in de oven ?

Brenda Hoff

Hoi Nelia, Zelf vind ik een sausje niet nodig bij deze bladerdeegpakketjes. Maar als je het zelf lekker vindt, moet je het lekker doen :)

Eline

Waar kan je de champignons voor vervangen?

Laat een bericht achter

Astrid

Ha Brenda, Hoe kan ik er voor zorgen dat de onderkant van het bladerdeeg ook knapperig en gaar wordt Groetjes Astrid

Brenda Hoff

Hoi Eline, je kunt het vervangen door bijvoorbeeld rode pesto

Marc

Dag Brenda, welk sausje kunnen we daar best bij serveren?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Een champignonsaus of roomsaus doet het hier erg goed bij.

Karin

Hoi Brenda, waarom staat er bij dit recept dat bereidingstijd 3 uur 25 minuten is? Ik kan dat nergens terug vinden in de tekst.

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Ik zie dat dat inderdaad niet klopt. Heb het aangepast.

Menno

Hallo Brenda, “Snijd de rollen varkenshaas 1x door zodat je 4 gelijke stukken hebt“. Is het ook mogelijk om 4 hele varkenshazen pakketten te maken? Of is dat een beetje te veel van het goede? Kloppen dan de samenstellingen qua ingrediënten nog wel?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Menno, dan zijn de porties inderdaad erg groot. Bij een kerstdiner zijn er vaak meerdere gangen waardoor zo'n groot hoofdgerecht niet gewenst is. Maar als je grote eters hebt kan dat uiteraard wel :)

rita

Hoi Brenda, rare vraag misschien, maar ik heb een varkensrollade gekegen en wilde die gebruiken met de kerst. nu zie ik je varkenshaaspakketjes voorbijkomen! denk jij dat ik voor dit recept de rollade ook zou kunnen gebruiken?? ik ben erg benieuwd naar je reaktie, bij voorbaat hartelijk dank! groetjes, Rita

Laat een bericht achter

Elian Maessen

Kan daar ook mee heb ik al vaker gedaan. Haal het netje eraf dan even uitrollen en de kruiden erop doen even aanbakken en weer oprollen en in gelijke stukken snijden de rest volgens recept gr. Elian

Brenda Hoff

Hoi Rita, helaas zie ik je reactie nu pas. Varkenshaasrollade zou ik in dit geval niet gebruiken. maar ik ben inmiddels wel benieuwd of het bij jou gelukt is :)

Mieke
5/5 sterren

Even proef gekookt gisteren....dit komt op tafel met kerst....

Laat een bericht achter

Marian de Jong

Hallo Brenda, Zou dit ook met kipfilet kunnen? Het is verder een heerlijk recept voor de kerst. Met vriendelijke groet, marian

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Marian, wat een leuk idee. Je kunt het ook met kipfilet proberen, past qua smaken heel goed.

Yvonne

Hallo Brenda, Wordt het vlees als je de pakketjes invriest net zo lekker als dat je het op de dag zelf bereidt? Ik hoor het graag. Ik wil dit gaan maken met kerst. Alvast bedankt voor je reactie. Mvg Yvonne

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Yvonne, ik heb het getest. En het was inderdaad net zo lekker

Brian

Hallo Brenda, Hoe fijn maak je de champignons? Net als beef wellinton tot een duxelle? En het vocht eruit bakken? Ziet er lekker uit en ga het priberen. Gr. Brian

Laat een bericht achter

Irene

Hallo Breda, ziet er heerlijk uit. Heb een vraagje, als ik de pakketjes in wil vriezen. Ontdooi ik het bladerdeeg en daarna vries ik het weer in. Kan dat wel? Gr.Irene

Brenda Hoff

De champignons snijd ik inderdaad erg fijn, zodat het mooi om de varkenshaas zit.

Annelies

Ziet er lekker en eenvoudig uit. Ik veronderstel dat je de balsamicoazijn toevoegt aan de champignons want dat vind ik niet terug in de bereidingswijze ?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Klopt, inmiddels staat het er wel bij. De balsamicoazijn zorgt voor nog maar smaak

Greet

Hallo Brenda, Moet je de varkenshaasjes in bevroren toestand in de oven zetten of eerst ontdooien?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Ze kunnen bevroren in de oven. Eerst ontdooien hoeft niet.

Djorgio
5/5 sterren

Laat een bericht achter

Diana
5/5 sterren

Ik had 2 varkenshaas Wellington in de oven gebakken, het was heerlijk!!!. Nu heb ik er echter nog 1 over kan deze nog in de diepvries bewaard worden?

Brenda Hoff

Super!

René
5/5 sterren

Laat de varkenshaas eerst afkoelen alvorens in te pakken . anders wordt je bladerdeeg te zacht en nu kunnen de vlees sappen zich beter verspreiden in het vlees

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Dat is een fijne tip René, dat komt het bladerdeeg inderdaad ten goede.

Marleen

Met toevoeging van stoom Brenda?

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
7 beoordelingen
Wil je dit recept delen?
Delen op