Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Sweet chili spareribs

Vandaag heb ik een topper voor jullie, een recept waar je de hele zomer van kunt genieten. Deze sweet chili spareribs van de barbecue zijn namelijk mega lekker!

In dit geval heb ik geen gewone barbecue gebruikt, maar de E-Braai van CADAC. Als één van de eerste mocht ik deze nieuwe elektrische barbecue testen. In dit artikel lees je er alles over. En natuurlijk geef ik je het recept voor de overheerlijke sweet chili spareribs zodat je thuis ook aan de slag kunt.

Sweet chili spareribs

E-Braai, de veelzijdige elektrische barbecue

De E-Braai is de allernieuwste barbecue van CADAC. De eerste elektrische barbecue die CADAC heeft ontwikkeld. CADAC staat natuurlijk bekend om de gasbarbecues en Skottelbraais. Ik durf wel te zeggen dat CADAC op alle campings goed vertegenwoordigd is, en natuurlijk kun je de barbecues ook thuis gebruiken. Omdat niet iedereen op gas kan en mag koken (bijvoorbeeld als je een balkon hebt) is er nu de E-Braai.

De E-Braai is een elektrische barbecue met een duidelijk digitaal display. Hierop kun je de temperatuur tot op de graad nauwkeurig instellen. De temperatuur wordt rechtstreeks op het rooster gemeten, hierdoor is de temperatuur exact in te stellen en kun je hem goed constant houden. Ook heel fijn: de barbecue is binnen 4 minuten al warm, je hoeft dus niet lang te wachten voor je kunt beginnen met barbecueën.

De E-Braai wordt geleverd inclusief een pandrager, een BBQ rooster met keramische coating en een deksel. Je kunt hem naar wens uitbreiden met optionele accessoires, zoals een paella pan of een pizzasteen. Klik hier voor alle informatie.

CADAC barbecue

Sweet chili spareribs

Op de E-Braai kun je de temperatuur instellen van 70 tot 270 graden. Je kunt dus heet grillen, maar ook slowcooken. Het leek mij tof om de eerste keer dat ik met de E-Braai aan de slag zou gaan voor een slowcooking recept te gaan.

Ik hou van zoete spareribs, maar deze keer ben ik voor zoet met een klein beetje pit gegaan. Een combinatie van smoked barbecuesaus met sweet chilisaus. Kortom heerlijke sweet chili spareribs.

Spareribs bereiden wij normaliter op de kamado-barbecue volgens de 3-2-1- methode. In dit geval ben ik ook voor deze methode gegaan op de E-Braai. Het is geen snelle methode, de spareribs liggen 6 uur op de barbecue en de dag ervoor zet je ze al in marinade. Maar daardoor heb je wel sweet chili spareribs met heel veel smaak, die zo mals zijn dat ze zo van het bot vallen.

E-Braai barbecue

3-2-1 methode

De spareribs breng ik 24 uur van tevoren op smaak met een droge rub. In dit geval een mengsel van donkerbruine basterdsuiker, gerookte paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, cayennepeper en zout.
Nadat ik de E-Braai kort heb voorverwarmd op 120 graden leg ik de spareribs erop. De deksel gaat op de barbecue en zo laat ik de ribben 3 uur garen. Omdat ik in dit geval geen sparerib-rek gebruik draai ik de spareribs na 1,5 uur een keer om.

Hierna verpak ik de spareribs in aluminiumfolie, hierbij voeg ik een beetje appelsap toe. Hierdoor wordt het vlees nog malser. In aluminiumfolie gaar ik de spareribs nog 2 uur door op de barbecue. In dit geval heb ik de temperatuur verhoogd naar 130 graden.

Het laatste uur gaat het aluminiumfolie er af en lak ik de spareribs met een mengsel van sweet chilisaus, smoked barbecuesaus en limoen. Hierdoor worden de sweet chili spareribs lekker sticky en krijgen ze een krokant korstje.

Sweet chili spareribs

Conclusie

Het resultaat zijn boterzachte malse spareribs. Kluiven is in dit geval niet nodig, het vlees glijdt zo van het bot. De smaak van sweet chilisaus in combinatie met de smoked barbecuesaus en limoen is heerlijk. Licht-pittig gemengd met zoet en zuur. Om je vingers bij af te likken!

