Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Gebonden aspergesoep met lente-ui

Vandaag gaan we voor een lekkere lentesoep. Deze gebonden aspergesoep met lente-ui is helemaal in het seizoen. In dit geval serveer ik de soep met gebakken spekblokjes, maar je kunt deze ook achterwege laten voor een vegetarische variant. Of ga je liever voor aspergesoep met zalm? Ook dat kan, ik vertel het je allemaal in dit artikel.

Dit is toch wel dé soep die je nu in het voorjaar moet eten: aspergesoep. Gemaakt van het witte goud, helemaal in het seizoen van april tot en met juni. Eerlijk, ik vond aspergesoep meestal niet mega lekker. Tot ik een paar weken geleden experimenteerde met deze gebonden aspergesoep. Een schot in de roos, ik vond hem super lekker. Inmiddels hebben we deze soep al 3x gegeten en wordt het tijd dat ik het recept ook met jullie deel. Dus bij deze! :)

Gebonden aspergesoep met lente-ui

Gebonden aspergesoep met lente-ui

Ik houd ervan als een soep romig is en een beetje vol. Een beetje dikker, zoals een gebonden soep. Daarom wilde ik dit ook van een aspergesoep. Een deel van de asperges pureer ik met de staafmixer, maar de aspergetips die bewaar ik. Die voeg ik later weer toe. Een roux van boter en bloem zorgt ervoor dat de aspergesoep dikker is. En ik kon het ook niet laten om een restje kookroom (of neem bijvoorbeeld slagroom) aan de aspergesoep toe te voegen. Hierdoor wordt de soep romiger en voller.

De gekookte aspergetips, ringetjes lente-ui en gebakken spekreepjes zorgen voor bite en maken de soep wat mij betreft af. Dit is serieus de lekkerste aspergesoep die ik gegeten heb. Serveer de gebonden aspergesoep met lente-ui bij de lunch of avondmaaltijd. Lekker met een broodje erbij.

Gebonden aspergesoep met lente-ui

Aspergesoep variaties

Aspergesoep saai en altijd hetzelfde? Echt niet! Met aspergesoep kun je juist heel veel kanten op. Ik geef je een paar tips:

  • Ik hou van een gebonden soep, daarom heb ik de roux van bloem en boter toegevoegd aan de soep. Als je liever een heldere soep eet dan laat je stap 4 in dit recept achterwege.
  • In dit geval heb ik gebakken spekreepjes toegevoegd aan de aspergesoep. Je kunt dit ook vervangen door snippers gerookte zalm. Of houdt de soep vegetarisch door groentebouillon te gebruik en de spekreepjes achterwege te laten of te vervangen door croutons.
  • Kook ringen prei met de asperges mee voor een asperge-preisoep. In dat geval laat je de lente-ui achterwege.
  • De schillen heb ik in dit geval niet meegekookt met de aspergesoep, maar dat kan wel. Deze geven extra smaak aan de soep.

Andere aspergerecepten

Met witte asperges kun je natuurlijk veel meer dan alleen aspergesoep maken. Deze plaataart met witte asperges en zalm is een van mijn favoriete aspergerecepten. Asperges met zalm en citroenyoghurt is ook een heel lekker hapje, en als je uit wilt pakken met een etentje thuis dan is de aspergetartaar met serranoham een echte aanrader.

Gebonden aspergesoep met lente-ui

Gebonden aspergesoep met lente-ui

+ 30 minuten
4 kommen

Ingrediënten

  • 1 kilo witte asperges
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • 1 liter water
  • 120 gram spekblokjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 40 gram bloem
  • 60 gram boter
  • 80 ml kookroom of slagroom
  • 3 stengels lente-ui in ringetjes
  • olijfolie om in te bakken
  • zout en peper

Bereiding

  • Was de asperges en snijd de uiteinden eraf. Schil de asperges en snijd ze hierna in stukken. Kook de stukken asperges in water met daarbij de bouillonblokjes 12 minuten en laat ze hierna nog even kort staan.
  • Haal de aspergetips uit het kookwater en zet deze even weg. Pureer de overige asperges.
  • Bak de spekblokjes krokant in een droge koekenpan zonder boter of olie.
  • Smelt boter in een lege soeppan en fruit de ui met knoflook aan. Doe hierna de bloem erbij en roer dit door. Laat 5 minuten zachtjes bakken. Doe hierna beetje bij beetje de soep bij de roux en roer dit met een garde door.
  • Doe de kookroom erbij en voeg de aspergetips weer toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Serveer de gebonden aspergesoep met ringetjes lente-ui en gebakken spekjes.

Gebonden aspergesoep met lente-ui
Soep
Lunch, voorgerecht

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

2 Reacties

  1. Lia 23 april 2021 om 10:03

    Was een lekkere soep, smaak was goed maar héél erg dik, heb precies de hoeveelheden van het recept aangehouden, ik kon de soep snijden zo dik, misschien teveel bloem ( 80 gram )voor een liter?

  2. Thao 1 mei 2021 om 18:23

    5 sterren
    Het was weer lekker, ik slaag altijd met een recept van brendakookt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept