Het is weer maandag, ik start de nieuwe week met een nieuwe makkelijke maaltijd. Zoals jullie van me gewend zijn. Deze keer een snelle topper met rijst, kip ketjap. Rijst met een kip in een saus van ketjap. Dit maakt een lekkere zoete saus, dat perfect gaat bij de kipblokjes en rijst.
Een gerecht dat ons thuis zeer verrast heeft, dit wordt onze nieuwe favoriete snelle gerechten met rijst.
Kip ketjap met rijst en sperziebonen
Ik hou van ketjap in een rijstgerecht. Als we iets met rijst eten gaat er vaak op mijn bord nog een scheutje zoete ketjap bij. Ik gebruik het ook weleens als basis voor bijvoorbeeld een snelle saus met bami. Maar ik had nog niet eerder ketjap het hoofdingrediënt van een saus gemaakt en besloot eens te testen of kip ketjap een succes zou zijn. En dat was het!
Deze zoete saus van ketjap met kippenbouillon en gemberpoeder is hemels. Ik vind dit zo lekker, ik kan het wel drinken. Tijdens het koken bleef ik ook maar proeven omdat het zo lekker was.
Omdat de kip in ketjapsaus al zoveel smaak heeft heb ik de rijst en groenten die ik erbij serveer wat meer basic gehouden. In dit geval serveer ik de kip ketjap met zilvervliesrijst en sperziebonen. Door de rijst meng ik blokjes omelet en ringetjes lente-ui. Dit kun je vervangen door andere rijst of bijvoorbeeld bami en een groente naar keuze. Broccoli past hier bijvoorbeeld ook erg goed bij, of neem roerbakgroenten.
Kip ketjap met rijst en sperziebonen
Ingrediënten
- 350 gram kipfilet in blokjes
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook geperst
- 100 ml (zoete) ketjap
- 250 ml kippenbouillon
- 1/3 theelepel gemberpoeder
- 300 gram rijst bijvoorbeeld zilvervliesrijst
- 800 gram sperziebonen uiteinden verwijderd en gehalveerd
- 3 eieren
- 3 stengels lente-ui in ringetjes
- handje ongezoute pinda’s (of cashewnoten) ter garnering
- olijfolie
Bereiding
- Verwarm olie in een hapjespan en bak de kip hierin rondom aan.
- Doe de ui en knoflook bij de kip en bak tot de ui glazig ziet. Meng de ketjap met kippenbouillon en gemberpoeder en doe dit bij de kip. Roer door en laat dit 15 minuten zachtjes pruttelen.
- Kook ondertussen de rijst in een pan gaar.
- Kook in een andere pan de sperziebonen.
- Roer de eieren door elkaar en bak hier een omelet van. Snijd de omelet in stukjes.
- Roer de blokjes omelet en ringetjes lente-ui door de rijst. Serveer de rijst met de kip ketjap en de sperziebonen. Garneer met pinda’s.