Qua slowcooking is de E-Braai voor mij helemaal geslaagd, de sweet chili spareribs waren perfect gaar. Het is ideaal dat je de temperatuur van de E-Braai zo nauwkeurig kunt instellen en dat de temperatuur constant blijft. Hierdoor hoef je tussendoor niet te checken of de barbecue nog wel op temperatuur is. Ik zou bijvoorbeeld ook nog graag pulled pork op deze barbecue klaarmaken.

Hieronder geef ik je het recept voor bereiding van de sweet chili spareribs op de E-Braai. Ook vermeld ik bereiding in slowcooker of oven. En heb je de smaak te pakken en wil je meer barbecue-inspiratie? Neem dan een kijkje op deze pagina.

Sweet chili spareribs

Sweet chili spareribs

1 dag
+ 6 uur
4 personen

Ingrediënten

  • 2 rekken spareribs
  • 3 el donker bruine basterdsuiker
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 el zout
  • 80 ml appelsap
  • 150 ml sweet chilisaus
  • 100 ml smoked barbecuesaus
  • 1 limoen
Extra benodigdheden:
  • (elektrische) barbecue, oven of slowcooker
  • aluminiumfolie

Bereiding

Bereiding op de E-Braai:

  • Meng in een kommetje de bruine basterdsuiker met paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, cayennepeper en zout. Dit is de dry rub waar we de spareribs in marineren.
  • Check of het vlies aan de onderzijde van de spareribs is verwijderd. Dit kun je eventueel ook vragen aan de slager.
  • Wrijf de spareribs een dag van tevoren in met de rub. Leg het hierna afgedekt in de koelkast en laat het 24 uur marineren.
  • Stel de E-Braai in op 120 graden en leg de gemarineerde spareribs op de barbecue. Doe de deksel op de E-Braai en laat de spareribs 3 uur op deze manier garen. Keer de spareribs in de tussentijd een keer om.
  • Na de 3 uur verpak je de spareribs in aluminiumfolie, samen met appelsap. Verpak de ribben per stuk in aluminiumfolie samen met een scheut appelsap. Verpak de ribben zo dat er geen appelsap uit het folie loopt.
  • Leg de aluminiumpakketjes op de barbecue en verwarm deze 2 uur. Ik heb de temperatuur verhoogd naar 130 graden, maar je kunt het eventueel ook op 120 houden.
  • Meng ondertussen voor de lak in een kommetje de sweet chilisaus met smoked barbecuesaus en rasp en sap van een limoen.
  • Haal de spareribs van de barbecue en haal ze uit het aluminiumfolie. Bestrijk de spareribs met de lak en leg ze terug op de E-Braai. Verwarm de spareribs een uur op deze manier. Bestrijk ze tussentijds nogmaals met de lak zodat ze een mooi korstje krijgen.
  • Garneer de spareribs eventueel met gehakte verse peterselie.

Tip:

Overige bereidingen
Slowcooker: Plaats de gemarineerde spareribs in de slowcooker en laat het 4,5 uur garen op low. Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel de spareribs over de bakplaat en lak ze met de marinade. Verwarm de spareribs 15 minuten onder de grill. Lak ze tussentijds nog een keer met de marinade.
Kamado barbecue: werkt zelfde als op de e-braai. Gebruik temperatuur van 110 graden, en gaar de spareribs indirect.
Gas Barbecue: werkt zelfde als op de e-braai. Gebruik temperatuur van 110 tot 120 graden.
Oven: Verwarm de oven op 150 graden. Verdeel de gemarineerde spareribs in een ovenschaal en voeg een scheutje water aan de ovenschaal toe. Dek de schaal af met aluminiumfolie en verwarm 2 uur. Hierna lak je de spareribs af en verwarm je ze 30 minuten op 200 graden, of bak ze af op 200 graden op de barbecue.

Sweet chili spareribs
Hoofdgerecht
Amerikaans
Barbecue, Vlees

Dit artikel schreef ik in samenwerking met CADAC.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

2 Reacties

  1. Saskia 14 maart 2021 om 11:59

    Ziet er heerlijk uit! En dan te bedenken dat ik niet eens een sparerib fan ben 😉. Is de ebraai een aanrader?

    1. Brenda Hoff 4 april 2021 om 11:17

      Het is zo lekker, en het vlees val zo van het bot. Dus je hoeft niet echt te kluiven ;)
      De E-Braai is zeker een aanrader. Heel makkelijk in gebruik. Ik gebruik hem ook als ik bijvoorbeeld groenten wil grillen. Handiger dan wanneer ik een grillpan in de keuken gebruik ;)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept